Κυριακή, Ιανουαρίου 17, 2016

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ, Ο ΝΕΟΣ «ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ» ΓΙΑ ΤΟ PODEMOS

Αντιμέτωπος με τη γκρίνια των περιφερειακών του συμμάχων βρίσκεται ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos. 

Είναι γνωστό ότι το κόμμα ήρθε τρίτο στις εκλογές του Δεκεμβρίου με 69 έδρες και αυτό χάρη στις συμμαχίες που δημιούργησε στην Καταλονία, την Βαλένθια και τη Γαλικία. Σε απόλυτους αριθμούς, οι συμμαχίες έδωσαν τις 27 από τις 69 έδρες.

Στην Καταλονία συμμάχησε με τον σχηματισμό της δημάρχου Άδα Κολάου, την οποία είχε στηρίξει και στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Με αυτό τον τρόπο εξελέγησαν 12 βουλευτές στο ισπανικό κοινοβούλιο.


Αντίστοιχα, στην Βαλένθια συμμάχησε με τον συνασπισμό Compromis, ο οποίος κατάφερε να «κλέψει» τη δημαρχία από την Ρίτα Μπαρμπερά του Λαϊκού Κόμματος. Η τελευταία ήταν δήμαρχος της πόλης για 24 χρόνια. Με αυτό τον τρόπο, οι Podemos πρόσθεσαν άλλες 9 έδρες.

Τέλος, στην Γαλικία η συμμαχία που δημιουργήθηκε μεταξύ Podemos και τοπικών κομμάτων κατάφερε να εκλέξει 6 βουλευτές.

Ωστόσο, τα κόμματα που συμμάχησαν σε τοπικό επίπεδο με τον Ιγκλέσιας το έκαναν, δίνοντας τη δέσμευση στους ψηφοφόρους τους ότι θα σχηματίσουν ξεχωριστές κοινοβουλευτικές ομάδες στη Βουλή, προκειμένου να ακούγεται η δική τους φωνή.

Όπως αναφέρουν τα ισπανικά ΜΜΕ, οι σχηματισμοί αυτοί εξετάζουν τώρα και πιθανές εναλλακτικές, μία από τις οποίες είναι και η ενσωμάτωση στην ομάδα της Ενωμένης Αριστεράς (IU).

Ο ίδιος ο Πάμπλο Ιγκλέσιας εξετάζει τις δικές του εναλλακτικές προκειμένου να μην χαλάσει η «μαγιά» των 69 εδρών. Μία από τις εναλλακτικές είναι να σχηματιστούν δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, μία με τους 42 βουλευτές που προέρχονται από το Podemos και μία με τους 27 των τοπικών συμμαχιών.

Υπενθυμίζεται ότι το Κοινοβούλιο εξέλεγε ήδη πρόεδρο, τον βάσκο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) Πάτσι Λόπεθ. Την υποψηφιότητά του στήριξαν και οι Ciudadanos, ενώ έμμεσα υπήρξε συμφωνία να απέχει από την ψηφοφορία το κόμμα του Ραχόι με τις 123 έδρες, ώστε να εκλεγεί.

Η προεδρία της Βουλής υπήρξε ένα από τα «δώρα» που πρόσφερε ο Ραχόι στον ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, προκειμένου το κόμμα του με τις 90 έδρες να δεχθεί (διά της αποχής) το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας του Λαϊκού Κόμματος.

Επισήμως, το PSOE απέρριψε το «δώρο». Όμως οι ζυμώσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης έχουν μόλις ξεκινήσει... 

Απόστολος Ρουμπάνης  IN.GR


ΠΡΕΖΑ TV
17-1-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: