Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2016

#WEF16 : ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ντροπή για τον κοινό ευρωπαϊκό μας πολιτισμό οι καθημερινοί θάνατοι στο Αιγαίο, είπε ο Τσίπρας στο Νταβός μιλώντας για το προσφυγικό προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει πρέπει να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης, πρόσθεσε Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε πάνελ συζήτησης στο Νταβός της Ελβετίας, στο οποίο επίσης έλαβε μέρος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αμβλυνθούν οι ανισότητες μεταξύ των χωρών της περιφέρειας και των χωρών του βορρά. Μια ελληνική επιχείρηση δανείζεται στην Ελλάδα με 7%, αντιστοίχως μια επιχείρηση σε μια βόρεια χώρα δανείζεται με 1% ανέφερε ενδεικτικά ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι χρειάζεται να βάλουμε κοινούς κανόνες φορολογικούς, δημοσιονομικούς, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, γιατί, όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία στην καρδιά της Ευρωζώνης, στην καρδιά της Ευρώπης.


Η αντιπαράθεση με Σόιμπλε

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι "αποδεχθήκαμε την απαίτηση άλλων χωρών να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα" και πρόσθεσε ότι «οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν θα καθυστερήσουν την αξιολόγηση». Ο Β. Σόιμπλε από την πλευρά του τόνισε ότι η εφαρμογή των συμφωνιών είναι απαραίτητη, ενώ πρόσθεσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη. Παραδέχθηκε πάντως ότι στην αρχή το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ, όμως πείστηκε από την καγκελαρία. «Σε αντίθεση περίπτωση θα ήταν σαν να πήγαινα στη γερμανική Βουλή για το πρόγραμμα κρατώντας δυναμίτη κι ένα αναμμένο κερί», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε για να πάρει την απάντηση από τον πρωθυπουργό: «Τότε, ας αφήσουμε το δυναμίτη κι ας κρατήσουμε το κερί για φως». Στην τοποθέτησή του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως στόχος για όλη την Ευρώπη πρέπει να είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κάθε κράτους-μέλους, λέγοντας πως «πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα». «Για εμένα, αλληλεγγύη σημαίνει να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να ισχυροποιήσουμε την Ευρώπη, και αυτό γίνεται τηρώντας τους κανόνες και υλοποιώντας τις συμφωνίες». «Είναι η εφαρμογή ηλίθιε…», είπε παραφράζοντας τη γνωστή ρήση: «Είναι η οικονομία ηλίθιε».  



Τα βασικά σημεία της παρέμβασης του Αλ. Τσίπρα στη συζήτηση για «το Μέλλον της Ευρώπης»:

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τρεις κρίσεις: οικονομική, προσφυγική, ασφαλείας. Θα ανταπεξέλθει μόνο με στενή συνεργασία στη βάση κοινών κανόνων, αρχών και αξιών.

Η Ελλάδα επιζητά τη συνεργασία με την Ε.Ε. στο προσφυγικό αλλά το κρίσιμο είναι να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στις χώρες της Ευρώπης.

Η Ε.Ε. δεν είναι ένωση à la carte όπου όλοι απολαμβάνουν τα οφέλη αλλά μόνο κάποιοι επωμίζονται τα βάρη της κρίσης.

Η ελληνική κρίση αντικατοπτρίζει τα δομικά προβλήματα της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες, τραπεζική ένωση, καταπολέμηση της ανεργίας η οποία δε μπορεί να είναι 25% σε μία χώρα και 4% σε άλλη.

Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και ευρωπαϊκής περιφέρειας για να επιστρέψει η Ευρώπη στην ανάπτυξη.

Η Ελλάδα έχει κάνει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή αλλά το κόστος της δεν επιμερίστηκε δίκαια. Έχασε 25% του ΑΕΠ και η ανεργία είναι σε απαράδεκτα επίπεδα. Συνεχίζουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μειώνουμε γραφειοκρατία για να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις, αλλά πρέπει να ξαναχτίσουμε το κοινωνικό κράτος.

Στην Ελλάδα οι κοινωνικοί φορείς καταλάβαν ότι δεν είναι το εργασιακό κόστος το βασικό ζήτημα και έτσι αποφασίσαμε να μοιράσουμε το βάρος με μια πολύ μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ώστε να μη μειωθούν για 13η φορά οι συντάξεις.

Είναι γνωστό ότι είχαμε διαφορετικές απόψεις για την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Εμείς πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί μόνη της. Αποδεχθήκαμε την συμμετοχή του ΔΝΤ μετά από επιμονή των εταίρων. Εύχομαι οι συνέχεις διαφωνίες των θεσμών εξαιτίας του ότι κάποιοι δεν κατανοούν τις ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες να μην οδηγήσουν σε απαράδεκτες καθυστερήσεις.

Δεν είναι η ώρα για  «exits», φράχτες και διχασμό στην Ευρώπη. Αντιθέτως να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία, να ενισχύσουμε τον κοινοτικό προϋπολογισμό για μείωση ανισοτήτων, και την αλληλεγγύη.






left.gr

ΠΡΕΖΑ TV
21-1-2016

1 σχόλιο:

Sunset Superman είπε...

Είμαι "πληρωμενο τρολλακι" επειδή σου λέω την αλήθεια; Από τι πάσχεις; Όταν τελείωσε ο σανός που σε τάιζε η αριστερά, άρχισες να γκαρίζεις. Εσύ δεν τον αβαντάριζες επί χρόνια; Υπάρχουν μεγαλύτεροι ηλίθιοι από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ; Ναι, αυτοί που τους ψήφισαν. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκεις. Ξέσπασε, γράφοντας στο ίντερνετ τώρα, μικρόνοε. Μαύρη κωμωδία στα καλύτερά της. Και μη ξεχάσεις να παραμυθιάζεις τους 5-10 χαζούς που σε "διαβάζουν" ακόμα, ότι δήθεν δεν έχεις διαφημίσεις. Έχεις την κυβέρνηση που σου αξίζει. Ανησυχώ μην έρθει ποτέ η αξιοκρατία στην Ελλάδα και καταλήξεις ξεβρασμένος μετανάστης σε κάποια μακρυνή ακτή, τεμπελχανά.