Δευτέρα, Φεβρουαρίου 22, 2016

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4.000 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Το αδιαχώρητο σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά, όπου έφτασαν 4.427 πρόσφυγες από τη Λέσβο και τη Χίο.

Οι πρόσφυγες παρέμειναν επί ώρες εγκλωβισμένοι στο λιμάνι, καθώς δεν υπήρχαν μέσα για να αποχωρήσουν. Έτσι, βρίσκονταν στοιβαγμένοι μέσα και έξω από την πύλη Ε2.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω του απαγορευτικού που επιβλήθηκε στα καράβια τις προηγούμενες ημέρες κατά τις οποίες επικρατούσαν θυελλώδεις άνεμοι. Έτσι, το πρωί της Δευτέρας οι πρόσφυγες έφθασαν μαζικά στον Πειραιά.


Οι ίδιοι αναζητούσαν τρόπο να αποχωρήσουν από το λιμάνι, καθώς δεν είχε προβλεφθεί η παραλαβή τους με λεωφορεία. Τελικά, προς το μεσημέρι η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται και στο λιμάνι παραμένουν περίπου 1.000 άτομα, πολλά από τα οποία γυναίκες και παιδιά.

Όπως αναφέρει το Λιμενικό, με πρωτοβουλία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπάρχει διαρκής συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, την Ελληνική Αστυνομία και τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να αντιμετωπίζεται άμεσα κάθε αντίστοιχη μαζική άφιξη μεταναστών και προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά.

Ωστόσο, η ταλαιπωρία τους αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς στην Ειδομένη επικρατεί το αδιαχώρητο, λόγω της απόφασης της ΠΓΔΜ και της Σερβίας να μειώσουν ακόμη περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων που περνούν τα σύνορά τους.

Η ΠΓΔΜ δεν επιτρέπει τη διέλευση Αφγανών από τα σύνορά της με την Ελλάδα, μετά από ανάλογη κίνηση της Σερβίας, βορειότερα στον βαλκανικό διάδρομο. Μέχρι πρότινος, υπενθυμίζεται, επιτρεπόταν διέλευση σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς.

Επιπλέον, γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι εγγράφων σε όλους τους πρόσφυγες, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους μόνο αν έχουν ταυτότητα ή διαβατήριο, μαζί με το υπηρεσιακό σημείωμα των ελληνικών αρχών.

Η νέα αυτή κατάσταση έχει δημιουργήσει το αδιαχώρητο στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων στην Ειδομένη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Αστυνομία, σχεδόν 2.000 άτομα βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ άλλα 62 λεωφορεία, στα οποία επιβαίνουν περίπου 3.000 άτομα, περιμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από τον καταυλισμό, προκειμένου να πάρουν το «πράσινο φως» για να συνεχίσουν την πορεία τους.

Στο μεταξύ, άλλοι 2.518 πρόσφυγες διασώθηκαν κατά το τελευταίο τριήμερο από το Λιμενικό, σε 45 περιστατικά στις θαλάσσιες περιοχές Αλεξανδρούπολης, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Αγαθονησίου και Φαρμακονησίου.

Πάντως, ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2016 ήταν μειωμένος κατά 40% σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex.

Το γεγονός αυτό οφείλεται «σε μεγάλο βαθμό στις κακές καιρικές συνθήκες γύρω από τα νησιά του Αιγαίου», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. Ωστόσο, «οι θαλασσοταραχές οδήγησαν και σε σημαντική αύξηση των θανάτων στη θάλασσα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία».

Παρά την πτώση στις αφίξεις των μεταναστών τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015, ο αριθμός των 68.000 αφιχθέντων ήταν 38 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2015. 

Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των μεταναστών που ανιχνεύονται στην Ελλάδα. 

Μειωμένος είναι και ο αριθμός των ανιχνεύσεων των παράνομων συνοριακών διελεύσεων στα σύνορα της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex, οι διελεύσεις ανέρχονταν τον Ιανουάριο σε 65.300, ήταν δηλαδή μειωμένες κατά ένα τρίτο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015. 

Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, τα στοιχεία που παρουσιάζονται αναφέρονται στον αριθμό των ανιχνεύσεων της παράνομης διέλευσης των συνόρων και άρα το ίδιο πρόσωπο μπορεί να προσπαθήσει να διασχίσει τα σύνορα περισσότερες από μία φορές και από διαφορετικές θέσεις στα σύνορα.   IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
22-2-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: