Τετάρτη, Φεβρουαρίου 17, 2016

ΝΕΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΜΚΟ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ

Μετά την παραπομπή του συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, Αλεξ Ρόντου ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη σε βάρος στελεχών του ΥΠΕΞ και εκπροσώπου της ΜΚΟ "Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης". Τα κονδύλια που δόθηκαν, φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά δώρων και την πληρωμή λογαριασμών της ΔΕΗ.   
..
Οι "μελανές" ημέρες της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης", η οποία κατά καιρούς έχει απασχολήσει την ελληνική Δικαιοσύνη, έρχονται ξανά στο προσκήνιο με τη νέα ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος δεκάδων εμπλεκομένων.
 Κι ενώ ήδη οκτώ πρόσωπα, ανάμεσά τους ο Αλεξ Ρόντος, πρώην στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου και τέως επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), έχουν παραπεμφθεί να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη διαχείριση κονδυλίων ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ, που φέρεται να εισέπραξε η ΜΚΟ το χρονικό διάστημα 2000 - 2004, η Εισαγγελία Διαφθοράς προχώρησε στην άσκηση ποινικών διώξεων για ακόμη δύο προγράμματα (2000-2001).

Έτσι, πλέον κατηγορούμενοι για κακουργηματική απιστία στην υπηρεσία είναι τουλάχιστον 13 στελέχη του υπουργείο Εξωτερικών, ενώ το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην παραπάνω πράξη βαραίνει το νόμιμο εκπρόσωπο της ΜΚΟ. Την ίδια ώρα, οι εισαγγελικοί λειτουργοί διαβίβασαν αντίγραφα της δικογραφίας στη Βουλή, ως όφειλαν, προκειμένου να διερευνηθεί ενδεχόμενη ποινική ευθύνη των πολιτικών προϊσταμένων των στελεχών την επίμαχη χρονική περίοδο.
Κατά την προκαταρκτική εξέταση, οι εισαγγελικές αρχές ερεύνησαν τη χρηματοδότηση που ανέρχεται περίπου στα 1,2 εκατομμύρια ευρώ, δύο προγραμμάτων που εκπόνησε η επίμαχη ΜΚΟ  και συγχρηματοδότησε η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών την χρονική περίοδο 2000 και 2001 στην περιοχή της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι :
*Η ΜΚΟ  αμέσως μετά τη σύστασή της χρηματοδοτήθηκε με ποσά που ξεπερνούν τις 60.000 παρότι δεν πληρούσε την νόμιμη προϋπόθεση της διετούς λειτουργίας.
*Οι υποβληθείσες για έγκριση δαπάνες δεν αφορούσαν σε λειτουργικά έξοδα της ΜΚΟ ή των τοπικών οργανώσεων που υλοποιούσαν τα προγράμματα, αλλά στην οργάνωση του γραφείου της ΜΚΟ ακόμα και σε χρόνο προγενέστερο της χρηματοδότησης με αγορά διαφόρων αντικειμένων, όπως έπιπλα, γραφική ύλη και άλλα αναλώσιμα, πληρωμή ΔΕΚΟ, κοινοχρήστων, αεροπορικά ταξίδια σε άσχετους με την υλοποίηση του έργου προορισμούς, δώρα με διάφορους αποδέκτες και γενικότερα δαπάνες που κάθε άλλο παρά είχαν οποιαδήποτε σχέση με το έργο της ΜΚΟ  και την εκτέλεση των προγραμμάτων αποναρκοθέτησης.
*Δεν συνδέθηκε η καταβολή των δόσεων με την υλοποίηση των προγραμμάτων που είχε αναλάβει, ενώ από κανένα έγγραφο  δεν πιστοποιείται η παρακολούθηση και η εκτέλεση των προγραμμάτων .
*Δεν τηρήθηκε η υποχρέωση εκ μέρους της ίδιας της ΜΚΟ για συμμετοχή στα προς υλοποίηση προγράμματα με ποσοστό 25%

Αντωνία Ξυνού
http://news247.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
17-2-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: