Τρίτη, Φεβρουαρίου 16, 2016

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΟΔΟΥΛΩΝ: ΔΗΘΕΝ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΟΥΤΕ ΜΙΣΟ ΒΗΜΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να πάει ούτε μισό βήμα πέρα από αυτή, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, σε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους θεσμούς μετά και το άρθρο Τόμσεν. Όσοι αμφισβητούν τη συμφωνία δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην Ευρώπη, υπερθεμάτισε. 

Επισημαίνοντας δε ότι η πλειοψηφία των εταίρων αναγνωρίζει την τήρηση από την πλευρά της Ελλάδας της συμφωνίας, καθώς και την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξέφρασε τη βάσιμη αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν σύντομα. Άλλωστε οι επαφές τους με την Αθήνα είναι συνεχείς, όπως είπε.


Τηρούμε τη συμφωνία, προστατεύουμε του αδύναμους

«Τηρούμε τη συμφωνία, γεγονός που αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία των εταίρων και ταυτόχρονα θέτουμε ως προτεραιότητα την προστασία των ασθενέστερων», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Πρόσθεσε δε με νόημα ότι «φωνές που αμφισβητούν την συμφωνία του Ιουλίου - Αυγούστου δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην Ευρώπη και στην προσπάθεια να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση».

Προς επίρρωση του γεγονότος ότι η προστασία των ασθενέστερων εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση η κυρία Γεροβασίλη πρόσθεσε ότι «την Παρασκευή και το Σάββατο, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και θα τεθεί σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο που υλοποιεί κάποια από τα μέτρα του Παράλληλου Προγράμματος. Το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει εξαιρετικά σημαντικές ρυθμίσεις για πολλές αδύναμες κατηγορίες συμπολιτών μας και προωθεί λύσεις για σοβαρά κοινωνικά ζητήματα. Περιμένουμε λοιπόν εδώ με ενδιαφέρον την στάση της αντιπολίτευσης».

«Καλά νέα από την οικονομία»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε λόγο «για καλά νέα από τον χώρο της οικονομίας, καθώς τα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού που δημοσιεύθηκαν χθες είναι σαφώς καλύτερα από τις προβλέψεις».

«Συγκεκριμένα», ανέφερε στην συνέχεια, «το πρωτογενές πλεόνασμα που εμφάνισε τον Ιανουάριο η εκτέλεση του Προϋπολογισμού είναι 1,193 δισ. ευρώ έναντι 307 εκατ. ευρώ που αναμενόταν. Τον Ιανουάριο του 2015 το πλεόνασμα είχε διαμορφωθεί στα 443 εκατ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθε σε 4, 219 δισ. ευρώ και το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 397 εκατ. ή 10,4% έναντι του στόχου».

Αναφορικά με τις δαπάνες είπε ότι διαμορφώθηκαν «στα 3,141 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 484 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου».

Ελπίδα ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν σύντομα

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή του κουαρτέτου, ανέφερε ότι δεδομένου ότι η επικοινωνία με τους θεσμούς είναι διαρκής με ανταλλαγή στοιχείων και δεδομένων υπάρχει βάσιμη αισιοδοξία ότι θα επιστρέψουν στην Αθήνα πολύ σύντομα για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, δεδομένου -όπως είπε- και ότι μέχρι στιγμής το χρονοδιάγραμμα έχει τηρηθεί.

Άλλωστε, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, όλες οι πλευρές έχουν καταλάβει την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση. 

Ωστόσο, το ίδιο σημαντικό θεωρούν οι εταίροι και οι θεσμοί, όπως ξεκαθάρισε χθες (Δευτέρα) και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, και την ποιότητα της συμφωνίας στην οποία θα καταλήξει Αθήνα - κουαρτέτο.

Πάντως εκτός από την Κομισιόν που χθες δια στόματος Μαργαρίτη Σχοινά τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει τα πάντα, ώστε να επιτευχθεί γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αισιόδοξο μήνυμα εξέπεμψε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σήμερα (Τρίτη) στο Μαξίμου, λέγοντας ότι «μετά τη συζήτηση που είχαμε σήμερα με τον πρωθυπουργό, είμαι πιο αισιόδοξος. Ακόμη και για την τρέχουσα διαδικασία αξιολόγησης».

Τις θετικές αυτές δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών και στελεχών της ΕΚΤ επικαλέστηκε και η κυβερνητικές εκπρόσωπος, εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Σχετικά με την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε ότι «η θέση μας για τις θέσεις του Ταμείου και για το αν θα ήταν χρήσιμο το ΔΝΤ να λύσει ζητήματα της Ευρώπης δεν ήταν στις δικές μας απόψεις και προθέσεις. Πιστεύαμε και πιστεύουμε πάντα ότι η ΕΕ θα πρέπει από μόνη της να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν εν μέσω οικονομικής κρίσης.» 

» Από την συμφωνία του καλοκαιριού έχουμε δεχθεί την παρουσία του ΔΝΤ μέχρι τον Μάρτιο, ως τεχνικό σύμβουλο, και τον Μάρτιο κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης θα κριθεί αν και με ποιους όρους το Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα. Η εκτίμηση είναι πως θα παραμείνει, σήμερα η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, είναι γνωστό το πόσο μεγάλο αγώνα δίνει η κυβέρνηση για το γρήγορο και επιτυχές κλείσιμο της αξιολόγησης με βάση την συμφωνία του καλοκαιριού, της οποίας υλοποιούμε τα στάδια και τα μέτρα που έχουμε δεχθεί, με στόχο να περάσουμε στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους που είναι καθοριστικό για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της χώρας».

Η πλειοψηφία των αγροτών θέλει διάλογο

Αναφερόμενη στο αγροτικό ζήτημα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση καλεί και τις άλλες συλλογικότητες να επανακαθορίσουν τη στάση τους και να καταθέσουν τα αιτήματά τους, και προσέθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί τρία αιτήματα για διάλογο.

Ανέφερε, επίσης, ότι το κομμάτι των αγροτών που ανταποκρίνονται στην πρόσκληση της κυβέρνησης για διάλογο είναι πλέον πλειοψηφικό και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση μελετά τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί και μόλις επιστρέψει ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες θα γίνει η συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό.

Αποφασισμένοι για τις τηλεοπτικές άδειες

Αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες η κυρία Γεροβασίλη είπε ότι η διαδικασία έχει δρομολογηθεί και πως ολοκληρώνονται τα τεύχη της δημοπράτησης.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιβάλλει τάξη και νομιμότητα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, να συγκρουστεί με την διαπλοκή και φυσικά να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον -και η αντιπολίτευση θα πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον ελληνικό λαό αν συντασσόταν μαζί μας σε αυτήν την πολύ μεγάλη προσπάθεια, οι λόγοι που δεν το κάνει, νομίζω ότι είναι ευνόητοι» είπε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης «να μπει τάξη και στο διαδικτυακό τοπίο και στις ραδιοφωνικές συχνότητες όπως και στις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες», διαδικασία «που θα ακολουθήσει μετά το πέρας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας, τις τέσσερις δηλαδή». Και προσέθεσε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει οργανωμένο και αποτυπωμένο σχέδιο».
 in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
16-2-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: