Τετάρτη, Φεβρουαρίου 17, 2016

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 'ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ' ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ...ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ Ε.Ε ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ...ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΑΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Με συμμάχους τους ισχυρούς της Ευρώπης, απέναντι στις ακραίες φωνές που πιέζουν για κλείσιμο των βορείων συνόρων, αναμένεται να βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας. Τα τελευταία 24ωρα στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούσε «διπλωματικός πυρετός» με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να ετοιμάζουν τα «όπλα» της ελληνικής πλευράς για όλες τις πτυχές του προσφυγικού ζητήματος.

 Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει με τι πολλαπλές συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες να πιέσει για την τήρηση των συμφωνηθέντων από την Τουρκία, ειδικά στην 11μερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί, ενώ ζητούμενο θα είναι η ουσιαστική παρέμβαση του ΝΑΤΟ σε συνδυασμό με την FRONTEX για την εξάλειψη των προσφυγικών ροών.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να αναδείξει για άλλη μια φορά τον ρόλο της Ελλάδας στο προσφυγικό όχι ως παρατηρητή, αλλά ως πρωταγωνιστή των εξελίξεων, για αυτό άλλωστε θεωρήθηκε απαραίτητη και η πραγματοποίηση της τριμερούς με Γερμανία και Τουρκία.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει και τις προόδους που έχουν γίνει στην κατασκευή των hot spots με την ολοκλήρωση των εργασιών σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα λειτουργήσει και το κέντρο στην Κω.
Ο μαραθώνιος των συναντήσεων ξεκινά σήμερα στις 6.30 το απόγευμα με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Ο πρόεδρος της Ε.Ε μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ παραμένουν στην γραμμή των ανοιχτών συνόρων και ο ρόλος τους στις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν θεωρείται καταλυτικός από την ελληνική αποστολή. Στις «βαλίτσες» του ο πρωθυπουργός έχει, πλέον και τις θετικές δηλώσεις που έκανε στην Αθήνα χθες ο Ντόναλντ Τουσκ.
Είναι προφανές πως από τη σημερινή συνάντηση δεν θα λείψει και η πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος με τον πρωθυπουργό να εστιάζει στο γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και στη μεσολάβησή του Πρόεδρου της Ε.Ε προκειμένου το ΔΝΤ να «χαμηλώσει τον πήχη» των απαιτήσεών του.
Η ελληνική αποστολή θα αποτελείται από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τον επικεφαλής του γραφείου τύπου Άγγελο Τσέκερη και τον διπλωματικό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα Βαγγέλη Καλπαδάκη.
Οι πιέσεις που θα ασκηθούν από την ομάδα του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία) για το plan b και την «οχύρωση» των βορείων συνόρων της Ελλάδας θεωρούνται δεδομένες. Τα μηνύματα που έχει πάρει το Μαξίμου δεν είναι ενθαρρυντικά και είναι γεγονός πως το κλίμα των τελευταίων 24ωρων δεν είναι το καλύτερο δυνατό.
Οι 4 χώρες στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν έθεσαν διορία «αποτελεσματικής διαχείρισης των συνόρων στο Αιγαίο», έως τον Μάρτιο, τονίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του επόμενου μήνα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή «ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων».
Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη, καθώς όπως υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη, πέρα από βασική κατεύθυνση που οφείλει να έχει η Ευρώπη και στηρίζεται στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων η οικονομική ζημιά από την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη. 
http://news247.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
17-2-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: