Δευτέρα, Φεβρουαρίου 01, 2016

ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ-ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΦΥΛΑΚΗ;

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΕΠΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ...
ΚΑΙ ΕΝΩ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΑΤΉΓΓΕΙΛΕ ΤΙΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ...ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΠΩΣ Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΠΕΡΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΓΙΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. 
ΟΛΑ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ...ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΝΕ ΦΥΛΑΚΗ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ; ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΣΚΑΣΜΟ ΛΕΦΤΑ ΩΣ ΧΩΡΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΝ.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια για έξοδο από την κρίση περνά από την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του στην παρουσίαση της πλατφόρμας ACT4Greece της Εθνικής Τράπεζας το μεσημέρι της Δευτέρας στο Μέγαρο Μελά.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σημασία της έγκαιρης και επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ελάφρυνση του χρέους και να αποκατασταθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ. 


Τόνισε δε την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τη σημασία ανάπτυξης εναλλακτικών εργαλείων για την χρηματοδότησή τους.

«Πιστεύω βαθειά ότι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε την κρίση, είναι να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους και ταυτόχρονα να δώσουμε τις δυνατότητες επανεκκίνησης της οικονομίας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο αν ενώσουμε δυνάμεις», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας και φορείς πρέπει να βάλουν πλάτη για να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως είναι ανάγκη να ενώσουμε δυνάμεις που θα δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να ξαναπαίξουν τον κοινωνικό και οικονομικό τους ρόλο, επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή των καταθέσεων και αποτελεσματικότερη διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους. 

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, οποιαδήποτε προσπάθεια για έξοδο από την κρίση περνά από την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, υπενθυμίζοντας ότι η κρίση ξεκίνησε από τον τραπεζικό κλάδο και εξαπλώθηκε και στην πραγματική οικονομία. 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα των τραπεζών περιορίζουν τη δυνατότητα χορήγησης ρευστότητας και επομένως, εντείνεται ο προβληματισμός για την εύρεση κατάλληλων εναλλακτικών ή παράλληλων εργαλείων χρηματοδότησης.

Δοκιμασμένες με επιτυχία συνταγές στο εξωτερικό αποτελούν «μπούσουλα» για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και στην Ελλάδα, είπε.

Το crowdfunding αποτελεί ένα τέτοιο εργαλείο, η χρήση του οποίου συνεχώς επεκτείνεται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «η ανάπτυξη συμμετοχικών και κοινωνικών μορφών χρηματοδότησης αποτελεί ένα εργαλείο που συνδυάζει την καταπολέμηση της φτώχειας με την ανάδειξη της καινοτομίας», εξαίροντας τη διοίκηση της Εθνικής για την πρωτοβουλία της δημιουργίας της πλατφόρμας Act4Greece.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα Act4Greece της Εθνικής είναι πρότυπο και εκτίμησε ότι θα βοηθήσει στη μετάβαση από την κρίση στην αναγέννηση της ελπίδας. 

«Κλειδί» η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Ο πρωθυπουργός τόνισε για άλλη μια φορά τη σημασία της έγκαιρης και επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ενώ οι συζητήσεις με τους θεσμούς ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα. 

Είναι κομβικό να κλείσει η αξιολόγηση, γιατί θα ανοίξει τον δρόμο για ελάφρυνση του χρέους, επιστροφή του waiver (εξαίρεσης) για την υποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, επισήμανε.

Να στηριχθούν οι ΜμΕ

Η πολυετής ύφεση έφερε τεράστια κοινωνική και οικονομική κρίση. Όλοι οι κοινωνικοί δείκτες επιδεινώθηκαν δραματικά, ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Σημείωσε ότι 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν και όσες άντεξαν βρέθηκαν μπροστά στη χαμηλή ζήτηση, τον ακριβό δανεισμό. 

Όμως, ακόμα και σήμερα, 1,7 εκατομμύρια Έλληνες εργάζονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δεν μπορεί παρά η ανάκαμψη να στηριχθεί σε αυτές, συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αντιμέτωπη με αυτά τα μεγέθη, η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και παρά τα πενιχρά κονδύλια, επετεύχθη η μείωση της ανεργίας κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για την ανάγκη να βρεθούν παράλληλα και εναλλακτικά εργαλεία χρηματοδότησης επιχειρήσεων και κοινωνικών δράσεων. «Είναι καλό να παίρνουμε τα καλά παραδείγματα από το εξωτερικό». Η ανάπτυξη συμμετοχικών μορφών χρηματοδότησης μπορεί να βοηθήσει, τόνισε. 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πιο στενά εξαρτημένες από τις τράπεζες σε σχέση με άλλες χώρες. Εκτίμησε ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση ανοίγει ο δρόμος για να βελτιωθεί η εικόνα.

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία σταθερού φορολογικού συστήματος, στην εισαγωγή προώθηση και επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στη βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης, στην επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, στη βελτίωση των διαδικασιών για τους δημόσιους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις του Δημοσίου. 

Αναφέρθηκε ακόμη, στο εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα παρουσιαστεί μέσα στην Άνοιξη και σημείωσε ότι καταλύτης θα είναι η αναχαίτιση της αποεπένδυσης που οδήγησε στη βαθιά ύφεση τα προηγούμενα χρόνια.

Παράλληλα, μίλησε για νέο εθνικό σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης, με επέκταση του θεσμού Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος και του προγράμματος σχολικών γευμάτων.
 in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
1-2-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: