Παρασκευή, Μαρτίου 18, 2016

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «28» Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Το «πράσινο φως» των Ευρωπαίων ηγετών έλαβε το σχέδιο συμφωνίας με την Τουρκία για το Προσφυγικό με το οποίο «επέστρεψε» ενώπιον των «28» ο Ντόναλντ Τουσκ μετά την πολύωρη διαπραγμάτευση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες. Αναμένεται η επιστροφή του Τούρκου πρωθυπουργού για την οριστικοποίηση, ως όλα δείχνουν, της συμφωνίας -η οποία τίθεται κατά πληροφορίες σε ισχύ από την Κυριακή 20 Μαρτίου. 


Την έγκριση της συμφωνίας από τους «28» ανακοίνωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα λίγη ώρα αφότου είχαν έλθει οι πρώτες πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες ότι ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αποδέχεται το τελευταίο κείμενο συμφωνίας με τον οποίο προσήλθε ο Ντόναλντ Τουσκ ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών καλώντας στην υιοθέτησή του.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αχμέτ Νταβούτογλου έχει καταδείξει επίσης πως αποδέχεται το σχέδιο συμφωνίας. 

Βάσει της προτεινόμενης συμφωνίας, η Άγκυρα θα πάρει πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των Σύρων προσφύγων, και ως αντάλλαγμα η ΕΕ θα δέχεται απευθείας από την Τουρκία Σύρους πρόσφυγες ταυτόχρονα με τη διάθεση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας, επιτάχυνση κατάργησης της βίζας και προόδου στις διαπραγματεύσεις ένταξης.Η τουρκική πλευρά ζητούσε κατά πληροφορίες ισχυρότερη γλώσσα για τα ενταξιακά κεφάλαια χωρίς επίσης να συμφωνεί στον νομικό ορισμό για την προστασία των προσφύγων που θέλει η ΕΕ. Η Αθήνα, επίσης κατά πληροφορίες, αντέδρασε σε αναφορά στο προσχέδιο κοινής δήλωσης ότι όσοι βρίσκονται στα νησιά πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία.Η νέα συνάντηση των «28», με επίκεντρο το αποτέλεσμα των συζητήσεων με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ξεκίνησε με καθυστέρηση μετά τις 14:30 ώρα Ελλάδος.

Από την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα


Οι «28» ήλθαν απέναντι στον Τούρκο πρωθυπουργό με κείμενο κοινών θέσεων-πακέτο ανταλλαγμάτων στο οποίο κατέληξαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής χωρίς να δοθεί συνέντευξη Τύπου.

Μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο «28» για να υπάρξει «συμφωνία για τη συμφωνία» πήραν τη σκυτάλη οι πρόεδροι ΕΕ και Κομισιόν, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μεταφέροντας τις ευρωπαϊκές θέσεις στον Αχμέτ Νταβούτογλου, και αυτήν την ώρα οι «28» συνεδριάζουν εκ νέου επί της έκβασης των συνομιλιών με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Η ΕΕ προσφέρει οικονομικές και πολιτικές παραχωρήσεις έναντι της συνεργασίας της Τουρκίας για τη μείωση των προσφυγικών ροών, ωστόσο το «πακέτο» της προσφοράς έχει μετριαστεί και διεθνείς ανταποκριτές στις Βρυξέλλες αμφιβάλλουν κατά πόσο θα υπάρξει τελικώς συμφωνία.

Η τουρκική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι επιμένει στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση και αφήνει ανοικτό το εάν θα συμφωνήσει με όλα τα σημεία της ευρωπαϊκής θέσης. 

Από κυπριακής πλευράς έχει ξεκαθαριστεί ότι εναπόκειται στην Τουρκία και μόνον το άνοιγμα κεφαλαίων μέσω της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας για το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως «αν χρειαστεί, ναι».

«Ελπίζουμε σε κοινό έδαφος» ήταν η δήλωση με την οποία προσήλθε από πλευράς του την Παρασκευή ο Νταβούτογλου στην συνάντηση με τους Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό της προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ Μαρκ Ρούτε. Οι συνομιλίες διακόπτονταν ανά διαστήματα για να λάβουν χώρα διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, καθώς και για να ενημερωθούν σχετικά με την πορεία τους οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες.Το περιεχόμενο της κοινής θέσης στην οποία κατέληξαν μεταξύ τους οι «28» την Πέμπτη κινείται πολύ κοντά στις γραμμές της θέσης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Οι μέχρι τώρα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν το κείμενο να μην έχει αλλαγές στη διατύπωση του σημείου για την ενταξιακή διαδικασία -δηλαδή υπογραμμίζεται ο σεβασμός του διαπραγματευτικού πλαισίου. 
in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
18-3-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: