Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΟΥΖΑΛΑ, ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΜΠΕΚΙ

Ο πρωθυπουργός κατανοεί τις ευαισθησίες του Πάνου Καμμένου και η κυβερνητική θέση είναι ξεκάθαρη στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Η ίδια επανέλαβε ότι το «Μακεδονία» ήταν γλωσσικό ολίσθημα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και ότι οι αποφάσεις του πρωθυπουργού θα ληφθούν μετά τη Σύνοδο της 17ης -18ης Μαρτίου.

Η Όλγα Γεροβασίλη δεν επιβεβαίωσε ότι ο κ. Μουζάλας έχει υποβάλει την παραίτησή του.

Για το αν υπάρχει ζήτημα στη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με αφορμή τη θέση του κ. Καμμένου μετά τη δήλωση του κ. Μουζάλα, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν μπαίνει ζήτημα καλής πίστης, αλλά είναι μία άλλη αντίληψη και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι πρόκειται για ένα λεκτικό λάθος.



«Για τους ΑΝΕΛ κάποια ζητήματα είναι σε προτεραιότητα και εμείς αυτό το κατανοούμε. Είναι ζήτημα ιεράρχησης του άλλου πολιτικού χώρου που από εμάς είναι σεβαστό. Καλό θα ήταν να αποφύγουμε να δημιουργήσουμε σενάρια εκ του μη όντως. Η απόφαση που θα ληφθεί θα λάβει υπόψη της όλες τις παραμέτρους» συμπλήρωσε.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο κ. Καμμένος είχε βγει από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό- επαναλαμβάνοντας ότι ο κ. Μουζάλας πρέπει να παραιτηθεί, «έστω και για λόγους ευθιξίας».

Σε ερώτηση για το τι θα πράξει αν τελικά ο πρωθυπουργός δεν ζητήσει την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα, ο κ. Καμμένος είπε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά όχι τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Οι άξονες στη Σύνοδο Κορυφής

Η κυβερνητική εκπρόσωπος παρουσίασε τους άξονες, στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής:

Αξιόπιστη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας που θα εξασφαλίζει τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά.
Εξουδετέρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης στο Αιγαίο, μέσω της υλοποίησης της επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία.
Αύξηση των ρυθμών μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς τις χώρες της ΕΕ.
Κατοχύρωση έκτακτης χρηματοδότησης προς τη χώρα μας για τις ανάγκες διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.
Ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με συνδρομή και προσωπικού των ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως η Frontex και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο.
Άμεση εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη στη Σμύρνη για επείγουσα επιστροφή παράτυπων μεταναστών, καθώς και η εφαρμογή της αντίστοιχης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από 1ης Ιουνίου 2016.
Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική κατάσταση και σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Κέντρου για τη Διαχείριση του Προσφυγικού, αυτήν τη στιγμή, σε 30 χώρους υποδοχής και φιλοξενίας στην Ελλάδα «φιλοξενούνται, σιτίζονται καί έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη περίπου 30.000 πρόσφυγες».

Για την Ειδομένη, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε: «Θα χρειαστεί να τονίσουμε, εκ νέου, ότι κατόπιν συνεννόησης της κυβέρνησης με τους μηχανισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν προβλέπεται η εγκατάσταση δομών φιλοξενίας στα σύνορα, προκειμένου να μη λειτουργήσουν αυτά τα σημεία ως πόλος έλξης απελπισμένων ανθρώπων, την ώρα μάλιστα που τα σύνορα είναι κλειστά».

«Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την Ειδομένη προβλέπει τη σταδιακή εθελούσια απομάκρυνση των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί και τη μεταφορά τους σε κέντρα φιλοξενίας, χωρίς, φυσικά, τη χρήση βίας. Κατόπιν αυτού, όποιος έχει διαφορετική άποψη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της Ειδομένης, οφείλει να την καταθέσει δημόσια. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στην κριτική, αλλά φυσικά δεν δέχεται μαθήματα ευαισθησίας από κανέναν» κατέληξε.   
...........................
Καμμένος ακόμα και μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

«Του εξήγησα ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εμμένουμε στη θέση μας, ζητώ την παραίτηση του κ. Μουζάλα, ο οποίος μπορεί να προέβη -όπως ο ίδιος λέει ζητώντας 'συγγνώμη' -σε λεκτικό ατόπημα, αλλά παραυτά το θέμα είναι για εμάς πάρα πολύ σοβαρό και περιμένουμε τουλάχιστον από ευθιξία να υποβάλει την παραίτηση του άμεσα» ανέφερε ο κ. Καμμένος και προσέθεσε:

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι κατανοεί τις θέσεις τις οποίες του εκφράσαμε, όπως και την ιδιαίτερη ευαισθησία του ελληνικού λαού, και βεβαίως η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη ότι ακολουθεί την απόφαση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιμένοντας βέβαια ότι ο κ. Μουζάλας με κανέναν τρόπο δεν ήθελε να θέσει τέτοιο θέμα». 

O υπουργός Άμυνας είπε ότι ο πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του μετά την επιστροφή του αναπληρωτή υπουργού από τις Βρυξέλλες.

Σε ερωτήματα για το εάν θα φύγουν από την κυβέρνηση αν δεν παραιτηθεί και για το εάν θα κλονιστεί η σχέση με τον κ. Τσίπρα είπε ότι «οι σχέσεις μας με τον κ. Τσίπρα είναι ξεκάθαρες, όπως ξεκάθαρο είναι ότι η κυβέρνηση έχει την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν έχει την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Μουζάλας». 

Λίγο πριν την άφιξη του κ. Καμμένου στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε ολοκληρωθεί η σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με μέλη της κυβέρνησης, όπου συζητήθηκε το θέμα. Ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη για την αναφορά λέγοντας ότι έγινε εν τη ρύμη του λόγου, δεν παρέστη στη σύσκεψη, καθώς βρίσκεται εν πτήσει προς Βρυξέλλες. Νωρίτερα, ωστόσο, επικοινώνησε με τον Αλ.Τσίπρα και κατά πληροφορίες υπέβαλε την παραίτησή του.
Η κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, παρέχει κάλυψη στον αναπληρωτή υπουργό, με πηγές της να χαρακτηρίζουν υπερβολικές τις αντιδράσεις εναντίον του. 

«Το ελληνικό κράτος, σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενο στην γειτονική χώρα, χρησιμοποιεί την διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία 'ΠΓΔΜ'. Το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ.Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" είναι το λιγότερο υπερβολή. Η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του Προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως εν όψει της Συνόδου. Και ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να το γνωρίζει» σχολίασαν χαρακτηριστικά.

Κατά της παραίτησης του κ. Μουζάλα τάχθηκαν, επίσης, τόσο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ.Παπαδημούλης όσο και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

«Τώρα είναι η ώρα συσπείρωσης κ μάχης για Προσφυγικό κ Οικονομία.Όχι για παραιτήσεις. Η αναταραχή για το λάθος του Μουζάλα, είναι υπερβολική» έγραψε ο κ. Παπαδημούλης στο Twitter.
IN.GR
ΠΡΕΖΑ TV
16-3-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: