Τρίτη, Μαρτίου 01, 2016

ΚΑΙ ΚΑΛΑ...ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Της Δήμητρας Καδδά
Δείπνο εργασίας με τη συμμετοχή του ΔΝΤ (ενδεχομένως του Paul Thomsen), εκπροσώπων του Eurogroup και άλλων στελεχών των δανειστών, διοργανώνεται πιθανότατα για αύριο το βράδυ στις Βρυξέλλες. Στόχος είναι να βρεθεί  σύγκλιση στο "χάσμα" που χωρίζει την ΕΕ και την Ελλάδα με το ΔΝΤ.
Προς το παρόν η συνάντηση οργανώνεται απουσία της ελληνικής αποστολής, ενώ ανάλογη συνάντηση υπενθυμίζεται ότι έγινε την Κυριακή στην Φραγκφούρτη για να προετοιμάσει τη χθεσινή σύνοδο του EWG. Ωστόσο, αμφότερες οι επαφές δεν είχαν αποτέλεσμα.  
Στη χθεσινή σύνοδο η ελληνική αποστολή, υπό τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη, είχε έντονους διαξιφισμούς με την εκπρόσωπο του Ταμείου, Delia Velculescu,  για τις  υπέρογκες απαιτήσεις περί δημοσιονομικού κενού έως 9 δισ. ευρώ. Πληροφορίες μάλιστα έκαναν λόγο για έντονες λεκτικές πιέσεις και από τους εκπροσώπους των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνη προς το ΔΝΤ.

Νέος μαραθώνιος
Παράλληλα με το "δείπνο" των δανειστών,  από αύριο ο μαραθώνιος από ελληνικής πλευράς συνεχίζεται.
Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται ο ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως ομιλητής στην επιτροπή οικονομικών  υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (σ.σ. στην ίδια επιτροπή αναμένεται να μιλήσει αμέσως μετά ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Benoit Coeure) και κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να γίνουν ευρύτερες πολιτικές ζυμώσεις.
Σε κάθε περίπτωση το επόμενο επίσημο πολιτικό ραντεβού είναι το Eurogroup της Δευτέρας. Πλέον, πηγές των θεσμών κάνουν λόγο για ανάγκη διενέργειας διαπραγματεύσεων σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο.  
Όσο για την ημερομηνία επιστροφής, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στην τηλεόραση του Star ήταν σαφής: στο ερώτημα "πότε τελικά θα έρθει η τρόικα;". O κ. Τσίπρας δήλωσε ότι "τώρα γίνεται προσπάθεια να πειστεί το ΔΝΤ", εκτιμώντας ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup στο πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου θα επανέλθουν οι Θεσμοί.
Σημειώνεται ότι  η κυβέρνηση επιχειρούσε να ξεκινήσει, την Τετάρτη, το νέο γύρο διαπραγματεύσεων των θεσμών σε επίπεδο επικεφαλής στην Αθήνα. 
Επιπλέον ο πρωθυπουργός, στην ίδια συνέντευξη, αναφέρθηκε στην αξιολόγηση εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα κλείσει επιτυχώς, αλλά αναφορικά με το χρόνο είπε ότι  "το Πάσχα θα φέρει και την Ανάσταση στην οικονομία". 
http://www.capital.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
1-3-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: