Πέμπτη, Μαρτίου 17, 2016

ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ

Διατηρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τη δυνατότητα κατάσχεσης των αγροτικών επιδοτήσεων για οφειλές προς τράπεζες και εφορία καθώς δεν έχει αλλάξει το επίμαχο άρθρο του νόμου που ψηφίστηκε το 2012, όπως προκύπτει από έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι αγροτικές επιδοτήσεις μπορούν να κατασχεθούν μετά τις τελικές πληρωμές και όχι όταν καταβληθούν προκαταβολές ή ενδιάμεσες πληρωμές, όπως αποσαφηνίζει το υπουργείο Οικονομικών με το έγγραφο του.


Συγκεκριμένα αναφέρει πως «με τη διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 242 του ν. 4072/2012 (ΦΕΚ. 86Α/11-04-2012), η οποία αντικατέστησε την παράγραφο 3 του ν. 3614/2007 (ΦΕΚ. 267Α/3-12-2007), ρητά ορίζεται ότι δεν κατάσχονται οι προκαταβολές και οι ενδιάμεσες πληρωμές των δικαιούχων για την υλοποίηση των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Αντίθετα, οι τελικές πληρωμές των ανωτέρω δικαιούχων, μετά την ολοκλήρωση του έργου, δύνανται να κατάσχονται».

Διευκρινίζει επιπλέον ότι δεν κατάσχονται επιδοτήσεις ή χρηματικές ενισχύσεις που δίνονται για επενδύσεις καθώς αναφέρει ότι «με την αρ. 465/1999 γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), που έγινε αποδεκτή από τον Υφυπουργό Οικονομικών, κρίθηκε ότι δεν υπόκεινται υπό προϋποθέσεις σε κατάσχεση επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χρηματικές ενισχύσεις που αποσκοπούν στην υπό του δικαιούχου εις το μέλλον ενέργεια συγκεκριμένης επένδυσης ή στην επίτευξη συγκεκριμένου έργου ή αποτελέσματος. Το ίδιο ισχύει και για τις ενδιάμεσες καταβολές που αποσκοπούν στη διατήρηση ή συνέχιση κάποιου κοινοτικού προγράμματος, η στέρηση των οποίων με κατάσχεση ή συμψηφισμό θα οδηγούσε σε αδυναμία εκτέλεσης του οικείου κοινοτικού προγράμματος και σε άρνηση περαιτέρω χρηματοδότησης ή σε ενδεχόμενη αναζήτηση των ενδιάμεσων καταβολών».

Με το έγγραφό του το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει επίσης ότι τα 1.250 ευρώ είναι το ακατάσχετο όριο για τις τραπεζικές καταθέσεις, αναφέροντας «στην παράγραφο 2 του άρθρου 31 του ΚΕΔΕ προσδιορίζεται το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό στα χίλια διακόσια πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα».    

http://www.902.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
17-3-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: