Τετάρτη, Μαρτίου 09, 2016

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Μαθητές, φοιτητές και συνδικάτα κατέβηκαν σε πορείες διαμαρτυρίας σε όλη τη Γαλλία κατά των κυβερνητικών σχεδίων για μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, δοκιμάζοντας την αντοχή του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, καθώς προσπαθεί να μειώσει ένα ποσοστό ανεργίας που παραμένει πάνω από το 10%.

Ωστόσο τα πρωινά συλλαλητήρια δεν κατάφεραν να προσελκύσουν μεγάλα πλήθη στο βροχερό Παρίσι και σε άλλες πόλεις, ένδειξη, ίσως, της δυσκολίας των συνδικάτων να κινητοποιήσουν τη λαϊκή οργή παρά τη χαμηλή δημοτικότητα του Ολάντ και της σοσιαλιστικής κυβέρνησής του, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.


Συλλαλητήρια αναμένεται να πραγματοποιηθούν και το απόγευμα, ενώ προγραμματίζονται και άλλες δράσεις τις επόμενες ημέρες, κυρίως στις 12 και 31 Μαρτίου. 

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 70% των Γάλλων αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Έως 1.500 νέοι και νέες συμμετείχαν σε ένα συλλαλητήριο το πρωί στο Παρίσι ενώ πολλές χιλιάδες πραγματοποίησαν πορεία στη Μασσαλία.

«Σταματήστε να συνθλίβετε το δικαίωμά μας στο μέλλον» έγραφε ένα πανό στη Μασσαλία, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της οργής κατευθυνόταν προς την υπουργό Εργασίας Μιριάμ Ελ Χομρί.

Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης θέτουν υπό διαπραγμάτευση σχεδόν όλες τις πλευρές των αυστηρά κωδικοποιημένων κανόνων που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις στη Γαλλία.

Τα πάντα, από το ανώτατο όριο εργασίμων ωρών μέχρι τις διακοπές και το επίδομα αδείας, τίθενται υπό λεπτομερή εξέταση στην προσπάθεια να λυθούν τα χέρια των επιχειρήσεων, όμως το επίκεντρο είναι ο περιορισμός του κόστους της απόλυσης εργαζομένων.

Η κυβέρνηση και οι επικεφαλής των επιχειρήσεων υποστηρίζουν πως οι μεταρρυθμίσεις θα ενθαρρύνουν τις εταιρίες να προσλαμβάνουν περισσότερους εργαζόμενους με μόνιμες συμβάσεις, ευνοώντας ιδιαίτερα τους νέους, όμως συνδικάτα και ορισμένοι από την αριστερή πτέρυγα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος θεωρούν πως πρόκειται για μια αδικαιολόγητη απειλή στην εργασιακή ασφάλεια.

Αν και η επίσημη εργάσιμη εβδομάδα θα παραμείνει στις 35 ώρες, τα συνδικάτα και οι εργοδότες θα μπορούν να διαπραγματεύονται ενδο-επιχειρησιακές συμφωνίες για την κατανομή του εργασιακού φόρτου σε περίοδο τριών ετών και θα μπορούν να αυξάνουν την εργάσιμη εβδομάδα το ανώτερο σε 46 ώρες για 16 συνεχόμενες εβδομάδες.

Οι διαδηλώσεις συμπίπτουν με την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων στους σιδηροδρόμους με μισθολογικές διεκδικήσεις. Μόνο ένα τρένο στα τρία κυκλοφορούσε κατά μέσο όρο το πρωί στη χώρα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αντιμέτωπη με την αμφισβήτηση, η κυβέρνηση μετέθεσε για τις 24 Μαρτίου την παρουσίαση του σχεδίου της στο υπουργικό συμβούλιο και πολλαπλασίασε αυτή την εβδομάδα τις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους,

«Μπορούμε να αποφύγουμε τις ρήξεις» δήλωσε την Τρίτη ο Φρανσουά Ολάντ στη διάρκεια συνόδου κορυφής στην Ιταλία. «Πρέπει να αφήσουμε χρόνο για διαβούλευση, χρόνο για συζητήσεις και ο χρόνος της απόφασης θα έλθει» συνέχισε.

Τα συνδικάτα που τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων, με την CFDT επικεφαλής, ζήτησαν και πάλι τη Δευτέρα την απόσυρση δύο εμβληματικών όρων: το όριο στις αποζημιώσεις σε περίπτωση καταχρηστικής απόλυσης και την χαλάρωση των κριτηρίων για τις απολύσεις που γίνονται για οικονομικούς λόγους,

«Επιστρέφουμε σε ένα μπρα-ντε-φερ του οποίου κανείς δεν γνωρίζει την έκβαση» σχολίασε σήμερα ο Ζαν-Κλοντ Μεγί, πρώτος στην ιεραρχία του συνδικάτου Force Ouvriere.

«Ο Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός του Μανουέλ Βαλς παίζουν χοντρά αλλά όχι μαζί» σημείωνε η εφημερίδα Le Parisien. «Ο πρόεδρος που έχει στο μυαλό την επανεκλογή του δεν μπορεί να κάνει εχθρό του ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Όσον αφορά τον πρωθυπουργό, προσκολλημένος στην εικόνα του αυστηρού μεταρρυθμιστή, θα κάνει πιθανότητα τις λιγότερες δυνατές παραχωρήσεις» αναφέρει η εφημερίδα.
in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
9-3-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: