Πέμπτη, Μαρτίου 10, 2016

ΕΙΔΟΜΕΝΗ: ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ..ΕΝΩ ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΕΚΕΙ...

H επιδείνωση του καιρού με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις νεροποντές, η κωλυσιεργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει μια οριστική λύση και τα κλειστά σύνορα στη λεγόμενη «βαλκανική διαδρομή» αυξάνουν τα προβλήματα των χιλιάδων ανθρώπων που διαμένουν κάτω από ντροπιαστικές συνθήκες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. «Προτεραιότητά μας είναι να αδειάσει η Ειδομένη τις επόμενες ημέρες», δηλώνει ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης.

Θα γίνεται με λεωφορεία σταδιακά


Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιώργος Κυρίτσης, διέψευσε δημοσιεύματα που τον φέρουν να δήλωσε ότι θα γίνει εκκένωση της περιοχής από την Αστυνομία διευκρινίζοντας ότι «σχεδιάζουμε να έχουμε στην Ειδομένη αρκετό κόσμο που να μιλάει τις γλώσσες των προσφύγων και να διανείμουμε ενημερωτικά φυλλάδια για να εξηγούμε στους πρόσφυγες την κατάσταση και ότι υπάρχουν δομές διαθέσιμες για τη φιλοξενία τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μετακίνηση των προσφύγων θα γίνεται με λεωφορεία σταδιακά όσο ετοιμάζονται νέες δομές για τη φιλοξενία τους και ανάλογα με τις διαθέσιμες θέσεις και στις υπάρχουσες δομές. Προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες με παιδιά.

Την Πέμπτη θα μεταφερθούν από το λιμάνι του Πειραιά περίπου 1.000 άτομα σε χώρους στη Λάρισα, τον Βόλο, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

Περίπου 300 με 400 πρόσφυγες αναμένεται να μεταφερθούν από τον Πειραιά στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται προκαταρκτικές εργασίες από το στρατό σε δύο χώρους στη Φιλιππιάδα και τα Δολιανά Ηπείρου που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες.
Σύνορα ερμητικά κλειστά

Στο μεταξύ για ακόμα μια ημέρα, οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε πρόσφυγες από την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής.

Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων προεξοφλούν ότι η ΠΓΔΜ θα οριστικοποιήσει το κλείσιμο του σημείου αυτού -μέσω του οποίου γινόταν όλους τους προηγούμενους μήνες η διέλευση προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη- μετά και τις αποφάσεις της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Σερβίας να μην επιτρέπουν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης σε πρόσφυγες και μετανάστες να διέρχονται από το έδαφος τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι είχε δηλώσει επανειλημμένα τις προηγούμενες ημέρες ότι η χώρα του θα εναρμονίσει τη θέση της σχετικά με τη διέλευση προσφύγων από τον αποκαλούμενο βαλκανικό διάδρομο με τις αποφάσεις της Ε.Ε.

Το ίδιο είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας δηλώνοντας: «Θέλω να ανακοινώσω την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να δώσουν τέλος στην τακτική της διέλευσης (way through approach), πράγμα που σημαίνει ότι η παράτυπη ροή μεταναστών μέσω του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων έχει τώρα τελειώσει».Την Τετάρτη, δύο ημέρες μετά τη σύνοδο, ο Ντ. Τουσκ επανήλθε με δύο tweet στον προσωπικό του λογαριασμό: «Η ''παράτυπη'' ροή μεταναστών από τη ''Βαλκανική οδό'' έχει φθάσει στο τέλος της. Δεν υπάρχει θέμα μονομερών ενεργειών αλλά είναι κοινή απόφαση των ''28''», σημείωσε, ευχαριστώντας τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που εναρμονίζονται με τις αποφάσεις της συνόδου των «28»!

Απάντηση με αιχμές του Αλέξη Τσίπρα

Αιχμηρή ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στα «τιτιβίσματα» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«O Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ε.Ε. δεν έχει μέλλον αν προχωρά με μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα.

Περιμένουμε ο κ. Τούσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των ''28'' και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν» έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter, ο πρωθυπουργός.  

Στέλνει αστυνομία και στρατό η Ουγγαρία

«Η Ουγγαρία θα ενισχύσει την προστασία των συνόρων της και κηρύσσουμε κατάσταση κρίσης λόγω της μετανάστευσης για όλη τη χώρα», δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Σάντορ Πίντερ, προσθέτοντας ότι θα στείλει περισσότερους αστυνομικούς και στρατιώτες για περιπολίες στα νότια σύνορα της χώρας.

Ο ίδιος τόνισε ότι, όπως η Σλοβενία, η Κροατία και η Σερβία έχουν λάβει μέτρα για να περιορίσουν τον αριθμό των μεταναστών στους οποίους επιτρέπουν να διέλθουν από τα σύνορά τους, έτσι και η Ουγγαρία κάνει επίσης προετοιμασίες κατά μήκος των συνόρων της με τη Ρουμανία, ώστε να μπορέσει να ανεγείρει φράκτη, αν χρειαστεί, μέσα σε δέκα ημέρες.

Θυμίζουμε ότι η Ουγγαρία έχει ήδη ανεγείρει φράκτη στα σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία.

Κρατάει αποστάσεις η Αυστρία

Ο πρέσβης της Αυστρίας στην Σερβία Γιοχάνες Άιγκνερ, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ που διοργανώνεται στην κεντρική Σερβία, ανέφερε ότι η Βιέννη δεν ζήτησε το κλείσιμο των συνόρων.

«Η Αυστρία δεν έκλεισε τα σύνορά της για τους πρόσφυγες, η Σλοβενία αποφάσισε μονομερώς να το πράξει επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε όσους έχουν διαβατήρια και βίζα», τόνισε στην τοποθέτηση του ο Αυστριακός πρέσβης.

Διευκρίνισε δε ότι η αυστριακή κυβέρνηση με τα μέτρα που έλαβε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες δεν είχε πρόθεση τον πλήρη αποκλεισμό των συνόρων, αλλά τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.
Ελπίζουν παρά τις κακουχίες

Λασπόνερα, συνεχόμενη βροχή, κρύο, ομίχλη: τίποτα απ' όλα αυτά δεν φαίνεται να πτοεί τους 13.000 και πλέον πρόσφυγες που είναι συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη.

Μάλιστα, εξακολουθούν να καταφθάνουν στο σημείο κατά εκατοντάδες και άλλοι άνθρωποι που, αν και έχουν πληροφορηθεί ότι η ροή έχει σταματήσει, πιστεύουν ότι πρέπει να βρίσκονται δίπλα στη «γραμμή» σε περίπτωση που αρχίσει να επιτρέπεται η είσοδος στην ΠΓΔΜ.

Στον αντίποδα, ελάχιστοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ειδομένη και να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Την Τρίτη επέστρεψαν με λεωφορεία 150 άτομα και την Τετάρτη άλλα 100 -πληρώνοντας εισιτήριο 25 ευρώ- πήραν τον δρόμο της επιστροφής.
http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
9-3-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: