Τετάρτη, Μαρτίου 02, 2016

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΙΟΥ... ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΠΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Επικαλούμενο την υγεία των προσφύγων, αλλά και των εθελοντών που μαγειρεύουν, το Επιμελητήριο Χίου προέβη σε καταγγελία προς το αρμόδιο υγειονομικό τμήμα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για τους χώρους όπου παρασκευάζονται γεύματα για τους πρόσφυγες στο νησί. Άμεση σφοδρή αντίδραση και από μέλη του ίδιου του Επιμελητηρίου, καθώς και από συλλογικότητες του νησιού, που καταγγέλλουν συντεχνιακές λογικές, αλλά και πρακτικές κάποιων επαγγελματιών που εκμεταλλεύονται ποικιλοτρόπως τους πρόσφυγες

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Απλωταριά:


Την υγεία των προσφύγων αλλά και των εθελοντών «θυμήθηκε» αίφνης το Επιμελητήριο της Χίου, καθώς με επιστολή του τη Δευτέρα προς το τμ. Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας ζητά να ελεγχθούν οι «μη αδειοδοτημένοι χώροι παρασκευής γευμάτων που προορίζονται για πρόσφυγες».

Επικαλούμενος καταγγελίες μελών του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Γεωργούλης, που υπογράφει την ανακοίνωση, αναφέρει πως διαπιστώθηκε ότι «λειτουργούν σε διάφορα σημεία χώροι  παρασκευής γευμάτων που προορίζονται για πρόσφυγες, οι οποίοι δεν διαθέτουν τις προβλεπόμενες εκ του νόμου άδειες».

«Παρακαλούμε όπως  προβείτε στους προβλεπόμενους εκ του νόμου ελέγχους», προστίθεται στην επιστολή,  «ώστε να διασφαλισθεί αποτελεσματικά η υγεία τόσο  των προσφύγων  που καταναλώνουν τα γεύματα που παρασκευάζονται στους συγκεκριμένους χώρους, όσο και των εθελοντών οι οποίοι χρησιμοποιούν εύφλεκτες ύλες (υγραέριο) χωρίς τις απαιτούμενες προφυλάξεις».

«Ιδιοτελείς σκοπιμότητες, συντεχνιακές αντιλήψεις»: Αμεση αντίδραση από τρία μέλη του δ.σ. του Επιμελητηρίου

Η πρώτη αντίδραση στην ανακοίνωση του Επιμελητηρίου ήρθε από τον αντιπρόεδρο και δύο ακόμα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του (Β. Παππά, Μ. Κριμιζή και Ν. Χούλη) που διαχώρισαν τη θέση τους από τη συγκεκριμένη επιστολή. Τη χαρακτηρίζουν προσχηματική, θεωρούν πως «διακατέχεται από συντεχνιακές αντιλήψεις και ιδιοτελείς σκοπιμότητες που στις παρούσες συνθήκες το μόνο που προκαλούν είναι αίσθημα ντροπής» ενώ αναρωτιούνται μάλιστα με νόημα, «αλήθεια, γιατί η ανακοίνωση στάλθηκε μια μέρα πριν συγκληθεί το Δ.Σ του Επιμελητηρίου με έκτακτο θέμα το προσφυγικό;» που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: «Δυστυχώς βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση σαν μέλη του Δ.Σ του Επιμελητηρίου να διαχωρίσουμε τη θέση μας και να καταγγείλουμε την απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής να προβεί σε καταγγελία ενάντια στους χώρους παρασκευής γευμάτων που προορίζονται για τους πρόσφυγες, με πρόσχημα τη διασφάλιση της υγείας των προσφύγων και των εθελοντών. Σίγουρα η συγκεκριμένη ενέργεια είναι ολοφάνερο ότι διακατέχεται από συντεχνιακές αντιλήψεις και ιδιοτελείς σκοπιμότητες που στις παρούσες συνθήκες το μόνο που προκαλούν είναι αίσθημα ντροπής».

Η αλληλεγγύη

Να σημειωθεί πως καθώς δεν υπάρχει καμιά επίσημη κρατική μέριμνα για τη σίτιση των προσφύγων, ήδη από το ξεκίνημα των μεγάλων προσφυγικών ροών το βάρος είχε πέσει όλο στους αλληλέγγυους εθελοντές. Ενδεικτικά και μόνο, αναφέρουμε πως σε 18 ημέρες του Ιανουαρίου η Κοινωνική Κουζίνα είχε διανείμει 9.000 μερίδες φαγητό, βασιζόμενη σεπροσφορές του απλού κόσμου που ξέρει πώς η αλληλεγγύη δεν χωράει σε στενά «νομικίστικα» πλαίσια.

Η απάντηση της Κοινωνικής Κουζίνας Χίου: Ενδιαφέρεται πραγματικά το Επιμελητήριο για την υγεία των προσφύγων;


Η Κοινωνική Κουζίνα, από τις συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο νησί παρασκευάζοντας καθημερινά εκατοντάδες μερίδες φαγητού για τους πρόσφυγες, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Τετάρτης τονίζει μεταξύ άλλων:

«Τη στιγμή που από άκρη σε άκρη της Ελλάδας το κίνημα συμπαράστασης στους πρόσφυγες ενισχύεται, το επιμελητήριο Χίου ζητάει από την Διεύθυνση Υγιεινής να ελεγχθεί η νομιμότητα λειτουργίας των 4 αλληλέγγυων δομών παρασκευής και προσφοράς φαγητού στους πρόσφυγες. Διαφεύγουν προφανώς της προσοχής του επιμελητηρίου οι έκτακτες συνθήκες λειτουργίας των δομών αλληλεγγύης που προσφέρουν φαγητό, κάτι που καμία κρατική δομή ή ΜΚΟ δεν πράττει.

Η κοινωνική Κουζίνα ξεκίνησε τη λειτουργία της από τον προηγούμενο Αύγουστο σε όλη τη διάρκεια «ζωής» του Δημοτικού Κήπου από τον οποίο πέρασαν περισσότεροι από 60 χιλιάδες άνθρωποι. Συνεχίσαμε τη λειτουργία της Κοινωνικής Κουζίνας από τον Νοέμβριο σε χώρο που μας έχει παραχωρηθεί έχοντας προσφέρει δωρέαν μέχρι σήμερα περισσότερες από 25.000 μερίδες μαγειρεμένου φαγητού. Η κοινωνική Κουζίνα είναι μια αυτοργανωμένη δομή η οποία στηρίζεται από δεκάδες συμπολίτες μας, χωρίς πλάτες χρηματοδοτήσεων και εθελοντική συμμετοχή όλων μας ως πράξη ελάχιστης αλληλεγγύης στα θύματα του πολέμου. Για λόγους πρακτικούς αλλά κυρίως πολιτικούς έχουμε αρνηθεί τη διανομή φαγητού στο hotspot.

Αυτό έχουμε κάνει εμείς με την βοήθεια και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας, η οποία ανελλιπώς μας προμηθεύει με πρώτες ύλες».

Όπως προσθέτει η Κοινωνική Κουζίνα:

«Αναρωτιόμαστε όμως, τι ακριβώς θα συμβεί αν αύριο το πρωί σταματήσει η διανομή φαγητού για τους πρόσφυγες σε όλους τους χώρους διαμονής;

Αναρωτιόμαστε, το επιμελητήριο ενδιαφέρεται πραγματικά για τις εν γένει συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και ειδικά για τις συνθήκες υγιεινής του φαγητού και την ασφάλεια των εθελοντών;

Αναρωτιόμαστε, πώς το επιμελητήριο έδειξε όλο αυτό το διάστημα την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες;

Αναρωτιόμαστε, πώς σκέφτεται να καλυφθεί η ανάγκη σίτισης των προσφύγων; Μήπως με την εθελοντική ενεργοποίηση των μελών του;

Μήπως τελικά το επιμελητήριο εξυπηρετεί τους καταγγέλλοντες που κρύβονται πίσω από αυτό και οι οποίοι αισχροκερδούν ως μαυραγορίτες στη δυστυχία των προσφύγων; (...)».

«Λάθρα;»:  Το Επιμελητήριο να ασχοληθεί με την κερδοσκοπία από τα μέλη του

Ανακοίνωσε εξέδωσε και η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου «ΛΑΘΡΑ;» που θέτει τρία ερωτήματα προς το Επιμελητήριο:

«1) Μετά από ποιόν έλεγχο και με ποια αρμοδιότηταπροχώρησαν στην παραπάνω καταγγελία δεδομένου ότι δεν πρόκειται για εμπορικές επιχειρήσεις;

2) Με ποιο σκεπτικό βάλλει κατά των κοινωνικών δομών που επί τόσους μήνες στηρίζουν τους πρόσφυγες υποκαθιστώντας τις Αρχές που, δυστυχώς, απουσίαζαν;

3) Γιατί επί τόσους μήνες δεν έλεγξε την κερδοσκοπία και στυγνή εκμετάλλευση που ασκήσανε ορισμένα μέλη του πατώντας στις ανάγκες των προσφύγων που φθάσανε να πουλάνε 5 ευρώ την φόρτιση κινητού; Πόση σχέση έχει με την εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων μια τέτοια καταγγελία;»

Farkainistas: «Προφανές ποιους στηρίζει το Επιμελητήριο…»

Την κίνηση του Επιμελητηρίου καυτηριάζει και η ομάδα Farkainistas, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Οι κοινωνικές κουζίνες, οι οποίες έχουν προσφέρει πάνω από 60.000 γεύματα από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα, κυρίως σε πρόσφυγες αλλά και σε οικογένειες ντόπιων που είχαν ανάγκη. Όλα αυτά αυτοοργανωμένα, χωρίς να βγάλει κανείς ούτε ευρώ, βασισμένες στη στήριξη της κοινωνίας και την ανιδιοτέλεια των συμμετεχόντων». Και καταλήγουν: «Την ίδια ώρα ορισμένα τοπικά μαγαζιά, σύγχρονες κόπιες των μαυραγοριτών της χούντας, υπερχρεώνουν κατατρεγμένους ανθρώπους. Το ποια συμφέροντα στηρίζει η απόφαση αυτή του επιμελητηρίου είναι προφανές…»

http://www.aplotaria.gr/epimelhthrio-kouzines/

http://www.aplotaria.gr/poious-exipiretei-koinwnikes-kouzines-xiou/
ΠΡΕΖΑ TV
2-3-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: