Δευτέρα, Μαρτίου 28, 2016

ΤΟΣΚΑΣ: ΜΕΛΕΤΑΤΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ

Με συνθήματα «freedom», «no Turkey» και «open Vial» υποδέχθηκαν δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο hot spot της Χίου, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

Ο αναπληρωτής υπουργός έφτασε στη Χίο προερχόμενος από την Μυτιλήνη, όπου τα αυξημένα μέτρα περιφρούρησης λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας στο hot spot της Μόριας, της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέδερ Χίγκινμποτομ, προκάλεσαν και εκεί την αντίδραση ομάδας μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι παραμένουν σε εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.


Περίπου λοιπόν 200 από τους υπό περιορισμό, συγκεντρώθηκαν στο χώρο λίγο πριν από το σημείο καταγραφής των Σύρων προσφύγων και άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά το αίτημα τους για άμεση απελευθέρωση τους «freedom-freedom». 

Σε ερωτήσεις σχετικά με τη ύπαρξη εναλλακτικού σεναρίου σε περίπτωση που ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που παραμένουν στο hotspot καταστεί μη διαχειρίσιμος ο Νίκος Τόσκας, είπε ότι εκτός των άλλων μελετάται η μεταφορά των υπεράριθμων προσφύγων και μεταναστών «σε γειτονικά νησιά που είναι άδεια μέχρι στιγμής».

Σχετικά με το αίτημα όσων διαμένουν υπό περιορισμό στο χοτ σποτ για μη επιστροφή στην Τουρκία ή στις χώρες προέλευσής τους ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε χαρακτηριστικά πως «σε αυτή την περίπτωση δεν είναι τι θέλει ο καθένας, είναι τι προβλέπουν οι διαδικασίες και οι συμφωνίες».   
Η αμερικανίδα υπουργός ανακοίνωσε οικονομική ενίσχυση ύψους 20 εκατ. δολαρίων στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό και στη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου για το έργο τους σχετικά με την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Σε συνέντευξη Τύπου η Χέδερ Χίγκινμποτομ, μίλησε με θερμά λόγια για τη Λέσβο, την στάση των κατοίκων του νησιού, αλλά και των τοπικών αρχών, απέναντι στους πρόσφυγες, ενώ ιδιαίτερα υπογράμμισε το ενδιαφέρον της χώρας της, αλλά και το προσωπικό ενδιαφέρον του Μπαράκ Ομπάμα για την στήριξη με κάθε τρόπο των προσπαθειών που καταβάλλονται για την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων στο προσφυγικό.

Η υπουργός δεν απάντησε ουσιαστικά σε ερωτήσεις που δέχθηκε για τη πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τονίζοντας ωστόσο, ότι «υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες και ζητήματα που μένει να εξετασθούν για να έχει πλήρη εικόνα».

Υποστήριξε, πάντως, πως η συμφωνία αποτελεί «ένα πρώτο βήμα για να ελεγχθούν οι προσφυγικές ροές. Υπάρχουν όμως, πολλά ζητήματα που ακόμη βρίσκονται σε συζήτηση».

Η υπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη. Εκεί θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη συνάντηση που πραγματοποιεί η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με θέμα τους σύρους πρόσφυγες.

in.gr


ΠΡΕΖΑ TV
28-3-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: