Τρίτη, Μαρτίου 15, 2016

ΤΑΜΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ

Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τα «κόκκινα» δάνεια πρώτης κατοικίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων κυριαρχούν στις συναντήσεις της Τρίτης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής του Κουαρτέτου. Στο τραπέζι είναι ακόμα Ενέργεια, Διαφθορά και Δικαιοσύνη.

Εντός της εβδομάδας θα συζητηθούν εκ νέου το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό που επηρεάζουν άμεσα το ύψος του δημοσιονομικού κενού. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η συζήτηση επικεντρώνονται στο πόσο θα μειωθούν οι συντάξιμες αποδοχές και το άτυπο αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους.


Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων

«Κλειδί» της πρώτης αξιολόγησης θεωρείται η δημιουργία και η λειτουργία του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που σε κάθε ευκαιρία επισημαινόμουν τη συγκεκριμένη μνημονιακή υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που το ιεραρχούν ως πρώτο στις επισημάνσεις τους προς την ελληνική κυβέρνηση, όπως έγινε και μετά την τελευταία συνεδρίασης του Eurogroup, γεγονός που δείχνει το έντονο ενδιαφέρον των δανειστών.

Φιλέτα ύψους 50 δισ. ευρώ καλείται να βγάλει στο σφυρί το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ και ασφαλώς πέραν του έντονου ενδιαφέροντος υπάρχουν και σημαντικές αντεγκλήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων που παζαρεύουν τη δημόσια περιουσία της Ελλάδας για λογαριασμό επιχειρηματικών ομίλων των χωρών τους.

«Κόκκινα» δάνεια

Μεταβατική περίοδο που θα πουληθούν σε Funds τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναζητά η κυβέρνηση προκειμένου να κερδίσει χρόνο να να μη σκάσει η βόμβα στα δικά της χέρια. Μετά την πρώτη συνάντηση για το θέμα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Σταθάκης, είχε δηλώσει πως «στόχος είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας» συνεπώς ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση είναι θέμα χρόνου να βγουν σπίτια στο σφυρί.

Σύμφωνα με τον υπουργό το όριο που θα ήθελε η κυβέρνηση να τεθεί είναι το ποσό των 500.000 ευρώ για δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 250.000 ευρώ για επαγγελματικά δάνεια με προσημειωμένη πρώτη κατοικία και τα 20.000 ευρώ για καταναλωτικά δάνεια.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα που συζητούνται στην ίδια ενότητα όπως είναι το φορολογικό καθεστώς που θα διέπει τα funds που θα αναλάβουν «κόκκινα» δάνεια ο Γιώργος Σταθάκης εκτίμησε από την πρώτη συνάντηση πως «υπάρχουν ήδη προχωρημένες διαβουλεύσεις, δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας, απλώς χρειάζεται τεχνική επεξεργασία».  

http://www.902.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
15-3-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: