Τρίτη, Μαρτίου 29, 2016

ΓΕΝΙΚΕΥΕΤΑΙ ΤΟ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ» ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

Σε γενίκευση της μορφής απασχόλησης με «μπλοκάκι» (Δελτία Παροχής Υπηρεσιών - ΔΥΠ) προχωρούν οι εργοδότες στη Μαγνησία, κάνοντας χρήση του σχετικού αντεργατικού νομικού πλαισίου.
Οπως κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», σε πολλά εργοστάσια της περιοχής (ΜΕΤΚΑ, ΒΕΜΕΚΕΠ, ΑΓΕΤ κ.ά.) με «μπλοκάκι» δουλεύουν (εκτός από μηχανικούς και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ) και ανειδίκευτοι εργάτες, οι οποίοι καλούνται, όπως και οι πρώτοι, να ανοίξουν βιβλία στην Εφορία, να πληρώνουν λογιστές, να φορολογούνται σαν αυτοαπασχολούμενοι, να μην μπορούν να καλύψουν τις εισφορές τους στα Ταμεία κ.ά.

Στους εργαζόμενους με «μπλοκάκι», όπως και με άλλες «ευέλικτες μορφές εργασίας», οι εργοδότες δεν οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές, δώρα, επιδόματα αδείας και ασθένειας, άδειες, αποζημίωση απόλυσης κ.ά., παρά το γεγονός ότι έχουν καθορισμένο τόπο εργασίας, καθορισμένο ωράριο και βέβαια συγκεκριμένα καθήκοντα που τους ανατίθενται, όπως και όλοι οι μισθωτοί.
Παρότι δουλεύουν με καθεστώς μισθωτής σχέσης εξαρτημένης εργασίας, εξαναγκάζονται από τον εργοδότη να υπογράφουν συμφωνητικά «ανεξαρτήτων υπηρεσιών» ή συμβάσεις έργου, σαν να πρόκειται για εργολάβους - επιχειρηματίες. Υπάρχουν, μάλιστα, περιπτώσεις που εργαζόμενοι δουλεύουν με τέτοιες σχέσεις εργασίας για πάνω από 10 χρόνια, είτε με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεών τους, είτε με συμφωνητικό ανεξάρτητων υπηρεσιών αορίστου χρόνου.
Το Συνδικάτο Μετάλλου έχει πάρει απόφαση και εγγράφει ως μέλη του όλους τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» και παλεύει για τη μετατροπή όλων αυτών των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, με μισθωτή σχέση εξαρτημένης εργασίας. 
http://www.rizospastis.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
29-3-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: