Τρίτη, Μαρτίου 15, 2016

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΣΤΗΝΟΥΝ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΨΟΥΝ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Ένα εικοσιτετράωρο μένει από την τρίτη –κατά την τελευταία εβδομάδα- συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου και των ανωτάτων κλιμακίων των Θεσμών. Το νέο ραντεβού των δύο πλευρών είναι προγραμματισμένο για αύριο Τετάρτη 10:30 πμ. 
Βασικό μέλημα της ελληνικής πλευράς εξακολουθεί να παραμένει η αποφυγή μαζικών περικοπών στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις έως το τέλος του 2016. Με βάση αυτόν τον κεντρικό άξονα της πολιτικής της η κυβέρνηση εξετάζει τρία διαδοχικά "αναχώματα":
1. Κλείσιμο του ελλείμματος των 600 εκατ. ευρώ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης αποκλειστικά με περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, μιας και οι δανειστές απορρίπτουν κάθε αύξηση των εισφορών. Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με περικοπή 25% στις δαπάνες για τις επικουρικές συντάξεις.

2. Χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης (για 15 έως 25 χρόνια ασφάλισης) για τις κύριες συντάξεις που θα εκδοθούν μετά τη δημοσίευση του επικείμενου ασφαλιστικού νόμου.  
"Ενδεικτική" των κύριων συντάξεων που θα προκύψουν με τα υπό εξέταση νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις, αποτελεί η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης στην οποία φαίνεται να υπάρχει νέα κλίμακα των ποσοστών αναπλήρωσης (με αφετηρία το 0,7% για 15 χρόνια ασφάλισης και όχι το 0,8%), μία κύρια σύνταξη με 25 χρόνια ασφάλισης θα φτάσει γύρω στα 480 -500 ευρώ, όσο δηλαδή ανέρχεται σήμερα η βασική σύνταξη του ΙΚΑ με ...15 χρόνια ασφάλισης (σ.σ. 487 ευρώ). Αντίθετα, όποιος βγει στη σύνταξη με 15 χρόνια ασφάλισης θα λάβει γύρω στα 290 ευρώ, δηλαδή 40% λιγότερα χρήματα σε σχέση με το σημερινό επίπεδο. Από την άλλη μεριά, οι θεσμοί ζητούν υψηλότερα ποσοστά –από εκείνα που έχει προτείνει το Υπ. Εργασίας- για όσους βγουν στη σύνταξη με 25-35 χρόνια ασφάλισης (πχ καταληχτικός συντελεστής το 2,2% έναντι 2% που προτείνει η κυβέρνηση).
3. Την επιβολή πλαφόν 2000 ευρώ στις αποδοχές από μία σύνταξη και τη μείωση της "προσωπικής διαφοράς" των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων πάνω από το όριο των 300 ευρώ. Η άμεση εφαρμογή του τελευταίου μέτρου απαιτεί, φυσικά, τον άμεσο επαναϋπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, κάτι το οποίο "κολλάει" ακόμα για τεχνικούς λόγους.
Το πρώτο ανάχωμα
Το πρώτο ανάχωμα, δηλαδή, η περικοπή κατά 25% των δαπανών για επικουρικές συντάξεις φαίνεται –με  βάση τη στάση που έχουν τηρήσει από τη στιγμή που επανήλθαν στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα- ως "αναπόφευκτο".
Και αυτό γιατί οι δανειστές δεν θέλουν ούτε να… ακούσουν για αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης (πχ κατά 1-1,5% όπως έχει προτείνει η κυβέρνηση) και, έτσι, για λιγότερες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.
Έτσι ο πήχης των περικοπών πιθανόν να ξεκινήσει ακόμα και από τις επικουρικές συντάξεις των 120 ευρώ και ούτε καν από τα 150 ευρώ, πόσο μάλλον από τα 170 ευρώ , όπως αρχικά εξέταζε η κυβέρνηση.
Με μία τόσο μεγάλη εξοικονόμηση από τον κλάδο της επικουρικής σύνταξης, εκτιμάται από κυβερνητικές πηγές του Capital.gr, πως αφενός ικανοποιείται 100% η μνημονιακή δέσμευση περί "πλήρους εφαρμογής" των μεταρρυθμίσεων του 2010 και του 2012 (σ.σ. το κλείσιμο του ελλείμματος του ΕΤΕΑ με περικοπές συντάξεων συνάδει με τη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος) και αφετέρου κλείνει άλλο ένα 1/3 (το 2ο κατά σειρά) της απαιτούμενης εξοικονόμησης των 1,8 δισ. ευρώ για το 2015 -16. 
Το άλλο 1/3 (δηλ. το πρώτο στη σειρά) υποτίθεται ότι θα προκύψει από την εισφορά 6% που έχει ήδη επιβληθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο σε όλες τις συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Να σημειωθεί, όμως, πως η εξοικονόμηση από τη  συγκεκριμένη εισφορά στις επικουρικές συντάξεις θα μειωθεί κατά 25%  σε περίπτωση περικοπής κατά αντίστοιχο ποσοστό της εν λόγω δαπάνης.

Το δεύτερο  ανάχωμα

Έτσι η μάχη μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών θα δοθεί για το πώς θα εξοικονομηθεί το τελευταίο 1/3, δηλαδή με ποια μέτρα θα εξοικονομηθούν άλλα 600 εκατ. ευρώ έτσι ώστε να κλείσει το πακέτο των 1,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά:
· Από τη μείωση των εφάπαξ πχ. κατά 20% και των μερισμάτων των συνταξιούχων του Δημοσίου κατά 32,5% εκτιμάται ότι δεν θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν  πάνω από 200-250 εκατ. ευρώ και έτσι θα μείνουν άλλα 350-400 εκατ. ευρώ.
· Το ποσό αυτό θα μπορούσε να καλυφθεί αντλώντας γύρω στα 200 εκατ. ευρώ από τα έσοδα των φετινών αποκρατικοποιήσεων και άλλα 150-200 εκατ. ευρώ από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, της φοροδιαφυγής αλλά και από ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών.
Ωστόσο, όλο το παραπάνω πλάνο κάλυψης της "τρύπας" των 600 εκατ. ευρώ αμφισβητείται από τους θεσμούς. Και αυτό γιατί:
· η μείωση των μερισμάτων του Δημοσίου δεν προσλαμβάνεται ως εξοικονόμηση, μιας και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων ήδη έχει αποφασίσει να προχωρήσει στη σχετική περικοπή, προσαρμόζοντας τις δαπάνες στα έσοδα του από εισφορές.
· Το όφελος από τη μείωση των εφάπαξ δεν θα αρχίσει να φαίνεται νωρίτερα από τα τέλη του 2016, μιας και τότε αναμένεται να ξεκινήσει η εκταμίευση των συγκεκριμένων παροχών βάσει του νέου μαθηματικού τύπου.
· Η εμπειρία δείχνει πως ουδέποτε έως τώρα επιτεύχθηκαν οι στόχοι των αποκρατικοποιήσεων και της πάταξης της εισφοροδιαφυγής –φοροαποφυγής.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι θεσμοί συνεχίζουν να προσβλέπουν σε μία μείωση των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων μιας και η εξοικονόμηση που θα προκύψει από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, δηλαδή το δεύτερο ανάχωμα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να αποφύγει τις μαζικές περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις δεν θα φανούν νωρίτερα από τα τέλη του 2016.
Το τρίτο ανάχωμα
Σε περίπτωση που οι θεσμοί –παρά το "τσεκούρι" 25% στις δαπάνες για σημερινές επικουρικές συντάξεις και παρά τα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για όποιον βγει εφεξής στη σύνταξη με  15 έως 25 χρόνια ασφάλισης- επιμείνουν σε περικοπές και των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων, τότε η ελληνική πλευρά θα προτείνει την περικοπή της "προσωπικής διαφοράς" εφόσον αυτή ξεπερνά τα 300 ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως αν μία κύρια σύνταξη με τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης ανέρχεται πχ στα 1550 ευρώ και με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης πέσει στα 1200 ευρώ, θα διατηρηθεί η "διαφορά" των 300 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 50 ευρώ θα κοπούν.
Σημειώνεται ότι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με επίκεντρο την ενέργεια, τη διαφθορά, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, τη δικαιοσύνη και τα "κόκκινα δάνεια". 

http://www.capital.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
15-3-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: