Δευτέρα, Μαρτίου 28, 2016

ΕΤΟΙΜΗ Η ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΚΑΡΑΒΙΑ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Το σενάριο αλλαγής στην κατεύθυνση των προσφυγικών ροών το προσεχές διάστημα, εξετάζουν με προσοχή οι αρχές της Κρήτης μετά τις σχετικές πληροφορίες που μεταδίδονται και από διεθνή μέσα ενημέρωσης.  Συγκεκριμένα θεωρείται πιθανή η επανενεργοποίηση της «Μεσογειακής οδού» μετά το κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου και όσα διαδραματίζονται στην Ειδομένη και τα βόρεια σύνορα της χώρας.

Ωστόσο, κατά το πρόσφατο παρελθόν η διέλευση από τα νότια παράλια της Κρήτης έχει αποδειχτεί  εξαιρετικά επικίνδυνη και έχει οδηγήσει σε ανθρώπινες τραγωδίες με εκατοντάδες νεκρούς στη θαλάσσια διαδρομή από τα παράλια της Συρίας ή της νότιας Τουρκίας μέχρι την Ιταλία. Σε άλλες περιπτώσεις οι πρόσφυγες κατέληξαν μετά από μάχες με τα κύματα στα νότια παράλια της Κρήτης, από τη Σητεία και την Ιεράπετρα έως τη Γαύδο και την Παλαιόχωρα Χανίων.


Σε κάθε περίπτωση οι δήμοι και οι αρχές της Κρήτης  βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αυτό, στο οποίο μάλιστα αναφέρεται και η κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).  

Πιθανή η φιλοξενία προσφύγων

Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο φιλοξενίας στην Κρήτη ενός αριθμού προσφύγων από όσους έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη να δηλώνει πως στις αρχές του νησιού δεν έχει φτάσει κανένα επίσημο αίτημα για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας. «Αν αυτό γίνει η Κρήτη θα αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί» είπε ο περιφερειάρχης απαντώντας σε σχετική επερώτηση, ωστόσο, όπως είπε και ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, η πιθανή φιλοξενία προσφύγων θα πρέπει να γίνει με οργανωμένο τρόπο και σε συνεργασία με τους φορείς του νησιού.

Προς το παρόν πάντως, πιθανότερο σενάριο για την Κρήτη θεωρείται η φιλοξενία σημαντικού αριθμού ασυνόδευτων παιδιών, τόσο στον ξενώνα που λειτουργεί στα Ανώγεια  όσο και σε χώρους που μπορεί να διαθέσει ο Δήμος Χανίων, ενώ σαφής σχετική διαθεσιμότητα έχει εκφραστεί και από την κοινή απόφαση των 24 δημάρχων του νησιού στις 4 Μαρτίου. 

Μάριος Διονέλλης

http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
28-3-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: