Τετάρτη, Μαρτίου 02, 2016

ΕΥ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: "ΤΟ GREXIT ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ"

Της Δήμητρας Καδδά
"Το Grexit ποτέ δεν έφυγε από την ατζέντα" λόγω της εκκρεμότητας στη επίλυση του ζητήματος του χρέους που απωθεί τους επενδυτές, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.  Επίσης απεύθυνε προειδοποίηση ότι "τα πράγματα θα γίνουν αφόρητα" αν κλείσουν τα σύνορα. 

"Η καθυστέρηση (σ.σ. στις διαπραγματεύσεις) διακυβεύει την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος" επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ. Άφησε αιχμές για τους  θεσμούς και ειδικά για το ΔΝΤ και τη στάση του, βρίσκοντας ως "σύμμαχο" το Ευρωκοινοβούλιο. Επίσης  περιέγραψε ως παραπλανητικές τις μετρήσεις των κ.κ. Thomsen και Στουρνάρα για το ασφαλιστικό βάρος ως αναλογία του ΑΕΠ. Αναφέρθηκε και σε "τράπεζες ζόμπι" αν δεν μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, κάτι που δεσμεύθηκε να διασφαλισθεί.

Αξιολόγηση

"Είναι τμήμα της κυβερνητικής στρατηγικής η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της αξιολόγησης", ανέφερε. "Δεν έχουμε ατελείωτο καιρό", είπε περιγράφοντας τις συνέπειες στην οικονομία και στην δυνατότητα ανάκαμψης. "Οι θεσμοί διέκοψαν για δέκα ημέρες και έχει περάσει μήνας από την αναχώρησή τους", τόνισε.
Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το ΔΝΤ ζητά πολλά επιπλέον μέτρα, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να το κατανοήσουμε γιατί κατά τη συμφωνία το προηγούμενο καλοκαίρι η οικονομική κατάσταση και οι προβλέψεις, ήταν πολύ χειρότερες από ό,τι σήμερα. "Γι' αυτό δεν καταλαβαίνουμε γιατί ζητά πιο πολλά μέτρα" σημείωσε.
Παράλληλα, είπε ότι "δεν θέλουμε ακόμη περισσότερα προκυκλικά μέτρα", ενώ υπεραμύνθηκε της θέσης για μη περικοπή συντάξεων. "Πρέπει να διατηρηθεί η σύνταξη ως τμήμα των κοινωνικών δαπανών που θα μειωθεί ως ποσοστό επί του συνόλου όταν θα ενισχυθούν άλλες κοινωνικές δαπάνες", συμπλήρωσε.
Ασφαλιστικό
Σε ερώτημα του ευρωβουλευτή Γ. Κύρτσου για τις προβλέψεις των κ.κ. Thomsen και Στουρνάρα για ασφαλιστικές δαπάνες υψηλές ως αναλογία του ΑΕΠ, είπε ότι  "τα νούμερα που χρησιμοποιεί o Γ. Στουρνάρας και ο P. Thomsen είναι παραπλανητικά" εξηγώντας ότι είναι υψηλά τα ποσοστά ενώ έχουν μειωθεί οι δαπάνες για συντάξεις καθώς το ΑΕΠ,  το συνολικό εισόδημα, έχει μειωθεί λόγω της ύφεσης στο μεσοδιάστημα κατά 25%.  "Δηλαδή όταν θα εξέλθουμε από την κρίση θα δείτε  διόρθωση των αριθμών αυτών" ανέφερε.  

Στήριξη από  το Ευρωκοινοβούλιο
Όπως αναφέρθηκε από την προεδρεύουσα έδρα,  ο κ. Τσίπρας ζήτησε πιο ισχυρή εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου σε επιστολή του τον προηγούμενο Αύγουστο. Η διάσκεψη των Προέδρων  δημιούργησε  ως απάντηση μία ομάδα εργασίας για την βοήθεια που παρέχεται προς την Ελλάδα, για να υπάρχει ισχυρότερος δημοκρατικός έλεγχος. Η ομάδα εργασίας θα ξεκινήσει να συνεδριάζει την προσεχή εβδομάδα, προαναγγέλθηκε. Η αρχή όμως γίνεται από σήμερα, επισημάνθηκε, στη συνάντηση στο Ευρωκοινοβούλιο με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Από την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου κατά το κλείσιμο της συζήτησης επισημάνθηκε ότι "θα ήταν ανεύθυνο ο οποιοσδήποτε να εκτροχιάσει τον συρμό να εκτροχιαστεί η διαδικασία ζητώντας πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στο υπάρχων πλαίσιο". Θα μιλήσουμε και με το ΔΝΤ για αυτό, ανέφερε ο προεδρεύων της συνεδρίασης στο Ευρωκοινοβούλιο. Προανήγγειλε και  αποστολή στην Αθήνα στο τέλος του μηνός. 


Κίνδυνος Grexit
"Το ΔΝΤ πρώτα αναδιαρθρώνει και μετά βοηθά" ανέφερε  ο ΥΠΟΙΚ αλλά "στην Ελλάδα δεν έγινε αυτό" είπε γι αυτό και "το Grexit ποτέ δεν έφυγε από την ατζέντα". "Αυτή είναι η πρώτη απάντηση γιατί δεν επενδύουν στην Ελλάδα" εξήγησε ο ΥΠΟΙΚ και ζήτησε "να δοθεί μία ξεκάθαρη απάντηση" από τους θεσμούς.
Για την βιωσιμότητα  του χρέους είπε "δεν αρχίσαμε τις διαπραγματεύσεις" αλλά  "διεξάγεται  μία μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο μέτρησης". Επανέλαβε ότι  "πρέπει να εξεταστεί η βιωσιμότητα γατί "είναι δύσκολο κάποιοι να επενδύσουν αν δεν ξέρουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο".
Περιέγραψε τους θεσμούς με 2 ελέφαντες και την Ελλάδα με μία μικρή αντιλόπη. Απάντησε ότι θα ήταν δίκαιο να πιέζουν αν η απόφαση για το χρέος και την αξιολόγηση ήταν ταυτόχρονη  αλλά εν προκειμένω δεν είναι...
Ανάπτυξη
Προανήγγειλε αναπτυξιακό σχέδιο όχι τον Μάρτιο αλλά "σε δύο μήνες" λόγω της καθυστέρησης στις διαπραγμάτευσης. Ο ΥΠΟΙΚ μίλησε  για την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων "Αίσθηση της κυβέρνησής μου είναι ότι αν δεν μπορέσουμε να μεταρρυθμίσουμε την δημόσια διοίκηση όλα τα  όργανα και οι θεσμοί δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Αναφέρθηκε σε δημόσια διοίκηση μακριά από πελατειακές λογικές. Οι επενδυτές δεν θέλουν μόνο ασφάλεια φορολογικού πλαισίου αλλά και προβλεψιμότητα των κανόνων που ισχύουν. Άρα η πρώτη πρόκληση είναι η μεταρρύθμιση στην δημόσια διοίκηση" επισήμανε. 
Το δεύτερο θέμα είναι η αναπτυξιακή στρατηγική, επισήμανε. Δεν θα μπορέσει να οδηγηθεί η Ελλάδα σε ανάπτυξη χωρίς αναπτυξιακή πολιτική, ανέφερε Απαρίθμησε επίσης τους τομείς προτεραιότητας στο νέο αναπτυξιακό πλάνο και την ανάγκη πάταξης της γραφειοκρατίας. 
Μίλησε για  κόπωση των μεταρρυθμίσεων  για την ανάγκη  να οικειοποιηθούν. Και γι αυτό  "πρέπει να κατακαθίσουν λίγο οι μεταρρυθμίσεις πριν γίνει ένα νέο κύμα,  η συχνότητα των μεταρρυθμίσεων είναι πολύ σημαντική" είπε.
Προειδοποίηση για προσφυγικό

Έκανε σαφές ότι "δεν ζητούμε αλλαγή στόχων του προγράμματος λόγω  του προσφυγικού". Αλλά  πρόσθεσε "λέμε  και ότι αν δεν μπορέσουμε εκ των υστέρων να πετύχουμε τον στόχο λόγω δαπανών του προσφυγικού, τότε αυτό να ληφθεί υπόψη". 
Μίλησε για  συνολικό ευρωπαϊκό ζήτημα για ανταπόκριση μερικά της Επιτροπής, αλλά και  για διαφωνία γιατί "παίρνουμε τα χρήματα μετά τη δαπάνη και βρισκόμαστε  σε δυσκολία από άποψη ρευστότητας".
"Αν όμως ακολουθήσουμε τον άσχημο δρόμο αν κλείσουν μόνιμα τα σύνορα τα πράγματα θα γίνουν αφόρητα" ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ. Θα γίνουν  πάρα πολύ δυσεπίλυτα είπε. Και αναφέρθηκε σε ανθρωπιστικό πρόβλημα που ήδη υπήρχε λόγω της κρίσης αλλά και για τον κίνδυνο ενίσχυσης  ακροδεξιών δυνάμεων.
Για τις τράπεζες
Έδωσε έμφαση στην ανάγκη  "να δημιουργήσουμε μη συστημικές τράπεζες" στο πρότυπο των γερμανικών που έδρασαν  και δάνειζαν προκυκλικά, δηλαδή και τους κακούς καιρούς.  
Για τα  25 δισ.  ευρώ των διαθέσιμων αρχικά χρημάτων για τις τράπεζες, είπε ότι το θέμα που προκύπτει, αφού δεν διατέθηκαν είναι  τι θα γίνει με τα κεφάλαια του ίδιου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων: προβλέπονται εξήγησε  25  μέσω των τραπεζών αλλά "θα περιοριστούμε στα 6-7 δις ευρώ τελικά
Για το ταμείο προανήγγειλε  νομοθεσία  που θα ορίζει το "πως θα αποφύγουμε την πολιτική παρέμβαση" εξηγώντας όμως ότι θα υπάρχει η πολιτική "με την καλή έννοια" του όρου όπως είπε. "Έχουμε επαφές για να λύσουμε προβλήματα συντονισμού" είπε
Ποσοτική χαλάρωση και τράπεζες - ζόμπι

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αυτό που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση, ανέφερε είναι να δείξει ότι οι παρεμβάσεις θα διασφαλίσουν την μείωσή τους.  "Οι τράπεζες ζόμπι είναι κακές  για όλους" είπε.
Για  την ποσοτική χαλάρωση ανέφερε ότι "δεν είναι γνωστό ακόμη και αν μας επιτρέψουν να μετέχουμε τι όφελος θα υπάρχει βραχυπρόθεσμα".  "Αλλά θα είναι καλό  μήνυμα (για την αγορά) αν μετάσχουμε", είπε.  Αν η ΕΚΤ μας εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ή αν επιστρέψουμε στο Waiver  μεσοπρόθεσμα θα έχει σημαντικό αποτέλεσμα".

Έσοδα και φόροι

Το πρώτο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η συλλογή των φόρων. Είναι σημαντικό να αυξηθούν οι εισπράξεις, ανέφερε. 
Μίλησε για "νομιμοποιημένη φοροδιαφυγή"  10 χρόνια πριν τη κρίση, όταν οι δαπάνες  ήταν ίσες με την ΕΕ αλλά τα έσοδα ήταν 6,7% κάτω του μέσου όρου της ΕΕ. Εξήγησε ότι  "η φοροδιαφυγή ήταν ο τρόπος εκείνος μέσω του οποίου κόμματα και ελίτ επέστρεφαν κάτι στην μεσαία τάξη και στην ανώτερη μεσαία τάξη". 
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες περί εκούσιας αυτοκαταγγελίας που υπάρχει σε Ιταλία και στην Γαλλία.  
Για τα  έσοδα είπε  ότι  ήταν το 2015 υψηλότερα από αυτά που είχαμε προβλέψει, η συλλεξιμότητα του ΦΠΑ αυξήθηκε ιδιαιτέρως κατά την τελευταίους μήνες. Περιέγραψε επίσης το νέο  απλοποιημένο σύστημα ΦΠΑ στα νησιά με ενιαίους συντελεστές και άλλα περιθώρια παροχών στον ευάλωτο πληθυσμό μέσω  νησιωτικής πολίτης.
Πλέον οι αγρότες αρχίζουν να κατανοούν ότι ήταν μία καλή μεταρρύθμιση ειδικά για τους νέες αγρότες, είπε.  
Ο ΥΠΟΙΚ  έκανε αυτοκριτική μιλώντας για λάθη.  "Προφανώς και κάναμε πράγματα λάθος, προφανώς και διδαχθήκαμε. Όταν είχαμε αναλάβει μόνο 1 πρόσωπο είχε υπάρξει υπουργός ο Αντιπρόεδρος. Θα μπορούσαμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα; Πάντα μπορούμε". 
    http://www.capital.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
2-3-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: