Τετάρτη, Απριλίου 20, 2016

«ΒΑΘΙΑ, ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΚΑΜΨΗ» ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΙΕΘΝΩΣ

Η ετήσια μελέτη της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF) διαπιστώνει βαθιά και ανησυχητική κάμψη στην ελευθερία του Τύπου διεθνώς τον τελευταίο χρόνο, μιλώντας αφ' ενός για «παράνοια των κυβερνήσεων» και αφ' ετέρου για ισχυρότερη επιρροή επιχειρηματικών συμφερόντων -ενώ σε ορισμένες χώρες, βασικός κίνδυνος παραμένει η βία. 

Η κατάταξη της Ελλάδας βελτιώθηκε οριακά, αν και παραμένει προτελευταία στις χώρες της ΕE: Στην λίστα για το 2016, η Ελλάδα βρίσκεται στην 89η θέση -πέρυσι, ήταν στην 91η- σε σύνολο 180 χωρών. Από τις χώρες της ΕΕ, χαμηλότερα στη λίστα είναι μόνο η Βουλγαρία, στην 113η θέση.


Δίνοντας τη γενική εικόνα, οι RSF, οι οποίοι έχουν έδρα στο Παρίσι, αναφέρουν πως κυβερνήσεις ανά την υφήλιο έχουν αναπτύξει «παράνοια για τα ΜΜΕ και πνίγουν την ελευθεροτυπία, ενώ η κάλυψη σε ιδιωτικούς ομίλους καθορίζεται όλο και περισσότερο από επιχειρηματικά συμφέροντα». Την εικόνα συμπληρώνει η «κανονική» βία σε περιοχές του κόσμου που μαστίζονται από συγκρούσεις. 

«Το κλίμα φόβου οδηγεί σε μεγαλύτερη περιστολή της συζήτησης και του πλουραλισμού» ανέφερε ο επικεφαλής της RSF Κριστόφ Ντελουάρ. 

Η Ευρώπη παραμένει ο χώρος με τη μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου - η σκανδιναβική περιοχή, οι Κάτω Χώρες, η Γερμανία, η Ελβετία, η Αυστρία και η Ιρλανδία είναι οι μοναδικές με «καλή κατάσταση», η υπόλοιπη λεγόμενη «δυτική» Ευρώπη βρίσκεται σε «ικανοποιητική κατάσταση» (πλην Ιταλίας) ενώ οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης κατατάσσονται στη βαθμίδα των «ορατών προβλημάτων».  

Ξεχωρίζουν ωστόσο οι αρνητικές εξελίξεις του τελευταίου χρόνου σε χώρες όπως η Πολωνία ή η Ουγγαρία.

Στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν κίνδυνο από την τρομοκρατία, τις ένοπλες συγκρούσεις και τον εκφοβισμό των κρατικών αρχών. 

Στη νότια Αμερική, μεγαλύτερη απειλή είναι το οργανωμένο έγκλημα ενώ στη βόρεια Αμερική η παρακολούθηση των ηλεκτρονικών τους επικοινωνιών.

Στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ η επιδείνωση είναι επίσης αισθητή, «ακολουθώντας το παράδειγμα της Ρωσίας, όπου οι επικριτές της κυβέρνησης βρίσκονται αντιμέτωποι με πιέσεις» όπως αναφέρουν οι RSF.   in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
20-4-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: