Τετάρτη, Απριλίου 20, 2016

ΙΡΑΚ: Η ΦΤΩΧΕΙΑ «ΘΡΕΦΕΙ» ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

Την απελπισία των ασθενέστερων και φτωχότερων στρωμάτων της ιρακινής κοινωνίας, που γίνονται, όσο περνά ο καιρός, ολοένα και συχνότερα «βορά» στα δίκτυα των λαθρεμπόρων ανθρωπίνων ζωτικών οργάνων, που χρησιμοποιούνται σε μεταμοσχεύσεις, διαπιστώνει σημερινό ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου ΒΒC από τη Βαγδατη.


Σε ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου περιγράφεται η απεγνωσμένη προσπάθεια πολύτεκνης μητέρας με άρρωστο σύζυγο να πουλήσει το ένα νεφρό της με αντάλλαγμα 10.000 δολάρια και μία ευκαιρία «απόδρασης» από την απόλυτη ένδεια. Η περίπτωση δεν αναφέρεται ως σπάνιο φαινόμενο, αλλά ως συχνό κρούσμα που συναντά κανείς ιδιαίτερα μεταξύ των φτωχότερων Ιρακινών, που δεν έχουν κανένα εισόδημα ή πόρο ή ελπίδα για δουλειά με αξιοπρεπείς αποδοχές. Σημειώνεται έτσι έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2014 όπου διαπιστωνόταν πως ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας πάνω από το 22,5% των περίπου 30.000.000 Ιρακινών που κατοικούν στο Ιράκ.

Το φαινόμενο τα τελευταία χρόνια παίρνει τόσο μαζικές διαστάσεις ώστε το 2012 το ιρακινό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που περιορίζει σε συγγενείς όσους μπορούν να γίνουν δότες μοσχευμάτων. Τα κυκλώματα λαθρεμπορίας οργάνων ωστόσο προσπερνούσαν το νόμο του 2012 παραχαράζοντας τις ταυτότητες και τα στοιχεία των απελπισμένων Ιρακινών που πωλούσαν το νεφρό τους με την προσδοκία καλύτερης ζωής, ώστε να φανεί τάχα πως το «δωρίζουν» σε συγγενείς... 

http://www.902.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
20-4-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: