Σάββατο, Απριλίου 09, 2016

ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Αντιφατικές για μία ακόμη φορά είναι οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και Ευρωπαίων αξιωματούχων που εμπλέκονται στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Την ώρα που το Μαξίμου εκπέμπει το μήνυμα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει πριν το Eurogroup στις 22 Απριλίου και μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφήνουν ορθάνοιχτη την πόρτα οι διαπραγματεύσεις να διαρκέσουν μέχρι και τον ερχόμενο Ιούλιο.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη την Παρασκεηή, τόνισε ότι δεν υπάρχει προθεσμία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος.
Άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο MNI μετέθεσε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιούλιο, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν, μιλώντας στο Bloomberg, εκτίμησε πως η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 20 Ιουλίου.
Η συγκεκριμένη εκτίμηση χτύπησε συναγερμό στο Μαξίμου, καθώς στις 20 Ιουλίου λήγουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, ύψους 2,3 δισ. ευρώ και με πρόσφατο το περιεχόμενο της υποκλαπείσας συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου επανήλθαν μνήμες της περσινής διαπραγμάτευσης υπό συνθήκες χρηματοδοτικής ασφυξίας που οδήγησαν στη συμφωνία της 13ης Ιουλίου. 
Το κλίμα ανησυχίας ήρθε να ενισχύσει και άλλη δήλωση αξιωματούχου της Ευρωζώνης, στο ΑΜΠΕ, ο οποίος έριξε το μπαλάκι στην πλευρά της Αθήνας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι αποφάσεις βρίσκονται τώρα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, είτε υπάρξει απόφαση σε ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων έως την Κυριακή το βράδυ είτε όχι».
Επί της ουσίας, ήδη το Μαξίμου βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Για να αποφύγει τη διαπραγμάτευση υπό συνθήκες χρηματοδοτικής ασφυξίας πρέπει εντός της επόμενης εβδομάδας να λάβει επώδυνες αποφάσεις, το εύρος των οποίων γνωρίζει και επιχειρεί να διαπραγματευτεί.
Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, μέχρι την εκπνοή της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την επόμενη Κυριακή, θα ξέρουμε εάν κλείνει ή όχι η αξιολόγηση.
Όσο για την «κόκκινη» γραμμή της κυβέρνησης, αυτή πλέον αφορά τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα σε βάθος τριετίας. Όπως λένε στο Μαξίμου το ταβάνι είναι το ποσό των 5,4 δισ. ευρώ της συμφωνίας του περσινού Ιουλίου. Ένα ποσό που και το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών συμφωνεί ότι οδηγεί στην επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% το 2018. Αρκεί βέβαια να συμφωνήσει και το ΔΝΤ.    
http://www.naftemporiki.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
9-4-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: