Τετάρτη, Μαΐου 18, 2016

ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΧΑΡΙΤΟΣ ΕΔΩΣΕ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΕ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

Νέα περίοδο χάριτος στην Ισπανία και την Πορτογαλία προκειμένου να μειώσουν τα υπερβολικά υψηλά ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους, έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν επέκτεινε την προθεσμία που έχουν οι δύο ιβηρικές χώρες για ένα ακόμα έτος ώστε να μπορέσουν να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ, αποσαφηνίζοντας όμως ότι αυτή είναι απολύτως η τελευταία παράταση που δίνεται στη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα.



Για την Πορτογαλία η διορία ορίζεται πλέον στα τέλη του 2016, ενώ η Ισπανία έχει χρόνο έως το τέλος του 2017.

Παράλληλα, η Κομισιόν αποφάσισε να αναβάλει έως τις αρχές Ιουλίου την ευαίσθητη σύσταση για επιβολή ποινών στην Ισπανία και την Πορτογαλία, εξαιτίας του χρόνια υψηλού ελλείμματος τους, που υπερβαίνει τα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις για ενδεχόμενες ποινές θα ληφθούν μετά τις επαναληπτικές εκλογές στην Ισπανία, που θα λάβουν χώρα στις 26 Ιουνίου, και παρά το γεγονός ότι ο συντηρητικός ηγέτης Μαριάνο Ραχόι έχει υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει σε νέο γύρο μείωσης των φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αν επανεκλεγεί.


Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί επισήμανε ότι τώρα «δεν είναι η σωστή στιγμή, πολιτικά και οικονομικά» για να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι Μαδρίτη και Λισαβόνα θα πρέπει να κινηθούν με «δυνατό τρόπο και ρυθμό» για τη διόρθωση των δημοσιονομικών προβλημάτων τους.

Μία ακόμα χώρα που βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των Βρυξελλών, ειδικά για το υπερβολικά υψηλό χρέος της, είναι η Ιταλία, όμως και η Ρώμη απέφυγε οποιαδήποτε ποινή, με την Κομισιόν να ανακοινώνει πως θα ελέγξει την πορεία των ιταλικών μεγεθών το Νοέμβριο.

Έχουμε μία ξεκάθαρη δέσμευση από την Ιταλία για τον προϋπολογισμό, δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί. 

skai.gr

ΠΡΕΖΑ TV
18-5-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: