Τετάρτη, Μαΐου 18, 2016

ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΥΣΤΡΑΛΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ, ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ

Η πλειονότητα όσων ζητούν άσυλο στην Αυστραλία «δεν ξέρουν ούτε να διαβάζουν, ούτε να μετράνε, ούτε να γράφουν έστω και στη γλώσσα τους»: Σχόλια που θα ήταν εμπρηστικά από τον καθένα, αλλά ακόμη περισσότερο όταν λέγονται από τον (υπηρεσιακό) υπουργό Μετανάστευσης, Πίτερ Ντάτον. 

Οι αναφορές του υπουργού έχουν βάλει φωτιά στο προεκλογικό σκηνικό της Αυστραλίας, η οποία έχει ήδη κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στο μεταναστευτικό ρεύμα από χώρες της νοτιανατολικής Ασίας.


Οι αριθμοί προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Αυστραλία είναι ασύγκριτα χαμηλότερη, όπως σημειώνει το Reuters, από εκείνους στην Ευρώπη και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επικρίνει την αυστραλιανή πρακτική «υπερπόντιων» κέντρων κράτησης. 

Η θέση της συντηρητικής κυβέρνησης εν όψει των εκλογών της 2ας Ιουλίου είναι πως η Αυστραλία πρέεπι να πάρει επιπλέον 12.000 σύρους πρόσφυγες, πέραν του ετήσιου «πλαφόν» των 13.750 ατόμων. Η αντιπολίτευση των Εργατικών ζητά διπλασιασμό του αριθμού σε 27.000 σε ορίζοντα δεκαετίας.

Ερωτηθείς για αυτήν την πρόταση των Εργατικών, ο υπουργός Πίτερ Ντάτον είπε σε συνέντευξή του στο Sky: «Η μεγάλη πλειονότητά τους δεν ξέρουν ούτε να διαβάζουν, ούτε να μετράνε, ούτε να γράφουν στη γλώσσα έστω και στη γλώσσα τους, και πολύ περισσότερο στα αγγλικά» είπε. 

«Οι περισσότεροι θα κατέληγαν στις ουρές των ανέργων για τα επιδόματα κοινωνικής ή υγειονομικής ασφάλισης» υποστήριξε, λέγοντας πως «θα ήταν ένα τεράστιο κόστος, και δεν εξυπηρετεί σε τίποτε να εξωραΐζουμε την κατάσταση». 

Τα σχόλια προκάλεσαν θυελλώδεις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Οι Εργατικοί -οι οποίοι μεν προτείνουν σταδιακό διπλασιασμό σε όσους δίνει άσυλο η Αυστραλία, αλλά έχει υιοθετήσει προτάσεις για επαναπροώθηση σκαφών ανάλογες εκείνων που ήδη ακολουθεί η συντηρητική κυβέρνηση- κάλεσαν τον πρωθυπουργό Τέρνμπουλ «να καταδικάσει απερίφραστα» τις αναφορές του Ντάτον. 

Ο ίδιος ο Τερνμπουλ περιορίστηκε στη συνέχεια στο ότι η Αυστραλία είναι «μία από τις πιο επιτυχημένες πολυπολιτισμικές κοινωνίες, και αυτό επειδή έχουν επενδύσει χρήματα σε υπηρεσίες υποδοχής, στο να διασφαλίσουμε ότι πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μαθαίνουν τη γλώσσα και έχουν τα εφόφδια να ενσωματωθούν και να εργαστούν».  in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
18-5-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: