Δευτέρα, Ιουνίου 13, 2016

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ

Η στιγμή των δύσκολων αποφάσεων για το εγχείρημα αυτοδιαχείρισης και επαναλειτουργίας των τριών εργοστασίων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας βρίσκεται πλέον λίγα 24ωρα μπροστά, χωρίς κανείς πλέον να αισιοδοξεί ότι το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί με τον τρόπο που σχεδίασαν οι εργαζόμενοι και τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Σε περίπου δεκαπέντε ημέρες από σήμερα, από την 1η Ιουλίου 2016, ξεπαγώνουν εκ νέου οι πλειστηριασμοί των περιουσιακών στοιχείων της κλειστής βιομηχανίας που είχαν διακοπεί στο τέλος του 2015 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, και τίποτα δεν δείχνει πως η κυβέρνηση κατάφερε να πείσει μέσα στο 6μηνο που πέρασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι διαθέτει σχέδιο ικανό να προσπεράσει τα νομικά προβλήματα και να δώσει πνοή στα φιλόδοξα σχέδια των εργαζομένων για την αναδιοργάνωση και την αναβίωση τριών από τα συνολικά 17 εργοστάσια της κλειστής κλωστοϋφαντουργίας.


Αντίθετα, η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού απειλεί με διπλή παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο:

➥ τόσο για την ελπιδοφόρα -τότε- Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία πάγωσαν από τις 31/12/2015 οι πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων της ΕΝ.ΚΛΩ. κατά παράβαση της νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό, όπως υποστηρίζει η DG Comp,

➥ όσο και για την υποχρέωση ανάκτησης των 42 εκατ. ευρώ (περιλαμβανομένων των τόκων) που έχουν κριθεί ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς την ΕΝ.ΚΛΩ. με βάση την απόφαση του 2011.

Ολα αυτά έρχονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση υπό την πίεση των εργαζομένων και των βουλευτών της περιοχής έχει δώσει εντολές στα συναρμόδια υπουργεία να επεξεργαστούν «εφικτές λύσεις», κρίνοντας υλοποιήσιμη την πρόταση των εργαζομένων.

Το σημαντικότερο πρόβλημα για την έγκριση και υλοποίηση του σχεδίου επαναλειτουργίας της ΕΝ.ΚΛΩ. που έχουν υποβάλει από το 2015 οι εργαζόμενοι φαίνεται πως είναι, όμως, κατά βάση νομικό.

Ουσιαστικά ζητείται η «αντιστροφή» της πτώχευσης για ένα μέρος της πτωχευτικής περιουσίας με τρόπο που επιπλέον έρχεται σε αντίθεση με την αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε ο χρόνος της πτωχευτικής διαδικασίας και διάλυσης (πλειστηριασμοί κ.λπ.) να συντμηθεί στα 7 χρόνια από τα 15 που διαρκεί σήμερα.

Στην περίπτωση της ΕΝ.ΚΛΩ. σύνδικος πτώχευσης έχει τοποθετηθεί ήδη από το 2012 και παρότι η νομοθεσία δεν έχει αλλάξει ακόμη στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμηνύσει στην ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή των υπουργείων Εργασίας, Οικονομίας και της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης ότι δεν προτίθεται να δεχτεί καμία εξαίρεση για τη διάσωση της ΕΝ.ΚΛΩ.

Το σχέδιο των εργαζομένων
Με χθεσινή ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των πρώην εργαζομένων της ΕΝ.ΚΛΩ. καλούν την κυβέρνηση να κάνει πράξη την εξαγγελία της περί «δίκαιης ανάπτυξης», εφαρμόζοντας το σχέδιο που έχουν καταθέσει για τη διάσωση της ΕΝ.ΚΛΩ., ενώ αναρωτιούνται αν «στο όνομα της τήρησης των κανόνων της Ε.Ε. πρέπει οι εργαζόμενοι και το Ελληνικό Δημόσιο να τα χάσουν όλα».

Στην παρέμβασή τους οι εργαζόμενοι επιτίθενται σε όσους «εγχώριους ανταγωνιστές και φερέφωνά τους, φύλακες της νομιμότητας και των κανόνων της Ε.Ε., διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα» με αφορμή την αναθέρμανση της συζήτησης για τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού τόσο για την ΕΝ.ΚΛΩ. όσο και για τα ναυπηγεία και τη ΛΑΡΚΟ.

Επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι:

◼ Από το 2012 έως και σήμερα κανείς από τους πιστωτές της ΕΝ.ΚΛΩ. (και οι εργαζόμενοι) δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από την πτωχευτική διαδικασία, υπονοώντας πως η πτωχευτική διαδικασία δεν αποδίδει.

◼ Τον Μάιο του 2016 η διυπουργική ομάδα εργασίας που στελεχώθηκε από την κυβέρνηση αξιολόγησε ως «επιχειρησιακά σωστό και βιώσιμο» το σχέδιο που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι.

◼ Ταυτόχρονα ενημερώθηκαν ότι όλα τα θέματα που αφορούν την ολοκλήρωση της υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου επαναλειτουργίας (νομικά, Ε.Ε.) βρίσκονται σε εξέλιξη.

Και αναρωτιούνται, γιατί αφού έως τώρα δεν έχουν ενδιαφερθεί «επενδυτές» να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία σε ευτελή τιμήματα, πρέπει τελικά η εταιρεία να εκποιηθεί ως ανταλλακτικό από τη στιγμή που υπάρχει βιώσιμο σχέδιο επαναλειτουργίας;

Οπως σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές που χειρίζονται το θέμα, στην πραγματικότητα «η υπόθεση βρίσκεται στην ίδια αφετηρία που ήταν και πριν από το πάγωμα των πλειστηριασμών. Οι ρευστοποιήσεις ενεργητικού θα πρέπει να ξεκινήσουν και πάλι από τον σύνδικο στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας. Tο σχέδιο αναδιοργάνωσης των εργαζομένων θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να προχωρήσει, και ίσως η μόνη εναλλακτική που υπάρχει, μήπως καταφέρουμε να διασώσουμε το υγιές τμήμα της βιομηχανίας, είναι να υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο εκποίησης των μονάδων που έχουν σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, μήπως βρεθεί τελικά ενδιαφερόμενος στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας, ώστε να μη διαλυθεί πλήρως η επιχείρηση».
Βασίλης Γεώργας 
http://www.efsyn.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
13-6-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: