Τετάρτη, Ιουνίου 08, 2016

ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ: ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΝΗΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Νηστικοί κινδυνεύουν να μείνουν οι 1.300 πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στην υπερπλήρη δομή της Σούδας στη Χίο. Αυτό προέκυψε από την περιοδεία που πραγματοποίησαν η γραμματέας της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ στο νησί, Μαρίνα Κυριάκου και ο Μάρκος Σκούφαλος, δημοτικός σύμβουλος, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στο μεταξύ τέσσερις πρόσφυγες συνεχίζουν την απεργία πείνας ζητώντας άσυλο, νομική υποστήριξη και μετεγκατάσταση.
Τη δομή φιλοξενίας διαχειρίζονται ο δήμος Χίου και η ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Στο χώρο δραστηριοποιούνται νορβηγική ΜΚΟ και η «Samaritan's Purse». Η σίτιση των προσφύγων και των μεταναστών γίνεται από κοινωνικές κουζίνες. Ομως, όπως αναφέρθηκε στην αντιπροσωπεία, τα χρήματα από τις προσφορές, τις χορηγίες και τις δωρεές έχουν αρχίσει να στερεύουν, με κίνδυνο οι άνθρωποι να μείνουν χωρίς σίτιση, αφού σύντομα θα υπάρξει πρόβλημα.
Η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε και το πρώην hot spot στην ΒΙΑΛ, όπου ζούν 1.100 άνθρωποι. Στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τη Συρία, ενώ άλλοι από το Ιράκ, το Αφγανιστάν. Υπάρχουν πολλοί ανήλικοι και έγκυες γυναίκες. Η ιατρική υποστήριξη παρέχεται από τον Ελληνικό Στρατό και τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα». Η καθαριότητα γίνεται από τον Στρατό με υπεργολάβους. Οσον αφορά το άσυλο, διεξάγονται 10 συνεντεύξεις τη μέρα, με προοπτική να αυξηθούν. Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις υπευθύνων του κέντρου, δεν πρόκειται να εγκριθούν πάνω από 400 αιτήσεις χορήγησης ασύλου, όταν σχεδόν όλοι οι «φιλοξενούμενοι» έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση. Για τους υπόλοιπους υπάρχει ο δρόμος της επαναπροώθησης στην Τουρκία...
      
http://www.rizospastis.gr/  

ΠΡΕΖΑ TV
8-6-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: