Τετάρτη, Ιουνίου 08, 2016

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΕΠΙΔΡΟΜΩΝ ΤΟ ΧΑΛΕΠΙ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟΧΟΣ

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν κατά πληροφορίες τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν σε σειρά αεροπορικών επιδρομών σε περιοχές που ελέγχονται από τις δυνάμεις των ανταρτών στο Χαλέπι της Συρίας. Βόμβες-βαρέλια έπεσαν σύμφωνα με μαρτυρίες ακτιβιστών και κοντά στο νοσοκομείο Μπαγιάν στην συνοικία Σάαρ. 

Πλάνα που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο και φέρεται να ελήφθησαν μετά τις επιδρομές δείχνουν νεκρούς να ανασύρονται από φλεγόμενα κτίρια, τραυματίες να μεταφέρονται σε ασθενοφόρα, πυρκαγιές, καπνούς και εκτεταμένες καταστροφές σε κτίρια, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.


Δεν είναι σαφές ποιος ευθύνεται για τις αεροπορικές επιδρομές, όμως οι κυβερνητικές δυνάμεις επιχειρούν να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο της διαιρεμένης πόλης, σημειώνει το BBC.

Οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού (LCC), δίκτυο αντιπολιτευόμενων ακτιβιστών, ανέφεραν ότι έχουν χτυπηθεί οι συνοικίες Μαάντι, Χαϊνταρίγια και Σάαρ και υπάρχουν πολλά θύματα.

Το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε την ίδια στιγμή πως υπάρχουν τουλάχιστον δέκα νεκροί, ανάμεσά τους δέκα παιδιά. Δεν κατέστη άμεσα σαφές εάν είναι όλοι θύματα της επιδρομής κοντά στο νοσοκομείο.

Η Συριακή Πολιτική Άμυνα, οι εθελοντές διασώστες της οποίας είναι γνωστοί ως «λευκά κράνη», μιλούν από πλευράς για 15 νεκρούς λέγοντας ότι το νοσοκομείο χτυπήθηκε από δύο βόμβες-βαρέλια. Η κυβέρνηση Άσαντ αρνείται ότι χρησιμοποιεί βόμβες-βαρέλια, όμως η χρήση τους στο συριακό μέτωπο έχει καταγραφεί ευρέως.  


Ταυτόχρονα, η Ένωση Ανεξάρτητων Γιατρών, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως διασυνοριακή συριακή ανθρωπιστική οργάνωση, ανέφερε ότι αεροπορική επιδρομή χτύπησε το νοσοκομείο για παιδιά που λειτουργεί η ίδια στο Χαλέπι, και καταστράφηκε ένας όροφος.

Μιλώντας την Τρίτη ενώπιον της συριακής Βουλής ο Μπασάρ αλ-Άσαντ διαμήνυσε ότι θα ανακτήσει «κάθε εκατοστό» της Συρίας από τους αντιπάλους τους, λέγοντας μάλιστα ότι το Χαλέπι «θα γίνει το νεκροταφείο των ελπίδων και των ονείρων» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Χαλέπι, κάποτε ο εμπορικός και βιομηχανικός κόμβος της Συρίας, είναι διαιρεμένο από το 2012 μεταξύ κυβέρνησης και ανταρτών, με τις δυνάμεις του Άσαντ να ελέγχουν την δυτική πλευρά και τις ομάδες που τον πολεμούν την ανατολική.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες οι δυνάμεις του συριακού στρατού, με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, έχουν περικυκλώσει τις ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές και έχουν ανακόψει μία από τις δύο «διαδρομές» των ανταρτών προς την Τουρκία.

Η μάχη για την πόλη οδήγησε στην κατάρρευση της παύσης των εχθροπραξιών που διαπραγματεύτηκαν η Ρωσία και οι ΗΠΑ στα τέλη Φεβρουαρίου. in.gr


ΠΡΕΖΑ TV
8-6-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: