Τρίτη, Ιουνίου 14, 2016

ΜΑΞΙΜΟΥ: ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

Συναινέσεις θα αναζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας για τον εκλογικό νόμο που επιθυμεί να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή μέσα στο καλοκαίρι συγκεντρώνοντας τουλάχιστον 200 ψήφους, χωρίς όμως σε αυτές να συνυπολογίζει ενδεχόμενη υπερψήφιση από τη Χρυσή Αυγή.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο πρωθυπουργός θέλει να συσπειρώσει γύρω από την κυβερνητική πρόταση για το νέο εκλογικό σύστημα όλα τα πολιτικά κόμματα, γνωρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία με βάση τα όσα έχει διαμηνύσει η ηγεσία της δεν θα εγκρίνει τις αλλαγές, καθώς επιμένει στη διατήρηση του bonus των 50 εδρών και συγχρόνως ότι δεν μπορεί να αθροίσει στις θετικές ψήφους υπέρ του νέου νόμου τα κουκιά των χρυσαυγιτών.


Ο Αλέξης Τσίπρας προτού τηλεφωνήσει στους πολιτικούς αρχηγούς για να τους καλέσει σε διαβουλεύσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, θέλει να έχει καταλήξει ως προς την πρόταση της κυβέρνησης προκειμένου να οδηγήσει και τις συζητήσεις που θα κάνει σε έναν κοινό τόπο.
  
Το Μαξίμου πιστεύει ότι υπέρ της απλής αναλογικής μπορούν να συνταχθούν το ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατική Συμπαράταξη), το ΚΚΕ, η Ενωση Κεντρώων, οι κυβερνητικοί εταίροι των ΑΝΕΛ κι ενδεχομένως και Το Ποτάμι που θα προσδιορίσει στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τη θέση του.

Σε ό,τι αφορά βεβαίως τον Περισσό, η ηγεσία του υπενθυμίζει ότι βάσει καταστατικών αποφάσεων δεν μπορεί να αποδεχθεί ισχύ ούτε του πλαφόν τού 3%, ωστόσο στο Μαξίμου πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να ξεπεραστεί μέσω διαλόγου. 

Επίσης, στη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι προτίθενται να στηρίξουν στη Βουλή είτε ένα σύστημα απλής αναλογικής 100% είτε ένα αναλογικότερο σύστημα συγκριτικά με το ισχύον, στο οποίο όμως το bonus - σαφώς μειωμένο σε σχέση με τις 50 έδρες - θα καταλήγει στο πρώτο κόμμα ή στον συνασπισμό κομμάτων εφόσον έχουν ξεπεράσει το ποσοστό του 40%.
Με βάση αυτό το σκεπτικό ο πρωθυπουργός θα προτιμούσε την προώθηση της απλής και ανόθευτης αναλογικής που θα μπορούσε να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, εφόσον εξασφαλίσει τα 2/3 των βουλευτικών ψήφων. 

Ο ίδιος δεν έχει λάβει τις οριστικές αποφάσεις, ωστόσο εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχει σχηματιστεί ένα ισχυρό μπλοκ στελεχών που εισηγείται την καθιέρωση της πλήρους αναλογικής, ώστε η Κουμουνδούρου να συμβαδίσει με τις καταστατικές της αρχές και αντιλήψεις.  in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
14-6-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: