Κυριακή, Ιουνίου 05, 2016

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΗΘΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΚΑΤΩ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3, ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ!!!

✓ Νέο «μαχαίρι» στον κατώτατο μισθό ✓ Καθιέρωση συμβολαίων «λίγων ωρών» χωρίs ασφαλιστική κάλυψη 
✓ Κατάργηση στην πράξη των κλαδικών συμβάσεων ✓ Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων 
✓ Απολύσειs συνδικαλιστικών εκπροσώπων 

- Προς καταργηση 13ος και 14ος μισθος στον ιδιωτικο τομεα, οι οποιοι συμφωνα με πηγες, θα ενσωματωθουν στον μηνιαιο μισθο ωστε να φαινεται πλασματικα αυξηση του μισθου...ενω οπως εχει δειξει η ιστορια...με τις σταδιακες μειωσεις μισθων...στο τελος τα υπαρξει η ολοκληρωτικη καταργηση τους!!!

Οπως αποκαλυπτει η εφημεριδα Αγορα,εντεινονται οι πιέσεις των δανειστών για να ανατραπούν πλήρως τα εργασιακά δεδομένα στη χώρα. Στην «καταιγίδα» που θα φέρει το φθινόπωρο το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνονται η νέα μείωση τον κατώτατού μισθού, η πλήρης ευελιξία στην αγορά εργασίας, οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος. Ως βάση των συζητήσεων οι δανειστές Θέτουν και τα «μοντέλα» που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η επίκληση από μια επιχείρηση «σημαντικής έλλειψης ρευστοτητας» ή «εταιρικής αναδιοργάνωσης» για να μπορεί να προχωρεί σε ομαδικές απολύσεις, καθώς και η εφαρμογή παντού των επixειρησιακών συμβάσεων, που στην πράξπ μειώνουν τον κατώτατο μισθό των 586,08 ευρώ ακόμη και στα 500 εύρώ. Επίσης, προτείνουν πλήρη ευελιξία στην αγορά και νέες μορφές εργασίας (όπως η «μικροεργασία» ή τα «συμβόλαια λίγων ωρών») χωρίς καθόλου ασφαλιστική κάλυψη, καθώς και αλλαγές στον νόμο για τις απεργίες και τα δικαιώματα των συνδικαλιστικών εκπροσώπων, οι οποίοι δεν Θα έχουν πλέον ασυλία. Ηδη τα κυβερνητικά στελέχη έχουν λάβει τα σχετικά μηνύματα τόσο από τους δανειστές όσο και από εγχώριους κύκλους, με τον υπουργό Οικονομικών να προαναγγέλλει ότι θα υπάρξουν ισχυρές πιέσεις για τον συνδικαλιστικό νόμο και τα εργασιακά μετά το καλοκαίρι και να ζητεί στήριξη από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ώστε αυτές να αποτραπούν.

 .....................................

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
"Φόρο"... ύφεσης σε βάρος των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα ζητούν οι δανειστές. Μετά τις έμμεσες μειώσεις που θα υποστούν από 1ης Ιουλίου 2016 οι αμοιβές του ιδιωτικού τομέα εξαιτίας των νέων φορολογικών παρακρατήσεων αλλά και της αύξησης 0,5% στις εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης, ενδέχεται να βρεθούν μπροστά σε άμεσες μειώσεις από το 2017. Έτσι, ετοιμάζεται "κόφτης" όχι μόνο στις δαπάνες για συντάξεις και μισθούς του Δημοσίου, αλλά και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Αιτία θα είναι η ύφεση 1,4%, στην οποία έχει βυθιστεί και πάλι ελληνική οικονομία, αλλά και η ελεύθερη πτώση της παραγωγικότητας της εργασίας.

"Φορέας" των επερχόμενων άμεσων μειώσεων δεν θα είναι άλλος από το νέο εργασιακό, που αναμένεται να θεσπίσει η κυβέρνηση το προσεχές φθινόπωρο, το οποίο θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις αλλά και τη συνδικαλιστική δράση.

Συγκεκριμένα, δύο είναι τα σενάρια μείωσης του κατώτατου μισθού, που από το 2012 ανέρχεται στα 586 ευρώ:
1. Η ευθεία μείωσή του, με απόφαση της κυβέρνησης, βάσει του γενικού θεσμικού πλαισίου που ήδη παρέχει η νομοθεσία του 2013, σύμφωνα με την οποία ο κατώτατος μισθός πρέπει να αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας, η οποία –ως γνωστόν – επιδεινώνεται.
2. Η διευκόλυνση της μείωσης του μέσω της ενσωμάτωσης του 13ου και 14ου μισθού στους 12 μηνιαίους μισθούς.
Δύο σενάρια
Το 2ο σενάριο αντιστοιχεί σε παλιότερη πρόταση του ΔΝΤ, που είχε κατατεθεί σχεδόν ταυτόχρονα με την πλήρη κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο το 2012. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπ. Εργασίας με το οποίο συνομίλησε το "Κ", οι δανειστές δεν έχουν ακόμη επαναφέρει επισήμως μια τέτοια πρόταση, χωρίς να σημαίνει πως δεν εξακολουθεί να βρίσκεται στη "φαρέτρα" τους.
Πιο προωθημένη θέση στη "φαρέτρα" των "θεσμών", και ιδίως κύκλων του ΔΝΤ, έχουν αιτήματα όπως η μείωση του κατώτατου μισθού κατά τουλάχιστον 2% και η σταδιακή κατάργηση των "ωριμάνσεων", δηλαδή της αύξησης 10% στις αμοιβές των εργαζομένων που δίδεται ανά τριετία. Αν και οι "τριετίες" έχουν παγώσει από το 2012, οι μισθοί πολλών από όσους είχαν προλάβει να τις κερδίσουν βρίσκονται στο επίπεδο εκείνο στο οποίο είχαν φτάσει έως τότε. Οι "θεσμοί" φέρονται να επαναφέρουν παλιότερα αιτήματα τους για βήμα-βήμα κατάργηση των αυξήσεων που έχει φέρει ανά τριετία στις αμοιβές η... αύξηση των ετών απασχόλησης.
Ο νόμος του 2013
Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως το Μνημόνιο του Αυγούστου του 2015 προβλέπει πως "οι αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής, ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης".
Αυτό σημαίνει πως οι "θεσμοί" συνεχίζουν να υπερασπίζονται τον νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού που θεσπίστηκε με τον νόμο 4172/2013. Δύο είναι τα βασικά στοιχεία του νόμου αυτού σε σχέση με τον κατώτατο μισθό, όπως ορίζεται χαρακτηριστικά:
- "Το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών".
- "Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας εκδίδει απόφαση καθορισμού του κατωτάτου μισθού για τους υπαλλήλους και του κατώτατου ημερομισθίου για τους εργατοτεχνίτες, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου".
Επιτροπή Σοφών
Τις επερχόμενες ανατροπές στο εργασιακό προετοιμάζει η 8μελής διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συστήσει το υπ. Εργασίας σε συνεννόηση με τους "θεσμούς". Σύμφωνα με πληροφορίες του "Κ", η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά στις 20-22 Ιουνίου στο Άμστερνταμ, όπου θα ακούσει –μεταξύ άλλων– τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων της Ελλάδας.
Έπειτα οι εμπειρογνώμονες θα έρθουν γύρω στα μέσα Ιουλίου στην Αθήνα για την κρίσιμη φάση της προετοιμασίας του πορίσματός τους, το οποίο θα πρέπει να δοθεί στην κυβέρνηση και στους "θεσμούς" στα τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου, για να "τρέξει" αμέσως μετά η θέσπιση του νέου εργασιακού.
Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί. 
capital.gr


ΠΡΕΖΑ TV
5-6-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: