Κυριακή, Ιουνίου 05, 2016

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ, ΝΕΑ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΡΕΝΤΣΙ

Δημάρχους από τη Ρώμη μέχρι τη μικρότερη κοινότητα εκλέγουν την Κυριακή οι Ιταλοί, σε κάλπες που θα «δοκιμάσουν» το κλίμα για την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος -καθώς οι υποψήφιοι του κόμματός του δεν κατεβαίνουν με αέρα νίκης- υπογραμμίζει ότι οι κάλπες δεν θα έχουν επιπτώσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή. 

Ισχυρό ρεύμα οι υποψήφιοι του M5S του Μπέπε Γκρίλο, η Ρώμη ενδέχεται να αποκτήσει την πρώτη γυναίκα δήμαρχο, στο Μιλάνο το κυβερνών κόμμα απειλείται από την δεξιά ενώ η Νάπολη αναμένεται επίσης να μείνει «ζώνη χωρίς Ρέντσι». Μόνο στο Τορίνο θεωρείται ασφαλής μάχη για το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (PD), όπου ο νυν δήμαρχος έχει άνετο προβάδισμα. 


Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 (ώρα Ρώμης) και κλείνουν στις 23:00. Αρκετές από τις μεγάλες μάχες -ανάμεσά τους και η πρωτεύουσα- αναμένεται να περάσουν σε δεύτερο γύρο, ο οποίος θα στηθεί στις 19 Ιουνίου. 

Μέχρι την παραμονή της κάλπης, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υπογράμμιζε -με το βλέμμα και στις δημοσκοπήσεις των υποψηφίων του PD- ότι οι κάλπες έχουν κυρίως χαρακτήρα αυτοδιοίκησης και επαναλάμβανε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι η μεγάλη δοκιμασία της κάλπης για την ίδια θα είναι το δημοψήφισμα το φθινόπωρο για τη μεταρρύθμιση στον εκλογικό νόμο. 

Οι δημοτικές κάλπες «όπως έχουμε πει πολλές φορές, δεν είναι ψήφος για την κυβέρνηση, αλλά είναι σημαντικές για τη ζωή της κάθε πόλης» είχε επαναλάβει ο Ρέντσι από τη Νάπολη την Παρασκευή. «Η πραγματική μάχη για την κυβέρνηση θα είναι το δημοψήφισμα» υπογράμμισε για άλλη μία φορά. 

Το βλέμμα στρέφεται στους μεγαλύτερους δήμους ενώ συνολικά στις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται ευνοημένοι αρκετοί υποψήφιοι του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων» (M5S) που κατεβαίνουν με την εικόνα των «άθικτων» από τη διαφθορά. 

Στη Ρώμη, της οποίας ο δήμαρχος είχε παραιτηθεί τον περασμένο Οκτώβριο και το M5S είχε δώσει ήδη από τότε το μεγαλύτερο βάρος, μάχονται ο Ρομπέρτο Τζακέτι με την κεντροαριστερά, η Βιρτζίνια Ράτζι του M5S, η Τζόρτζια Μελόνι που κατεβαίνει με συνεργασία της «σκληρής πατριωτικής δεξιάς», o δισεκατομμυριούχος Άλφιο Μαρκίνι με την κεντροδεξιά και ο Στέφανο Φαρσίνα της αριστεράς.

Oι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την Ράτζι του M5S να προπορεύεται σημαντικά στον πρώτο γύρο, με δεύτερη την Μελόνι. Όσον αφορά ενδεχόμενο δεύτερο γύρο, η Ράτζι εμφανίζεται να υψηλότερα αν περνούσε σε μονομαχία με οποιονδήποτε από τους τρεις επόμενους υποψηφίους (με οριακή μόνο διαφορά απέναντι στον Μαρκίνι). 

Στο Μιλάνο, o «εκλεκτός» του Ρέντσι Τζουζέπε Σάλα (που ήταν διευθυντής της έκθεσης Expo) αρχικά φαινόταν να προπορεύεται όμως ο υποψήφιος της δεξιάς (από την μπερλουσκονική Forza Italia μέχρι τη Λέγκα του Βορρά) Στέφανο Παρίζι εμφανιζόταν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις να είχε σχεδόν καλύψει τη διαφορά και να βρίσκεται στήθος με στήθος. 

Το Τορίνο είναι η μοναδική μεγάλη πόλη στην οποία το κυβερνών PD δεν έχει ιδιαίτερους λόγους να ανησυχεί, με τον νυν δήμαρχο Πιέρο Φασίνο να εμφανίζεται αρκετά μπροστά. Απέναντί του βρίσκονται η Κιάρα Απεντίνο του M5S, ο Οσβάλντο Νάπολι της κεντροδεξιάς, ο Αλμπέρτο Μοράνο της Λέγκας και o Τζόρτζιο Αϊράουντο της Αριστεράς. 

Στη Νάπολη, ο νυν δήμαχος Λουίτζι ντε Ματζίστρις της αριστεράς παραμένει δημοφιλής και το «κάστρο» δεν αναμένεται να πέσει. Ο ντε Ματζίστρις, υπενθυμίζεται, έχει κηρύξει τη Νάπολη «ζώνη χωρίς Ρέντσι». Το PD έχει ρίξει στη μάχη την Βαλερία Βαλέντε, η κεντροδεξιά τον Τζιάνι Λετιέρι και το M5S στον Ματέρο Μπραμπίλα. 

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός  .   IN.GR 

ΠΡΕΖΑ TV
5-6-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: