Παρασκευή, Ιουνίου 03, 2016

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ: ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ «ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»

Αναμένουμε αμέσως μετά και τη τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τις επόμενες μέρες, την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ, ανέφερε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο. Επίσης, σύντομα αναμένουμε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, συμπλήρωσε λέγοντας ότι σύντομα θα έρθει η ανάσα ρευστότητας που χρειάζεται η οικονομία.

Χρόνος για πανηγυρισμούς για εμάς θα υπάρξει μόνο όταν θα μειώσουμε την ανεργία, θα μπούμε στο τροχιά ανάπτυξης, μόνο όταν μέσα στην επόμενη διετία θα καταφέρουμε να φύγουμε οριστικά από τα μνημόνια και την επιτροπεία, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Ο κόφτης απελευθερώνει πόρους»


Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον «κόφτη» χρέους, λέγοντας ότι έτσι απελευθερώνονται πόροι για την οικονομία, ενώ μπαίνει οριστικό τέλος στη συζήτηση για το Grexit.

Αναφέρθηκε και στο κλείσιμο της αξιολόγησης σε σχέση με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, από την οποία -όπως είπε- δεν κόπηκαν μισθοί και συντάξεις.

Στο θέμα της διαφάνειας, αναφέρθηκε στην πρόσφατη ψήφιση της τροπολογίας για το πολιτικό χρήμα, ασκώντας κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, «που ακόμα τρέχει να κλείσει εκκρεμότητες», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την επόμενη μέρα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ανοίγει η εποχή της «δίκαιης ανάπτυξης», όπως την χαρακτήρισε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι κεντρική επιδίωξη στην προσπάθεια το επόμενο διάστημα είναι ο πλούτος που παράγεται να διανέμεται με δίκαιο τρόπο και προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, με προστασία της εργασίας και των μισθών και όχι δια της συντριβής τους στο βωμό του αχαλίνωτου κέρδους.

Κάλεσε, δε, τους υπουργούς να λειτουργούν βάσει τριών κεντρικών προτεραιοτήτων που «καθοδηγούν το έργο μας» και συγκεκριμένα:
Την κοινωνική προστασία.
Την αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας.
Την δίκαιη κατανομή όχι μόνο των βαρών αλλά και των ωφελημάτων.
Ανοιχτή Βουλή το καλοκαίρι

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε απολογισμό των 11 δράσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2016, τι έχει γίνει και τι σχεδιάζεται να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα, «για να είμαστε ευθυγραμμισμένοι με τις εξαγγελίες μας».

Ειδικότερα:

Ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες. Ψηφίστηκε και προχωρά η δημοπράτηση. Τελειώνει η περίοδος της αυθαιρεσίας. Μέχρι τις 15 Αυγούστου θα έχουμε το νέο τηλεοπτικό τοπίο.
Η πρόσβαση των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες Υγείας, που αφορά 2 εκατ. συμπολίτες μας και τους απαλλάσσει από ένα δυσβάσταχτο κόστος.
Ο νέος νόμος για τη δημόσια διοίκηση. Ψηφίστηκε και υλοποιείται. Ένας νόμος που ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που οφείλουν να είναι στο πλάι του πολίτη.
Ο νέος νόμος για την έρευνα, επίσης ψηφίστηκε και υλοποιείται, αποκαθιστά στρεβλώσεις στις εργασιακές σχέσεις των ερευνητών, απλοποιεί τις διαδικασίες των ερευνητικών προγραμμάτων και θα συμπληρωθεί με την ίδρυση του νέου Ταμείου για τη Στήριξη της Έρευνας και της Καινοτομίας.
Η έκδοση ΚΥΑ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, με την οποία προχωρά η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών στα πλωτά εφοδιαστικά μέσα και καθορίζονται οι απαιτήσεις για συμμόρφωση, καταγραφή, λειτουργία και διασφάλιση των μετρήσεων.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου, η κυβέρνηση προχωρά και στις υπόλοιπες δράσεις:

Την εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου, που περιλαμβάνει αναπτυξιακά κίνητρα, τη δημιουργία ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος και την απλοποίηση της νομοθεσίας.
Την κατάθεση του νομοσχεδίου για την Κοινωνική Οικονομία.
Την κατάθεση νομοσχεδίου για το πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης των Δημοσίων Συμβάσεων.
Την κατάθεση νομοσχεδίου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και αλκοολούχων ποτών.
Την ψήφιση νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη, δηλαδή την τελευταία ευκαιρία να δηλώσουν όλοι όσα απέκρυψαν έσοδα στο παρελθόν και να αποδώσουν αυτό που τους αναλογεί στο ελληνικό Δημόσιο.
Την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα δημόσια έργα, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα αδειοδότησης των έργων, την παρακολούθηση τους και το ηλεκτρονικό σύστημα χρέωσης των διοδίων ανάλογα με τα χιλιόμετρα.
Παράλληλα, είπε, συνεχίζεται η δουλεία στα εξής σημαντικά μέτωπα:

Στην επανεκκίνηση και την συνέχιση των μικρών και μεγάλων έργων στις υποδομές, την ενέργεια και τον τουρισμό.
Στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κονδυλίων με το σωστό σχεδιασμό του ΕΣΠΑ και τη φετινή χρονιά.
Στην προετοιμασία για την τουριστική περίοδο που φέτος αναμένεται να είναι μία από τις πιο επιτυχημένες των τελευταίων ετών, με υπολογισμούς για ρεκόρ αφίξεων.
Ενίσχυση της προσπάθειας για την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας με τα στοχευμένα προγράμματα που ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα και θα ωφελήσουν περίπου 150.000 ανέργους.
Συνέχιση της δουλειάς στο μέτωπο της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας όπου τα αποτελέσματα πρέπει να βελτιωθούν σημαντικά.
Συνέχιση της μάχης ενάντια στη φοροδιαφυγή, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες αρχές, τα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης καθώς καθώς και τους Εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος.
Προχωρά η προετοιμασία για μια μεγάλη μεταρρύθμιση στη Παιδεία.
Ο πρωθυπουργός τόνισε σχετικά με τον στόχο προσέλκυσης επενδύσεων τη συγκρότηση του πλαισίου για τις επενδύσεις μέσα από τον Αναπτυξιακό Νόμο που δίνει σημαντικά κίνητρα, και την συνεχή προσπάθεια να αποτελέσει η Ελλάδα το επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, διεθνώς. Επ' αυτού παρέπεμψε στο ισχυρό μήνυμα που έστειλε ο ρώσος πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα από την Αθήνα, προσθέτοντας ότι αναμένονται παρόμοια μηνύματα και από τη επίσκεψη του γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς και πως στην ίδια κατεύθυνση θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 21 Ιουνίου και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ στις αρχές Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η επίσημη επίσκεψη στην Κίνα. 

Οι θεσμικές τομές

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι είναι ώρα να ανοίξει η συζήτηση για τις μεγάλες θεσμικές τομές. Ανοίγουμε, είπε, τη συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς και την κοινωνία των πολιτών για μια σειρά από τομές σε θεσμικό επίπεδο, για τη συνταγματική αναθεώρηση, για τον νέο εκλογικό νόμο, «μια συζήτηση που πρέπει να γίνει έγκαιρα και όχι το 2019 που θα έχουμε τις επόμενες εκλογές, ώστε να μη θεωρηθεί προσπάθεια να προκαταβάλουμε τις εξελίξεις, αντιθέτως μια προσπάθεια να καταλήξουμε σε ένα πάγιο εκλογικό σύστημα».

Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την πρόθεση για σύσταση ομάδας εργασίας με εγνωσμένου κύρους επιστήμονες, για να κατατεθούν προτάσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Γι' αυτό, όπως σημείωσε, η Βουλή δεν θα κλείσει καθόλου το καλοκαίρι, παρά μόνο λίγες ημέρες τον Αύγουστο.

«Συναίνεση για θεσμικές αλλαγές»

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αναγκαίες θεσμικές τομές, επισημαίνοντας ότι η φύση των παρεμβάσεων αυτών προϋποθέτει διαδικασίες ευρείας διαβούλευσης και συναινέσεων. Είπε ότι η κυβέρνηση ανοίγει την συζήτηση με τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς και την κοινωνία των πολιτών για τον νέο εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με πρόθεση της κυβέρνησης τη σύσταση ομάδας εργασίας με εγνωσμένου κύρους επιστήμονες, για να κατατεθούν προτάσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού ακολούθησε εκτενής συζήτηση, με πολλούς υπουργούς να παίρνουν τον λόγο επί των νομοσχεδίων που έχουν προετοιμάσει.

Ο πρωθυπουργός στο κλείσιμο της συνεδρίασης αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, στην παρούσα κατάσταση και τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που τηρείται.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι πολλά τα νομοσχέδια που είναι έτοιμα και καθώς δεν υπάρχει χρονική δυνατότητα να ψηφιστούν όλα εντός του καλοκαιριού, θα υπάρξει ιεράρχηση, με προτεραιότητα εκείνων που σχετίζονται με την ανάπτυξη και το κοινωνικό πρόσημο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, για το νομοθετικό έργο θα ακολουθείται διαδικασία κανονικότητας και όχι διαδικασίες τροπολογιών που έγιναν υπό καθεστώς χρονικής πίεσης.

Επιπλέον, έγινε αναφορά σε θέματα λειτουργίας των υπουργείων, την ανάγκη αλλαγής οργανογραμμάτων, εξοικονόμηση δαπανών (όχι προσωπικού). Ακόμη, κατά τη συζήτηση μεταφέρθηκε κλίμα θετικής αλλαγής στη συμπεριφορά υπηρεσιακών παραγόντων υπουργείων, το οποίο αποδίδεται στην εδραίωση εκ μέρους τους της πεποίθησης ότι «η κυβέρνηση δεν πέφτει».

ΝΔ: Τα χειρότερα έρχονται

Με τη φράση «τα χειρότερα έρχονται» σχολίασε η ΝΔ την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε την αναφορά του πρωθυπουργού ότι σήμερα κλείνει ένας δύσκολος κύκλος, κατηγορώντας τον πως δεν τόλμησε να πει ότι ανοίγει ένας ακόμα δυσκολότερος.

«Επιδόθηκε σε απεραντολογία προσβλητικής προπαγάνδας και αποπροσανατολισμού. Αδιαφορεί για την πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες, καθώς από χθες ξεκίνησε η φορολογική τους σφαγή από την κυβέρνησή του. Και τα χειρότερα έρχονται...» δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

ΚΚΕ: Νέα προνόμια για το κεφάλαιο

«Η κυβέρνηση, αφού ολοκλήρωσε αυτό το γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης με ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα, βουνό από φόρους, ιδιωτικοποιήσεις, πλειστηριασμούς κι άλλα μέτρα, τώρα σηκώνει τα μανίκια για νέα προνόμια στο κεφάλαιο, το οποίο για τις επενδύσεις του επιδιώκει σταθερότητα και διεύρυνση των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για την ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Τα παραμύθια περί δίκαιης διανομής του πλούτου και κοινωνικής προστασίας καταρρέουν καθημερινά στις ουρές της ανεργίας, στα συσσίτια της φτώχειας. Το ξέφωτο για το λαό δεν βρίσκεται στον συμβιβασμό με την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, αλλά στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής της εξουσίας του» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Ποτάμι: Τα πιο μεγάλα ψέματα

Ο κ. Τσίπρας είπε με τον πιο φυσικό τρόπο τα πιο μεγάλα ψέματα, σχολίασε την ομιλία του πρωθυπουργού το Ποτάμι. «Ακούσαμε, λοιπόν, για 'θετικά αποτελέσματα της οικονομίας το 2015', όταν όλα τα στοιχεία καταγράφουν την καταστροφική πολιτική που έζησαν οι πολίτες. 'Πετύχαμε την αξιολόγηση χωρίς να πάμε πίσω από τις κόκκινες γραμμές' είπε με περισσό θράσος, όταν όλοι θυμούνται τις υποσχέσεις για τις συντάξεις, το ΦΠΑ στα νησιά, τα κόκκινα δάνεια, το ΕΚΑΣ κλπ και ενώ την ίδια στιγμή στη Βουλή συζητιούνταν τροπολογίες που αναιρούσαν τις υποσχέσεις του» αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του.

«Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο πολιτικός-συνώνυμο του λαϊκισμού κάλεσε τους υπουργούς του να κλείσουν τα αυτιά στο λαϊκισμό (άρα, να μην ακούν ούτε τον ίδιο;)» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.  in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
3-6-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: