Τρίτη, Ιουνίου 14, 2016

ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ, ΕΝΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Σειρά αντιλαϊκών παρεμβάσεων σχετικά με το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» δρομολογεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς, όπως προκύπτει και από το προσχέδιο του συμπληρωματικού μνημονίου, για την περίοδο μέχρι 31/10 καταγράφονται ακόμη 15 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα μέτρα, ενώ η λίστα της δεύτερης «αξιολόγησης», που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, περιλαμβάνει ακόμη 41 παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανόμενων, βέβαια, των νέων χτυπημάτων στα Εργασιακά.
Σχετικά με τη δεύτερη «αξιολόγηση», ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, «διευκρίνισε» πως «θα είναι απαιτητική αλλά όχι περισσότερο από την πρώτη αξιολόγηση» και εκτίμησε ότι... δεν θα χρειαστεί 4ο μνημόνιο, στο βαθμό, βέβαια, που εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις.

Στη λίστα με τα 15 προαπαιτούμενα για τα 2,8 δισ. ευρώ του φθινοπώρου ξεχωρίζουν μέτρα όπως τα εξής: Αξιολόγηση των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών, συμφωνία με τους δανειστές για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του «υπερ-ταμείου» ιδιωτικοποιήσεων και μεταφορά σε αυτό και της δεύτερης ομάδας κρατικών περιουσιακών στοιχείων, κύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας για την έκταση του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού, απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, προκήρυξη για την πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ κ.ά.
Ιδιωτικοποιήσεις νευραλγικών υποδομών
Ηδη το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε χτες σε διαγωνισμό για την πρόσληψη «συμβούλου», ο οποίος θα καταθέσει προτάσεις «αξιοποίησης» για ακόμη 23 περιφερειακά αεροδρόμια, σε συνέχεια των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που εκχωρούνται σε κοινοπραξία υπό το γερμανικό μονοπώλιο της «Fraport».
Μάλιστα, και τα εν λόγω κρατικά περιουσιακά στοιχεία θα περάσουν στη συνέχεια στο νέο «υπερ-ταμείο» ιδιωτικοποιήσεων.
Στο νέο κατάλογο περιλαμβάνονται τα εξής 23 περιφερειακά αεροδρόμια σε: Αλεξανδρούπολη, Αραξο, Αστυπάλαια, Χίο, Ικαρία, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κάσο, Καστελόριζο, Καστοριά, Κοζάνη, Κύθηρα, Λέρο, Λήμνο, Μήλο, Νέα Αγχίαλο, Νάξο, Πάρο, Σητεία, Σκύρο και Σύρο.
Μόνιμα στην ατζέντα το χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης
«Οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων των κρατών - μελών της ζώνης του ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση στους κινδύνους που συνδέονται με οικονομικές και δημογραφικές αβεβαιότητες», θα αποτελέσουν αντικείμενο ειδικής θεματικής συζήτησης στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο.
Στην επίσημη ατζέντα του Γιούρογκρουπ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η επιτυχία των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων εξαρτάται επίσης από παράγοντες όπως οι αποτελεσματικές πολιτικές για την αγορά εργασίας», συνδέοντας, δηλαδή, τη «βιωσιμότητα» των ασφαλιστικών συστημάτων στην Ευρωζώνη με το ζήτημα της διαμόρφωσης ολοένα και περισσότερο «ευέλικτων» σχέσεων εργασίας.
Στο Γιούρογκρουπ θα συζητηθούν, επίσης, οι εξελίξεις σχετικά με τον επίσημο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, καθώς και η εξέλιξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, με βάση τις σχετικές εκθέσεις της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η επίσημη ατζέντα δεν περιλαμβάνει την «αξιολόγηση» του μνημονίου στην Ελλάδα, ωστόσο η εκταμίευση της υποδόσης (7,5 δισ. ευρώ) για τη χρηματοπιστωτική στήριξη από την πλευρά της Ευρωζώνης προς το ελληνικό κράτος αναμένεται να συζητηθεί και να αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που συνεδριάζει την ίδια μέρα στο Λουξεμβούργο.
Πρόσθετα κρατικά κίνητρα σε επιχειρηματίες
Την ίδια ώρα, πρόσθετα κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε παραμεθόριες περιοχές δίνει ο «θεσμός» της «παραμεθόριας περιοχής», που ενσωμάτωσε η κυβέρνηση στο νέο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο και αφορά μια ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η παροχή κινήτρων στις παραμεθόριες περιοχές ανταποκρίνεται σε ορισμένα από τα αιτήματα που έχει υποβάλει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.
«Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα ένα new deal με τους εταίρους και τους δανειστές της για να προχωρήσει», υπογραμμίζει, από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρας, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Financial Times». Ταυτόχρονα, επαναφέρει το ζήτημα της μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με σκοπό, βέβαια, τη στήριξη της ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου.
«Είναι μη ρεαλιστικό και κοινωνικά ανέφικτο να απαιτείται από την Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και έπειτα. Ο στόχος πρέπει να μειωθεί στο 2%, επιτρέποντας ένα πιο ισορροπημένο μείγμα οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στη μείωση της φορολόγησης, ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων και συνεισφορά σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης», τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ.
Νέα νομοσχέδια στα σκαριά
Παράλληλα, σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε χτες το ν/σ «Για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών και την ίδρυση Συντονιστικού Κέντρου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου».
Μεταξύ άλλων, προβλέπει την έκδοση αδειών από όλους τους εμπλεκόμενους στη διακίνηση και παρασκευή των καπνικών, τη δημιουργία μητρώου εφοδιαστικής αλυσίδας καπνικών, την απαγόρευση διασυνοριακών πωλήσεων καπνού με τη χρήση νέων τεχνολογιών, κ.ά.
Στο επόμενο διάστημα αναμένονται τα νομοσχέδια για την «εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων» (δηλαδή, των αδήλωτων εισοδημάτων του εγχώριου κεφαλαίου, τα οποία φυγαδεύθηκαν εν μέσω κρίσης σε τράπεζες του εξωτερικού και άλλους «παραδείσους» της πλουτοκρατίας), καθώς και για τη «χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές».
Κατρακύλα στα χρηματιστήρια
Σε ρυθμό κατρακύλας βρέθηκαν χτες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω της αβεβαιότητας σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο γενικός δείκτης υποχώρησε 3,9%, ενώ η πτώση για το δείκτη των τραπεζικών μετοχών έφτασε σε 7,8%.
Την ίδια ώρα, μεγάλη υποχώρηση εμφανίζουν τα κρατικά ομόλογα, ιδιαίτερα των χωρών του λεγόμενου ευρωπαϊκού νότου, συμπεριλαμβανομένων βέβαια και των ελληνικών. Αντίθετα, τα κρατικά ομόλογα της Γερμανίας, τα οποία, σε περίπτωση κραδασμών, θεωρούνται από «επενδυτές» ως «ασφαλή καταφύγια», κατέγραψαν σημαντική ενίσχυση τιμών, ενώ είναι χαρακτηριστικό το ότι οι αποδόσεις (επιτόκια) των 10ετών τίτλων έχουν υποχωρήσει σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.  http://www.rizospastis.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
14-6-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: