Δευτέρα, Ιουλίου 18, 2016

ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Με τον συνδυασμό της απλής αναλογικής και της συνταγματικής αναθεώρησης προσδοκά η κυβέρνηση να χτίσει το νέο πολιτικό σκηνικό, που θα έχει ως αποτέλεσμα σταθερές κυβερνήσεις συνεργασίας και διεύρυνση της αντιπροσωπευτικότητας της ψήφου. Έτσι, οι προτάσεις για το νέο Σύνταγμα, τις οποίες θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός, θα έρθουν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά της απλής αναλογικής, που θα ψηφιστεί την Τετάρτη.

Σύμφωνα με όσα εξετάζονται, βασικός πυλώνας των προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση θα είναι η μορφή τής πρότασης δυσπιστίας, που αποτελεί εργαλείο πίεσης στα χέρια της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, εφόσον έχει συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών της Ολομέλειας, θα δίνεται η δυνατότητα στη Βουλή να αποσύρει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση, με την προϋπόθεση ότι στην πρόταση δυσπιστίας θα προτείνεται νέος πρωθυπουργός. Πρόκειται για μια καινοτομία για την Ελλάδα. Η πρόβλεψη αυτή έχει αναφορά στο γερμανικό σύστημα, ενώ μάλλον συγκεντρώνει την αποδοχή μιας μεγάλης μερίδας συνταγματολόγων.
Επ' αυτού, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο στην συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα στον ΣΚΑΪ. Ειδικότερα μίλησε για την «'εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας', κάτι το οποίο έχουν προτείνει και συντηρητικοί συνταγματολόγοι, δηλαδή να μην έχει δικαίωμα να ρίξει κάποιος μια κυβέρνηση εκβιάζοντας, παρά μόνο αν συγκροτήσει άλλη πλειοψηφία μέσα στη Βουλή". Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει σε συνδυασμό “με έναν Πρόεδρο, ο οποίος θα έχει έναν ισχυρό ρόλο, όχι καθοριστικό”, προς την κατεύθυνση να “έχουμε περιόδους σταθερών κυβερνήσεων και ένα Κοινοβούλιο που θα έχει αναβαθμιστεί και θα παίζει έναν πολύ πιο ενεργό ρόλο απ' ό,τι παίζει σήμερα”. Η συγκεκριμένη άποψη περιλαμβάνεται και στην πρόταση για “'Ενα καινοτόμο Σύνταγμα για την Ελλάδα”, που κατατέθηκε στον δημόσιο διάλογο πρόσφατα υπό τον Νίκο Αλιβιζάτο. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, “Η Βουλή μπορεί με απόφαση που λαμβάνει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση, εφόσον προτείνει νέο πρωθυπουργό”.

Επιπλέον, στις κυβερνητικές προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση ενδέχεται να προβλέπονται ακόμα και κυβερνητικές πλειοψηφίες, χωρίς να είναι απαραίτητες απόλυτες πλειοψηφίες. Το σκεπτικό αυτής της άποψης, που ακούγεται στις διαβουλεύσεις που γίνονται εντός της κυβέρνησης, είναι να υπάρχει διεύρυνση της δυνατότητας κυβέρνησης ανοχής ή μειοψηφίας, ως δικλίδα ασφαλείας για τη σταθερότητα σε ακραίες πολιτικές περιόδους. Σκέψεις υπάρχουν, επίσης, να προταθούν τρόποι σχηματισμού κυβερνήσεων μειοψηφίας, με συγκεκριμένες προβλέψεις για τη στάση κάποιου αριθμού βουλευτών που δεν θα δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Διάλογος με την κοινωνία

Μια “πλατιά συζήτηση με την κοινωνία” πρόκειται να ανοίξει η κυβέρνηση με αντικείμενο τη συνταγματική αναθεώρηση, μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου την ερχόμενη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες τα θέματα που προτίθεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες. Αμέσως μετά, αποτελεί στόχο για την κυβέρνηση μια ευρεία συζήτηση, που θα διεξαχθεί σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών και θα διαρκέσει αρκετούς μήνες. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής δεν θα συγκληθεί πριν από το 2017. Οι υπό διαμόρφωση συνταγματικές προτάσεις της κυβέρνησης κινούνται στις παρακάτω κατευθύνσεις: θεσμοθέτηση της άμεσης Δημοκρατίας, αποτροπή του νεοφιλελευθερισμού, ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων και νέες ρυθμίσεις για την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού. Πρόκειται για τις κατευθύνσεις που συζητούνται ήδη από το 2012 στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Με εντολή του πρωθυπουργού έχει συγκροτηθεί σχετική “επιτροπή σοφών”, υπό τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Αύριο, Δευτέρα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος πρόκειται να καταθέσει στον πρωθυπουργό τις τελικές προτάσεις της επιτροπής αυτής, βάσει των οποίων πρόκειται να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις για το σύνολο των θέσεων που θα ανοίξουν την παραπάνω συζήτηση. Ένα πρώτο κλίμα των διαθέσεων της κυβέρνησης έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.

Πέρας της σχετικής κυβερνητικής επιτροπής, το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης έχει απασχολήσει αρκετά κυβερνητικά στελέχη. Έτσι, τα μέλη της επιτροπής, σε συνεργασία με κυβερνητικά στελέχη, μέσα στην επόμενη εβδομάδα πρόκειται να επικαιροποιήσουν παλιότερες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να οριστικοποιήσουν την ένταξη στη δέσμη των τελικών προτάσεων κάποιων νέων ιδεών που έχουν πέσει στο τραπέζι.

Η συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ακόμα ένα ζήτημα που αναμένεται να ανοίξει είναι και αυτό της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι “είναι ώριμη μια τέτοια σκέψη και το θέλει και ο ελληνικός λαός”. Υπέρ της άμεσης εκλογής Προέδρου έχει ταχθεί και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος έχει θέσει και ακόμα δύο ζητήματα: ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου και δυνατότητα ανάκλησής του. Η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, αντιστοιχείται με την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Ως προς αυτό, πάντως, έχουν καταγραφεί διαφωνίες στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και μέσα στο κόμμα. Ως προς το ζήτημα της ανακλητότητας έχει ήδη γίνει συζήτηση στην οποία έχει ακουστεί δυνατά η άποψη να υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος για την ανάκληση του Προέδρου όταν έχει συγκεντρωθεί αριθμός υπογραφών που αντιστοιχεί με το 10% του εκλογικού σώματος. Αυτό φαίνεται ότι θα προταθεί στην περίπτωση που ενισχυθούν οι προεδρικές αρμοδιότητες.

Πάντως, τα δημοψηφίσματα βρίσκονται στον κεντρικό πυρήνα των νέων πολιτικών ηθών που θα επιχειρήσει να εισάγει η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός μίλησε σχετικά για “δυνατότητα να ενισχυθεί ο λαϊκός παράγοντας, η λαϊκή επιλογή, μέσα από δημοψηφίσματα”. Ως προς αυτό, ενδέχεται να προβλέπεται η διενέργεια δημοψηφίσματος, ύστερα από λαϊκή επιταγή, για οποιοδήποτε θέμα κρίνει απαραίτητο ένας συγκεκριμένος αριθμός πολιτών.

Πάντως δεν αποκλείεται να αποφασιστεί τελικά η διενέργεια συμβουλευτικού δημοψηφίσματος, “αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο είναι δεύτερη και τρίτη σκέψη” είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, δεν θα πρόκειται για δημοψήφισμα για το σύνολο του πακέτου του Συντάγματος, όπως έχει προαναγγείλει ο Ματέο Ρέντζι στην Ιταλία για τον προσεχή Οκτώβριο. Εξάλλου, υπενθυμίζεται πως η παρούσα Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για το ποια συνταγματικά άρθρα θα αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή. Χωρίς να έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις, είναι πάνω στο τραπέζι η εισήγηση να ζητηθεί η γνώμη των πολιτών - δηλαδή να κληθούν να αποφασίσουν το άρθρα που επιθυμούν να αναθεωρηθούν μετά τις επόμενες εκλογές. Ωστόσο, μέχρι αυτή τη στιγμή προτάσσεται η υπερψήφιση της απλής αναλογικής από 200 βουλευτές, ούτως ώστε η επόμενη εκλογική αναμέτρηση να μπορεί να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα ως προς το πακέτο προτάσεων της συνταγματικής αναθεώρησης του κάθε κόμματος.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί το άνοιγμα του άρθρου αυτού. Στις προτάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνεται η απαγόρευση του πλειοψηφικού πακέτου ορισμένων δημόσιων εταιρειών, όπως για παράδειγμα αυτές που σχετίζονται με την ύδρευση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα προβλέπονται επίσης προτάσεις για τη βελτίωση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και θα καταργείται το άρθρο που αφορά στις ευθύνες των υπουργών. 

Αντρέας Μπελεγρής

πηγή: Αυγή

ΠΡΕΖΑ TV
18-7-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: