Πέμπτη, Ιουλίου 14, 2016

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο συμπληρώνονται οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, με αιχμή τον περιορισμό των αγροτών που εντάσσονται στο «ειδικό καθεστώς ΦΠΑ» και την αποβολή από το καθεστώς των παρεχόμενων «εκπτώσεων» που χορηγείται στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ για κατηγορίες του λαϊκού πληθυσμού.
Την ίδια ώρα, ερωτήματα ανακύπτουν γύρω από τη σκοπιμότητα της προωθούμενης ειδικής ρύθμισης σχετικά με τις μειώσεις προστίμων που έχουν καταλογισθεί σε επιχειρηματίες για υποθέσεις φοροδιαφυγής, ακόμη και για έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων. Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο «Τροποποιήσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα προς ενίσχυση της καταπολέμησης της παράνομης εμπορίας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών (...) και άλλες διατάξεις», μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

Παύουν να υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ οι αγρότες που παραδίδουν προϊόντα παραγωγής τους από λαϊκές αγορές ή από δικό τους κατάστημα. Μέχρι σήμερα, η ανωτέρω κατηγορία αγροτών υπαγόταν στο ειδικό καθεστώς (ακόμα και εάν ασκούσαν και άλλη οικονομική δραστηριότητα για την οποία είχαν υποχρέωση να τηρούν βιβλία) και δικαιούταν επιστροφή φόρου με την εφαρμογή κατ' αποκοπή συντελεστή ΦΠΑ 3%. Η νέα ρύθμιση θα ισχύσει από 1/1/2017.
Χάνουν την έκπτωση κατά 50% στον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από τόκους 300 ευρώ, που αφορά σε νοικοκυριά με συγκεκριμένα χαμηλά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Επιπλέον, για ιδιοκτήτες με εισοδήματα από τόκους ύψους 600 ευρώ καταργούνται οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ που ίσχυαν σε κατηγορίες πολύτεκνων νοικοκυριών, πάντα με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση επιτυγχάνεται αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Παρατείνεται έως τις 30 Οκτώβρη 2016 η προθεσμία για την υποβολή από τους φορολογούμενους δήλωσης αποδοχής των φορολογικών τους παραβάσεων, προκειμένου να καταβάλουν πρόστιμα με βάση τις ευνοϊκότερες διατάξεις του τελευταίου νόμου για το ποινολόγιο της Εφορίας. Ενδεικτικά, για την έκδοση πλαστών τιμολογίων προβλέπεται η καταβολή μειωμένου προστίμου, που αναλογεί στο 50% της αξίας κάθε πλαστού τιμολογίου. Η ένταξη στην εν λόγω ρύθμιση προϋποθέτει την άμεση εξόφληση των οφειλών.
Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στο «ηλεκτρονικά θερμαινόμενο προϊόν καπνού», το οποίο, για την ώρα, δεν έχει κυκλοφορήσει στην εγχώρια αγορά. «Η ρύθμιση αυτή κρίνεται αναγκαία λόγω της επικείμενης κυκλοφορίας στην εγχώρια αγορά», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.
Γίνεται υποχρεωτική η δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ και η καταβολή τους καθυστερεί για περισσότερο από τρεις μήνες.
Απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ «η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς καθώς και σε φιλανθρωπικούς εγχώριους και ξένους που στοχεύουν στην ανακούφιση των προσφύγων». Η απαλλαγή ισχύει αναδρομικά από 1/12/2015.
    
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Δίνουν και παίρνουν τα παζάρια σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα
«Σε περίπτωση που διαπιστώνεται απόκλιση της απόδοσης συγκεκριμένης παρέμβασης από την αρχικώς εκτιμηθείσα, παρακαλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες να παρέχουν πληροφορίες για τα αίτια της απόκλισης (π.χ. καθυστέρηση στην έκδοση κανονιστικών πράξεων απαραίτητων για την εφαρμογή του μέτρου μεταβολή της βάσης υπολογισμού κ.λπ.)».
Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, με την οποία απευθύνεται στα υπουργεία και τους κρατικούς φορείς, ενόψει της κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017. Και βέβαια, πρόκειται για ένα ακόμη «δείγμα γραφής» για την επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, τόσο για το 2017 όσο και για τα επόμενα χρόνια, στη ρότα των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Την ίδια ώρα, τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο εστιάζουν και στη διαμόρφωση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο επεκτείνεται στην περίοδο 2017-2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα (κάτω από το προβλεπόμενο 3,5% του ΑΕΠ) από το 2019, δηλαδή με την αναμενόμενη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου.
Σε αυτή τη φάση, οι «θεσμοί» εμφανίζονται να μην κάνουν αποδεκτή την πρόταση, με φόντο, βέβαια και τις γενικότερες αβεβαιότητες που εκδηλώνονται στην Ευρωζώνη και συνολικά στην ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση της συγκυβέρνησης σχετικά με τους στόχους για τα πλεονάσματα αποβλέπει στην εξοικονόμηση πόρων, προκειμένου αυτοί να ανακατευθυνθούν σε μέτρα τόνωσης του εγχώριου κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η κατάθεση στη Βουλή, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, φαίνεται να παίρνει παράταση για τον Αύγουστο ή ενδεχομένως και για το Σεπτέμβρη.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων - ΕΤΕΠ (επενδυτικός βραχίονας της ΕΕ), Β. Χόγερ, μιλώντας στην ιστοσελίδα «capital» και στο Κυπριακό Πρακτορείο, τονίζει: «Το επόμενο εμπόδιο θα είναι, υποθέτω, τον Σεπτέμβριο, όταν η εργασιακή νομοθεσία πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο, κάτι το οποίο είναι, φυσικά, μια τεράστια πρόκληση για κάθε κυβέρνηση. Ειδικά σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα απαιτητικό για την κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα είναι μια αναγκαιότητα».
Ο επικεφαλής της ΕΤΕΠ ελπίζει «οι τελευταίες επιτυχίες της κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο να επαναληφθούν τον Σεπτέμβριο» και καταλήγοντας, συμπληρώνει πως οι παρεμβάσεις στα Εργασιακά θα είναι «ένας τεράστιος σταθεροποιητικός παράγοντας για την οικονομία και ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τους επενδυτές»...
Τέλος, ταυτόχρονα και παράλληλα, τα αντιλαϊκά παζάρια επικεντρώνονται και στο επίδικο ζήτημα των νέων διοικήσεων που θα αναλάβουν το «τιμόνι» των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, καθώς και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «θεσμοί» απάντησαν αρνητικά σε επιστολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, και του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, σχετικά με «τροποποιήσεις» του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να γίνουν αλλαγές στην επιλογή των διοικητικών συμβουλίων στις τράπεζες. Σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση, ο νόμος είναι «είναι πολύ αυστηρός και κόβει πάρα πολύ καλούς υποψήφιους».  

http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
14-7-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: