Πέμπτη, Ιουλίου 07, 2016

ΔΕΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΒΑΛΣ

Βουλευτές κομμάτων της Αριστεράς δεν κατάφεραν για μόλις δύο ψήφους, να καταθέσουν πρόταση μομφής σε βάρος της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Γαλλίας.

Οι βουλευτές αντιτίθενται στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, το οποίο έχει προκαλέσει απεργιακές κινητοποιήσεις και μαζικές διαδηλώσεις, ενώ αντιδρούν και στην απόφαση της κυβέρνησης να φέρει τις αλλαγές με διάταγμα.

Η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς έχει διχάσει τα κόμματα της Αριστεράς αλλά και το ίδιο το Σοσιαλιστικό κόμμα (PS).


Χθες Τρίτη, κι ενώ η κυβέρνηση δεν ήταν βέβαιη ότι θα εξασφάλιζε την πλειοψηφία των βουλευτών που είχε ανάγκη για να δοθεί «πράσινο φως» στο νομοσχέδιο, αποφάσισε να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση στην δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στην αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών ανεργίας, αλλά πολλοί θεωρούν ότι δίνει αυξημένη ισχύ στους εργοδότες.

Το νομοσχέδιο πρέπει σύντομα να κατατεθεί εκ νέου στη Γερουσία και να επιστρέψει για μία ακόμη -την τελευταία φορά έως την 22α Ιουλίου ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης- όπου αναμένεται να εγκριθεί χωρίς τη διεξαγωγή ψηφοφορίας.

Κατά την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου τον Μάιο, απόπειρες βουλευτών να συγκεντρώσουν τις 58 υπογραφές που απαιτούνταν για την κατάθεση μιας πρότασης μομφής απέτυχαν για μόλις δύο ψήφος.

Το Αριστερό Μέτωπο σημείωσε ότι «οι Σοσιαλιστές βουλευτές που δηλώνουν ότι αντιτίθενται στο νομοσχέδιο ή ακόμα και στη βιαιότητα της κυβέρνησης δεν άδραξαν αυτό το μοναδικό θεσμικό εργαλείο προκειμένου να βάλουν ένα τέλος στην αλαζονεία που επιδεικνύει η κυβέρνηση ενώπιον των πολιτών και των εκπροσώπων τους».

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, παραδέχθηκε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του δεν διαθέτει παρά μια «σχετική πλειοψηφία» στην Εθνοσυνέλευση. in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
7-7-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: