Τρίτη, Ιουλίου 12, 2016

ΦΥΛΕΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ: H ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΣΤΑΘΗΚΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

Μια κομψή, νεαρή γυναίκα στέκεται ακίνητη και εντελώς ατάραχη στο δρόμο μπροστά στους πάνοπλους αστυνομικούς. Είναι εκεί για να διαμαρτυρηθεί για την υπερβολική βία της αστυνομίας και να συμμετάσχει στην πορεία για το «Black Lives Matter». Εικόνα-σύμβολο της ταραχώδους περιόδου που βιώνουν οι ΗΠΑ.

Για μια «μυθική φωτογραφία που θα αφήσει εποχή και θα απασχολήσει βιβλία» έκανε λόγο χρήστης του Facebook βλέποντας την 35χρονη Ιέσια Έβανς να στέκεται χωρίς φόβο μπροστά στους πάνοπλους αστυνομικούς στο Μπατόν Ρουζ της Λουζιάνα ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη βία. Το σχόλιο απέκτησε αμέσως μεγάλη δημοσιότητα, αφού συγκέντρωσε πάνω από 3.000 like. Οι λογαριασμοί πολλών χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης φιλοξένησαν τη φωτογραφία της θαρραλέας γυναίκας που τις τελευταίες ώρες πρωταγωνιστεί στο Διαδίκτυο. 


Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται, όμως, ποια είναι η Ιέσια Έβανς την οποία παρομοιάζουν με τον διαδηλωτή στην πλατεία Τιενανμέν που το 1989 στάθηκε μπροστά από τα τανκς. 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η 35χρονη Ιέσια Έβανς νοσοκόμα στο επάγγελμα και μητέρα ενός πεντάχρονου αγοριού, διαμένει στη Νέα Υόρκη. Κυριευμένη από συναισθήματα οργής και παρακολουθώντας από την τηλεόραση τις διαδηλώσεις ενάντια στη βία των αστυνομικών, αισθάνθηκε, σύμφωνα με μαρτυρία φίλης της, ότι έπρεπε να αναλάβει δράση. 

Ο φόβος για το μέλλον του παιδιού της την οδήγησε στην πρωτοβουλία συμμετοχής στην πορεία για το «Black Lives Matter». Έτσι αποφάσισε να πορευτεί προς την Λουιζιάνα και για λόγους ασφαλείας να αφήσει τον γιο της με τον πατέρα του.

«Είδα μια γυναίκα να στέκεται αγέρωχη μπροστά στους αστυνομικούς. Δεν μιλούσε, ούτε κουνιόταν», δήλωσε στο περιοδικό The Atlantic ο φωτογράφος Τζόναθαν Μπάτσμαν, που απαθανάτισε την Ιέσια με τον φακό του. Άκουσε τη γυναίκα να λέει σε όσους βρίσκονταν δίπλα της ότι σκόπευε να σταθεί μπροστά στους αστυνομικούς και να συλληφθεί. 

«Έμοιαζε σαν να ήθελε να τη συλλάβουν. Τότε σκέφτηκα ότι η ακινησία αυτή μου έδινε τη δυνατότητα να την τραβήξω φωτογραφία. Η σκηνή δεν ήταν τόσο βίαιη. Η γυναίκα δεν επέδειξε εχθρική συμπεριφορά οπότε και δεν σημειώθηκε σύγκρουση με την αστυνομία », ανέφερε ο κ. Μπάτσμαν, ο οποίος μιλώντας για τη στάση που κράτησε η 35χρονη έκανε λόγο για φιλειρηνική διάθεση. 

Έχοντας περάσει αρκετές ώρες στη φυλακή μαζί με άλλους διαδηλωτές, η Ιέσια διαβεβαίωσε την οικογένειά της ότι είναι ασφαλής και καλά στην υγεία της. 

Σε ανάρτησή της στο Facebook, τη Δευτέρα, έγραφε: «Σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον σας, αλλά το ότι είμαι ασφαλής το οφείλω στον Θεό. Αισθάνομαι τυχερή που είμαι ασφαλής και ζωντανή και που δεν ήρθα από κοντά αντιμέτωπη με σκληρές εικόνες θυμάτων». 

Για μια γυναίκα ισορροπημένη και ψύχραιμη που χρησιμοποίησε ως ασπίδα προστασίας την δύναμη της προσωπικότητάς της μίλησαν αρκετοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Ελισάβετ Σταμοπούλου  .  in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
12-7-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: