Τρίτη, Αυγούστου 30, 2016

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΚΟΥΜΠΑΡΙΕΣ #Δημοπρασια_Αδειων #τηλεοπτικες_αδειες

Ο Χρήστος Καλογρίτσας είναι «μια περίπτωση από μόνος του». Είναι ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες, που ξεκίνησε με μια μικρή τεχνική εταιρεία στη δεκαετία του ’70 και έχει φτάσει σήμερα να συμμετέχει σε περίπου 15 επιχειρηματικά σχήματα.

Κινείται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά με ιδιαίτερη ευκολία οικοδομεί σχέσεις με παράγοντες όλων των πολιτικών χώρων. Το δε ενδιαφέρον του, μέσω του υιού του Ιωάννη-Βλαδίμηρου, για την απόκτηση μιας εκ των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών θύμισε σε πολλούς την εφημερίδα «Πρώτη», που αποτέλεσε το «μετωπικό» εκδοτικό σχήμα του ΚΚΕ.

Και εμφανίζεται από τους αντιπάλους του ως «μπροστάρης» μιας προσπάθειας να εισέλθουν οι κυβερνητικές δυνάμεις στον χώρο της τηλεόρασης.

Με καταγωγή από την Καρδίτσα, ο Χρήστος Καλογρίτσας πήρε το πτυχίο του πολιτικού μηχανικού στην Ιταλία, όπου και γνώρισε τη σύζυγό του Μικελίνα. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 προσέγγισε τον χώρο του ΚΚΕ, τόσο τη βάση του όσο και την κορυφή του.


Ο ίδιος έλεγε ότι το οικογενειακό του περιβάλλον ανήκε στην Αριστερά, ωστόσο το στιγμιότυπο της πρώτης συνάντησής του με τον Χαρίλαο Φλωράκη, όπως περιγράφεται από οικείους του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ, διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Σύμφωνα με την εξιστόρηση αυτή, ο Χρήστος Καλογρίτσας ζήτησε να συναντήσει τον τότε γ.γ. του ΚΚΕ. Ο Χαρίλαος Φλωράκης, αφού εξέτασε το «προφίλ» του μηχανικού, δέχτηκε. Και άκουσε τον φιλόδοξο επιχειρηματία να μιλά για τον πατέρα του, ο οποίος σκοτώθηκε στον Εμφύλιο, καθώς υπηρετούσε στον Εθνικό Στρατό.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας πρότεινε μάλιστα στον συνομιλητή του, προκειμένου να «κλείσει το χάσμα αίματος» μεταξύ του ιδίου και του ΚΚΕ, να του βαφτίσει τον γιο. Ο Χαρίλαος Φλωράκης απάντησε ότι, λόγω ανειλημμένων κομματικών υποχρεώσεων, κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Και γι’ αυτό εστάλη στη βάφτιση ο Κώστας Λουλές, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ.

Η αίσθηση ωστόσο που έμεινε σε όλους ήταν ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας ήταν κουμπάρος με τον ίδιο τον Χαρίλαο Φλωράκη. Ούτως ή άλλως οι σχέσεις του με τον εμβληματικό γ.γ. του ΚΚΕ λέγεται ότι ήταν εξαιρετικά στενές, με το ζεύγος Καλογρίτσα να αναλαμβάνει ακόμα και την καθημερινή φροντίδα του.

Ανεξάρτητα από τον βαθμό που όλα αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ο Χρήστος Καλογρίτσας εμφανίστηκε ως ο ένας εκ των πέντε βασικών μετόχων του εκδοτικού σχήματος που τον Απρίλιο του 1986 κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Η Πρώτη».

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Αριστερά εκείνη την εποχή επέβαλαν στην ηγεσία του ΚΚΕ να δημιουργήσει ένα πιο «πλατύ» επικοινωνιακό μέσο, ώστε να εκλαϊκευτεί η πολιτική του κόμματος, αρχικά στο επίπεδο της συμμαχίας με την Ε.ΑΡ. για τη συγκρότηση του Συνασπισμού και κατόπιν για τη στάση της Αριστεράς στην ασταθή περίοδο του 1989.

Από τις τάξεις της εφημερίδας πέρασαν δημοσιογράφοι που πρωταγωνίστησαν στον χώρο τα επόμενα χρόνια: διευθυντής ήταν ο Λυκούργος Κομίνης, ενώ ανάμεσα στους εργαζομένους εμφανίζονταν τα ονόματα των Παύλου Τσίμα, Νίκου Ευαγγελάτου, Σταύρου Λυγερού και Τάσου Τέλλογλου. Η εφημερίδα βέβαια ακολούθησε εν πολλοίς τον σχεδιασμό και την τύχη του ΚΚΕ. Τον Σεπτέμβριο του 1990 και μέσα σε ένα περιπλεγμένο επιχειρηματικό, πολιτικό και χρηματοδοτικό «αλαλούμ», έκλεισε, παρά τις ολιγοήμερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε αυτήν.

Η πολιτική πτώση της Αριστεράς, προϊόν των επιλογών, των διασπάσεων και των ανακατατάξεων εντός της, δεν πτόησε τον Χρήστο Καλογρίτσα. Ο ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής «Τοξότης» είχε ήδη οικοδομήσει σχέσεις με στελέχη των «ανανεωτικών» του ΚΚΕ (λέγεται ότι συνεδρίαζαν στο σπίτι του το διάστημα της μεγάλης κρίσης του ΚΚΕ, το 1990-91).

Αρκετά από αυτά τα στελέχη μεταπήδησαν κατόπιν στο ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Τάκη Θεοδωρικάκου, του άλλοτε γραμματέα της ΚΝΕ μετά τη διάσπαση του ΝΑΡ, ο οποίος προσελήφθη υπεύθυνος επικοινωνίας επί υπουργίας Κώστα Λαλιώτη στο ΠΕΧΩΔΕ, ενώ κατόπιν διετέλεσε διευθυντής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το «Βήμα», όταν ανέλαβε γραμματέας του κόμματος. Ο Χρήστος Καλογρίτσας μαζί με τον Τάκη Θεοδωρικάκο δημιούργησαν την εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO το 1999 (στη μετοχική σύνθεση συμμετέχουν τα παιδιά του επιχειρηματία).

Ο Χρήστος Καλογρίτσας συνδέεται όμως με «κουμπαριά» με ουκ ολίγα πολιτικά στελέχη. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντρεψε τον Πάνο Καμμένο κατά τον δεύτερο γάμο του το 2011 (όταν ήταν ακόμα βουλευτής της Ν.Δ.), ενώ ο γιος του, σύμφωνα με δημοσιεύματα, συνδέεται με τον ίδιο τρόπο με τον σημερινό υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, από την εποχή που ο τελευταίος δραστηριοποιούνταν συνδικαλιστικά στο ΤΕΕ.

Ολα αυτά, σε συνδυασμό με τις επιχειρηματικές συνέργειες με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος σήμερα εκτελεί χρέη συμβούλου στρατηγικής και επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, φτιάχνουν την εξής ευκρινή εικόνα: Ο Χρήστος Καλογρίτσας έχει τη δυνατότητα να έχει διαφόρων ειδών άμεση πρόσβαση σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

Υπεργολαβίες με την «Ακτωρ»

Οσον αφορά τις δραστηριότητές του στον κατασκευαστικό κλάδο, ο Χρήστος Καλογρίτσας συνεργάστηκε πολλάκις με την εταιρεία «Ακτωρ» συμφερόντων Μπόμπολα. Θεωρείται μάλιστα «ειδήμων» στο να εξαγοράζει μικρές τεχνικές εταιρείες, να αναλαμβάνει μικρά και κατατμημένα έργα, τα οποία με τη σειρά του ανέθετε σε υπεργολάβους.

Μια από τις πιο γνωστές του ενασχολήσεις αφορούσε μικρότερα έργα της ΔΕΗ και θυγατρικών της, τα οποία όμως σε σύνολο έφταναν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχη ήταν η τακτική που ακολούθησε η κοινοπραξία «Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών» προ ολίγων μηνών, «χτυπώντας» τρεις εργολαβίες του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος. Οι προσφορές που κατέθεσε στον διαγωνισμό ήταν μάλιστα ιδιαίτερα χαμηλές, με τις εκπτώσεις να ξεπερνούν το 50%.

Πληροφορίες ανέφεραν πάντως ότι τον περασμένο Οκτώβριο η θυγατρική του γαλλικού κολοσσού Suez, SITA CZ, με έδρα την Πολωνία, αποτελεί πλέον τον στρατηγικό εταίρο των κατασκευαστικών του Ομίλου Καλογρίτσα. Αφορμή ήταν η κοινή συμμετοχή τους σε διαγωνισμό για την αποκατάσταση χωματερών.

Η δραστηριότητά του όμως δεν ήταν πάντοτε κερδοφόρα. Οι επιχειρήσεις του Ομίλου Καλογρίτσα λέγεται ότι είχαν επεκτείνει τις εργασίες τους μέχρι τη Λιβύη επί ηγεσίας του Μουαμάρ Καντάφι. Η εμφύλια σύρραξη στη χώρα, το τέλος του καθεστώτος Καντάφι το 2011 και η ουσιαστική ανυπαρξία κυβέρνησης μέχρι σήμερα προκάλεσαν όχι μόνο την παύση των δραστηριοτήτων του στην αφρικανική χώρα, αλλά και την απώλεια, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλών εκατομμυρίων ευρώ.  
Το όνομα του Χρήστου Καλογρίτσα ενεπλάκη όμως και το 2009 στην υπόθεση της απαγωγής του επιχειρηματία Περικλή Παναγόπουλου. Ο βαρυποινίτης και συλληφθείς για την υπόθεση, Παναγιώτης Βλαστός, είχε επιχειρήσει να «ξεπλύνει» μέρος των λύτρων μέσω της εταιρείας του εργολάβου Γιώργου Τρομπούκη, με τον τελευταίο να καυχιέται στον Βλαστό για τη γνωριμία του με τον Καλογρίτσα και τις διασυνδέσεις του.

Από Βλαστό μέχρι 17Ν

Η ΕΥΠ τότε κατέγραψε και μια σύντομη συνομιλία των Βλαστού και Καλογρίτσα, στην οποία χρησιμοποιούνταν εκφράσεις ιδιαίτερης οικειότητας. «Ο μόνος λόγος που δέχτηκε να τον ακούσει ήταν οι αιτιάσεις του για απάνθρωπη μεταχείρισή του από το σωφρονιστικό σύστημα και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του», ανέφερε τότε η πλευρά Καλογρίτσα.

Οι συνομιλίες πάντως μεταξύ Βλαστού και Τρομπούκη, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, χαρακτηρίζονταν από μπόλικες δόσεις συνωμοσιολογίας και πισώπλατα μαχαιρώματα. Ο Τρομπούκης είχε φτάσει στο σημείο να αποδώσει στον Χρήστο Καλογρίτσα τον χαρακτηρισμό του αρχηγού της «17 Νοέμβρη»...

Η επιχείρηση «Ιωάννης-Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» είναι μια εκ των διεκδικητριών για μια πολυπόθητη τηλεοπτική άδεια. Κατά τη διάρκεια των ενστάσεων στράφηκε κατά όλων των υπόλοιπων αντιπάλων της.

Εναντίον της στράφηκαν πέντε εξ αυτών. Καταλογίζουν μάλιστα στην επιχείρηση ότι, λόγω και των πολιτικών καταβολών και συνδέσεων των προσώπων που διαμόρφωσαν τον φάκελο συμμετοχής στον διαγωνισμό, η συγκεκριμένη εταιρεία εξυπηρετεί τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για «εισβολή» στην ενημέρωση.

Επίθεση απ’ τον κουμπάρο

Ο δε Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι «είτε είναι κουμπάρος μου είτε όχι, δεν δέχομαι αυτά που γίνονται» και πως «δεν θα πρέπει οι κατασκευαστές και οι εργολάβοι να είναι στα ΜΜΕ». Χτες μάλιστα ο υπουργός Αμυνας σχολιάζοντας ένα δημοσίευμα στην ιστοσελίδα onalert.gr έγραψε στο twitter: «Με τα μαύρα λεφτά και τις ψευδείς αναρτήσεις, ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι...».

Η εταιρεία του υιού Καλογρίτσα φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι διατεθειμένη να καταβάλει πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει το δικαίωμα χρήσης συχνότητας.

Αλλες πληροφορίες τον φέρουν να λειτουργεί σαν «βιτρίνα» άλλων επιχειρηματιών, όπως του Δημήτρη Μάρη και του Ομίλου Μπόμπολα. Στο ίδιο κλίμα, έτερες πληροφορίες φέρουν τον Χρήστο Καλογρίτσα να έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με άλλους διεκδικητές στον διαγωνισμό, όπως ο Δημήτρης Κοντομηνάς. Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των πληροφοριών είναι ότι «αφέθηκαν» να κυκλοφορήσουν. Και πως δεν διαψεύδονται από τον Χρήστο Καλογρίτσα.

Είναι μια προσφιλής τακτική όσων κινούνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Το ερώτημα είναι τι απ’ όλα αυτά ευσταθεί. Μέχρι πάντως να διεξαχθεί ο διαγωνισμός, το «προφίλ» που θα έχει οικοδομηθεί για τον Χρήστο Καλογρίτσα θα τον φέρει ως έναν από τους ισχυρότερους «παίκτες» στην τηλεοπτική σκακιέρα. Και στην περίπτωση που δεν τα καταφέρει τελικά στην τηλεόραση, ο Χρήστος Καλογρίτσας λέγεται ότι θέλει ούτως ή άλλως να επανεκδώσει τον Σεπτέμβριο ξανά την «Πρώτη». 

http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
30-8-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: