Παρασκευή, Αυγούστου 12, 2016

ΜΙΝΤΙΑΚΟΣ ΑΛΛΗΛΟΣΠΑΡΑΓΜΟΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ

Ο πόλεμος των (σημερινών, αλλά και των επίδοξων) «μιντιαρχών» αποδεικνύεται άγριος στο «παρά πέντε» της διενέργειας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Και απ’ ό,τι φαίνεται, δεν περιορίζεται στις δεκάδες ενστάσεις που «αντάλλαξαν» προ ημερών οι διεκδικητές τους.

Η απόφαση του Κέντρου Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ)  να δεσμευτεί η κινητή και ακίνητη περιουσία του προέδρου του Ομίλου ΣΚΑΪ, στο πλαίσιο έρευνας για φοροδιαφυγή, είναι πιθανό σε δεύτερο χρόνο να επηρεάσει την «κούρσα» για την απόκτηση μιας άδειας, ενώ η ανακοίνωση του ίδιου του Γιάννη Αλαφούζου σε συνδυασμό με πρόσφατα δημοσιεύματα των «Παραπολιτικών» δημιουργούν ευκρινώς την εικόνα ενός σκληρού επιχειρηματικού «αλληλοσπαραγμού».

Αναφορικά με την ουσία της έρευνας, ο επικεφαλής του ΣΚΑΪ δήλωσε ότι καλωσορίζει τον έλεγχο και πως θα συνδράμει στην επίσπευσή του.


«Εχω επανειλημμένα δηλώσει και το υπογραμμίζω και τώρα ότι όλα τα έσοδά μου προέρχονται από ναυτιλιακές δραστηριότητες στο εξωτερικό. Οι μόνες δραστηριότητες που διατηρώ στην Ελλάδα είναι οι επενδύσεις που έχω κάνει στα μέσα ενημέρωσης εδώ και 26 χρόνια και συνεχίζω να κάνω μέχρι σήμερα, καθώς και η συμμετοχή μου τα τελευταία 4 χρόνια στον Παναθηναϊκό» προσέθεσε.

Το «περίγραμμα» της απόφασης

Ωστόσο ιδιαίτερο νόημα έχει τα όσα υποστήριξε ο Γιάννης Αλαφούζος για το «περίγραμμα» της απόφασης του ΚΕΦΟΜΕΠ: «Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός προαναγγελθέντος συμβάντος, το οποίο είχε περίπου προεξοφληθεί από αναρμόδιους φορείς προ διμήνου, οι οποίοι και εμπλέκονται ενεργά στη διακίνηση, διασπορά και συγκρότηση των σχετικών με την έρευνα καταγγελιών».

Συμπλήρωσε δε ότι «τα κέντρα αυτά είναι γνωστά και, εδώ και χρόνια, αντιμάχονται λυσσωδώς τις δραστηριότητές μου στην Ελλάδα (ΣΚΑΪ και ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ)» σημειώνοντας με νόημα:

«Το γεγονός ότι η υπόθεση αυτή προαναγγέλθηκε και ενεργοποιείται στη σημερινή συγκυρία, παραμονές του Δεκαπενταύγουστου και, προφανώς, λίγες μέρες πριν από τη διαδικασία δημοπράτησης για τις τηλεοπτικές άδειες, το αφήνω στην ελεύθερη κρίση κάθε καλόπιστου πολίτη».

Σε ποιους αναφέρεται ο Γιάννης Αλαφούζος; Ποιους κατηγορεί για «συγκρότηση των σχετικών με την έρευνα καταγγελιών», ιδιαίτερα καθώς, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η έρευνα βασίστηκε σε ανώνυμη καταγγελία και κατοπινές καταθέσεις προσώπων;

Είναι γνωστό πως ο μιντιακός πόλεμος διεξάγεται άλλοτε με τη μορφή αιχμών και άλλοτε με πανηγυρισμούς.

Επί του προκειμένου υπήρξαν χτες πανηγυρισμοί από ένα συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης που συνδέεται με τον Βαγγέλη Μαρινάκη: την εφημερίδα «Παραπολιτικά», που προ ημερών ξεκίνησε «σταυροφορία» για την επίσπευση των σχετικών εισαγγελικών ερευνών κατά του Γιάννη Αλαφούζου.

«“Χαστούκι” στον Mr ΣΚΑΪ» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος του δημοσιεύματος της ιστοσελίδας των «Παραπολιτικών», με το οποίο ούτε λίγο-ούτε πολύ «καυχήθηκε» για την «επιτυχία» της. 

Το δημοσίευμα αναρτήθηκε σχεδόν δύο ώρες αφότου έγινε γνωστή η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Γιάννη Αλαφούζου και αποτελούσε ένα «απάνθισμα» των παλαιότερων σχετικών δημοσιευμάτων της έντυπης έκδοσης της εφημερίδας.

«Εδώ και καιρό τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ είχαν αναδείξει τα «θολά» σημεία στα οικονομικά στοιχεία του Γιάννη Αλαφούζου κάνοντας εκτενείς αναφορές στους ελέγχους που διενεργούν οι αρμόδιες Αρχές για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς και στις καθυστερήσεις που είχαν παρατηρηθεί στην διαδικασία» ανέφερε ο πρόλογος.

Και για του λόγου το αληθές παρουσίαζε πέντε κείμενα, με την υπογραφή του ίδιου του εκδότη της, Γιάννη Κουρτάκη, με τα οποία εγκαλούσε δικαστικά και κυβερνητικά στελέχη για καθυστερήσεις στην υπόθεση Αλαφούζου.

Χαρακτηριστικότερο όλων το απόσπασμα από το κείμενο του Γιάννη Κουρτάκη του περασμένου Σαββάτου με τίτλο «Η υπόθεση της φοροδιαφυγής Αλαφούζου “κόλλησε” στην κυρία Χουντάλα».

«Επειδή, είναι καλές οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις Παπαγγελόπουλου, περί πραξικοπημάτων, μήπως θα πρέπει να αποδείξει ότι όταν ελέγχεται ο Αλαφούζος, τα πραξικοπήματα δεν είναι επαναλαμβανόμενα; Κι αν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, έχει δυσκολία να ζητήσει από τον κ. Αθανασίου, να δώσει τέλος στην προσπάθεια της επιχειρούμενης συγκάλυψης της καραμπινάτης υπόθεσης ξεπλύματος μαύρου χρήματος του Αλαφούζου, περιμένουμε μήπως ο αριστερός Νίκος Παρασκευόπουλος και ο λαλίστατος Τρύφων Αλεξιάδης, αντιδράσουν προκειμένου από τα λόγια να περάσουμε στις πράξεις» έγραψε ο εκδότης της εφημερίδας.

Οι σπόντες

Στο ίδιο κείμενο ο Γιάννης Κουρτάκης έγραφε ότι «ο προϊστάμενος των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτης Αθανασίου, είναι εκτεθειμένος, αφού πέραν της ολιγωρίας που επιδεικνύει, έχει να αντιμετωπίσει και μια περιρρέουσα φημολογία, που τον θέλει να μην τολμά εξαιτίας των Παναθηναϊκών του καταβολών».

Συμπλήρωνε δε πως «κάποιοι, μάλιστα, αναφέρουν ότι αντίστοιχη καθυστέρηση υπήρξε από την πλευράς των οικονομικών εισαγγελέων και στην έρευνα για την καραμπινάτη φοροδιαφυγή στην οποία υπέπιπτε η “Παναθηναϊκή Συμμαχία” του Γιάννη Αλαφούζου».

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο κείμενο αναρτήθηκε εκ νέου στην ιστοσελίδα parapolitika.gr χτες το πρωί, δυόμισι ώρες προτού γνωστοποιηθεί μέσω του avgi.gr η απόφαση του ΚΕΦΟΜΕΠ.

Σε άλλα κατά καιρούς «χτυπήματα» (μικρά ευδιάκριτα κείμενα, κατά τη δημοσιογραφική ορολογία) η εφημερίδα έγραφε: «Και επειδή ο κυρ-Γιάννης νομίζει ότι μπορεί να συνεχίσει ακόμη και μέσω ίντερνετ να κοροϊδεύει την κοινωνία, ό,τι κι αν κάνει, όσο κι αν προσπαθήσει να πετάξει την μπάλα στην κερκίδα, δεν πρόκειται να αλλάξει τα πραγματικά γεγονότα».

Ο ίδιος ο εκδότης των «Παραπολιτικών» υπογράμμιζε μάλιστα ότι «ο ΣΚΑΪ δεν είναι η μοναδική επιχειρηματική δραστηριότητά του, και κυρίως, δεν είναι η μόνη επιχείρηση του Αλαφούζου, που έχει πάρει δάνεια από τις τράπεζες».

Και σημείωνε με νόημα: «Αυτό προς αξιολόγηση από τους εισαγγελείς και τους μετέχοντες στην Εξεταστική Επιτροπή βουλευτές».

Ανεξάρτητα από το αμιγώς νομικό και δικαστικό σκέλος της υπόθεσης Αλαφούζου, που αυτονόητα πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους, τα παραπάνω συγκλίνουν στο ότι μαίνεται ένας ανηλεής πόλεμος χαρακωμάτων ανάμεσα στους άλλοτε συνεταίρους στον ΣΚΑΪ, Γιάννη Αλαφούζο και Βαγγέλη Μαρινάκη.

Δεν αποκλείεται μάλιστα η πλευρά Αλαφούζου να χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν ακριβώς το γεγονός ότι κατά τη χρονική περίοδο για την οποία ελέγχεται ο επικεφαλής του ΣΚΑΪ, μέτοχος στο κανάλι ήταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Η χρονική συγκυρία της απόφασης για δέσμευση της περιουσίας του ισχυρού άνδρα του ΣΚΑΪ και του Παναθηναϊκού, το ιδιαίτερο «ενδιαφέρον» των φιλικών στον εφοπλιστή και μεγαλοπαράγοντα του Ολυμπιακού μέσων ενημέρωσης και ο μακροχρόνιος πόλεμος των δύο για έτερες ποδοσφαιρικές υποθέσεις δεν μοιάζουν άλλωστε τυχαία γεγονότα.

Το ερώτημα είναι αν επηρεάστηκαν ορισμένοι θεσμικοί παράγοντες και αν κινήθηκαν «νήματα» προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, αίσθηση που δημιουργούν τα πρόσφατα δημοσιεύματα των «Παραπολιτικών».

Σκιές

Το βέβαιο είναι ότι η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Γιάννη Αλαφούζου, που ούτως ή άλλως κρατά ψηλά τους τόνους ενάντια στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, δημιουργεί αντικειμενικά νέα δεδομένα στη διεκδίκηση μιας πολυπόθητης τηλεοπτικής άδειας.

Η κυβέρνηση πάντως διαρκώς προσπαθούσε να μείνει έξω από αυτού του είδους τις σκληρές επιχειρηματικές αντιπαραθέσεις, διαμήνυε ότι θα μείνει προσκολλημένη στη νομιμότητα και επιθυμούσε η διαδικασία να κυλήσει ομαλά μέχρι την τελική διεξαγωγή του εν λόγω διαγωνισμού.

Τώρα όμως είναι πιθανό να δημιουργηθούν διαφόρων ειδών «σκιές» και να παρουσιαστούν, ανάλογα με το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, διαφόρων ειδών αιτιάσεις από τους αυριανούς «νικητές» και «ηττημένους».

«Παραπολιτικά», Μαρινάκης και ολίγον από Νέα Δημοκρατία

Ποιοι έχουν μπει στο στόχαστρο του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ

Σε οργανωμένο πόλεμο αποδίδει ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ, Γιάννης Αλαφούζος, τη χθεσινή δέσμευση της περιουσίας του.

«Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός προαναγγελθέντος συμβάντος, το οποίο είχε περίπου προεξοφληθεί από αναρμόδιους φορείς προ διμήνου, οι οποίοι και εμπλέκονται ενεργά στη διακίνηση, διασπορά και συγκρότηση των σχετικών με την έρευνα καταγγελιών. Τα κέντρα αυτά είναι γνωστά και, εδώ και χρόνια, αντιμάχονται λυσσωδώς τις δραστηριότητές μου στην Ελλάδα (ΣΚΑΪ και ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ)» δήλωσε χθες ο ίδιος.

Παρότι ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός επιλέγει να μην αναφέρει ονόματα, δεν είναι άγνωστο σε ποια κέντρα αναφέρεται.

Παράλληλα όμως υπάρχει ένα λογικό άλμα στα επιχειρήματά του, καθώς επιχειρηματίες που συνδέονται με τα περιγραφόμενα κέντρα επίσης βρίσκονται (και βρέθηκαν) στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης για άλλους λόγους.

Είναι πασιφανές πως ο Γ. Αλαφούζος φωτογραφίζει τον όμιλο «Παραπολιτικά», ο οποίος, όπως απέδειξε η «Εφ.Συν.» («Ο επίδοξος καναλάρχης και οι εντιμότατοι φίλοι του»), συνδέεται άμεσα με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο τελευταίος επίσης έχει ανοιχτές εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση των στημένων αγώνων.

Οπως προέκυψε κατά την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις δανειοδοτήσεις κομμάτων και ΜΜΕ, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει εγγυηθεί με offshore εταιρεία το δάνειο που πήραν τα «Παραπολιτικά» από την Εθνική Τράπεζα για να αγοράσουν τον ραδιοσταθμό του Ομίλου.

Συγκεκριμένα στις 17/2/2014 η Εθνική Τράπεζα χρηματοδότησε την «ΠΑΡΑ ΕΝΑ Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» («Παραπολιτικά») με το ποσό των 800.000 εφάπαξ, προκειμένου να προβεί στην αγορά του ραδιοφωνικού σταθμού «90,1», του σημερινού «Παραπολιτικά», και του συνόλου του τεχνικού εξοπλισμού.

Την ίδια μέρα «προσφέρθηκε ενέχυρο κατάθεσης ποσού 1.266.000 δολαρίων μίας εταιρείας που δεν έχει εταιρική σχέση με τη συγκεκριμένη εταιρεία, είναι offshore και η οποία φαίνεται να είναι ιδιοκτησίας κάποιου κ. Μαρινάκη» είπε χαρακτηριστικά στην επιτροπή ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, βασιζόμενος σε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται πως η οριστική ρήξη Αλαφούζου-Μαρινάκη (πρώην συμμέτοχοι στον ΣΚΑΪ) το καλοκαίρι του 2012 επέρχεται με αφορμή όχι τόσο την αντιπαλότητα ΠΑΟ-Ολυμπιακού, αλλά την πολιτική.

Στις 18 Ιουνίου 2012, μόλις μία ημέρα μετά τις δεύτερες εκλογές, ο Β. Μαρινάκης στέλνει εξώδικο στον Γ. Αλαφούζο, τον οποίο κατηγορούσε για «στοχευμένα πολιτικά παιχνίδια» (υποτίθεται υπέρ πολιτικών της Κεντροδεξιάς).

Ερωτήματα γεννιούνται αν ο Γ. Αλαφούζος τοποθετεί στο κάδρο των κέντρων που τον «πολεμάνε» και πολιτικούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες μέρες στη Βουλή δεν έκρυψε ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του για την παρουσία προσώπων της Ν.Δ. (Ντόρα Μπακογιάννη, Αδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης) στο γλέντι στις Λουσακιές Χανίων για τα γενέθλια του εκδότη των «Παραπολιτικών», Γιάννη Κουρτάκη, όπου το «παρών» έδωσε και ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

«Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ που είδα την κυρία Μπακογιάννη μαζί με τους κυρίους Κουρτάκη και Μαρινάκη. Καταλαβαίνετε τους λόγους! Την άλλη μέρα, όμως, η Ντόρα ήταν καλεσμένη στον ΣΚΑΪ, γεγονός που αποδεικνύει ότι στον σταθμό έρχονται όλοι χωρίς αποκλεισμούς» είπε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της εξεταστικής πάντως, ο Μάκης Βορίδης σχεδόν απαντούσε για λογαριασμό του Γ. Αλαφούζου.

«Να φέρετε στοιχεία» ζήτησε κάποια στιγμή από τον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ η Αννέτα Καββαδία, «θα τα φέρει όποτε χρειαστεί» πεταγόταν από το βάθος ο Μ. Βορίδης.

Ν.Δ.: Προβληματίζει η συγκυρία


Παρέμβαση στο θέμα Αλαφούζου έκανε χθες το βράδυ η Ν.Δ. Η αξιωματική αντιπολίτευση ενέταξε ουσιαστικά την ενέργεια της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της -τις αποφάσεις των οποίων βεβαίως «σέβεται», όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή της- στους χειρισμούς της κυβέρνησης ως προς τα ΜΜΕ και την επικείμενη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών.
Και διείδε πίσω από αυτούς «έντονη οσμή απόπειρας χειραγώγησης της ενημέρωσης».

Κατά συνέπεια, επισημαίνεται στην ανακοίνωση «οι μεθοδεύσεις της και η χρονική συγκυρία δημιουργούν εύλογο προβληματισμό».

«Η ΝΔ και η ηγεσία της είναι ιστορικά υπόλογοι, για τη χρόνια και σκόπιμη αδράνεια που οδήγησε στην πολυεπίπεδη ανομία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Δυστυχώς με κάθε αφορμή θυμίζει στο λαό ότι εναντιώνεται στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Αντί να προσπαθεί να δημιουργεί κλίμα και να βάζει διαρκώς εμπόδια, ας κάνει έστω και τώρα αυτοκριτική» σχολίασαν κύκλοι της κυβέρνησης.

Νίκος Σβέρκος, Κώστας Ζαφειρόπουλος

efsyn.gr 
ΠΡΕΖΑ TV
12-8-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: