Τρίτη, Αυγούστου 30, 2016

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ-ΣΤΑΘΑΚΗ ΜΕ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

Την ανάγκη να υλοποιηθούν γρήγορα τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ούτως ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για τη δεύτερη αξιολόγηση και την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος, επιβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια της χθεσιν΄ς συνάντησής τους στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, με τον επίτροπο Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια επί τάπητος στη συνάντηση Σταθάκη - Χαρίτση με την Επίτροπο Κρέτσου.
Σήμερα θα συνέλθει στις Βρυξέλλες το Euro Working Group, με αντικείμενο την προετοιμασία της συνεδρίασης του Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου. Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, θα αποφασιστεί και η ακριβής ημερομηνία της επανόδου στην Αθήνα των εκπροσώπων των θεσμών (περί τα μέσα Σεπτεμβρίου) για την αξιολόγηση των ορόσημων.





Την ανάγκη να υλοποιηθούν γρήγορα τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ούτως ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για τη δεύτερη αξιολόγηση και την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος, επιβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια της χθεσιν΄ς συνάντησής τους στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, με τον επίτροπο Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί. Αυτό δήλωσαν, από τις Βρυξέλλες, κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνάντηση, η οποία ήταν συνέχεια των προηγούμενων συναντήσεων με τον κ. Μοσκοβισί επικεντρώθηκε σε τρία θέματα. Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία με τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να εκταμιευθεί άμεσα η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Το ίδιο συμφωνήθηκε να συμβεί και με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους.

Δεύτερον, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» (crisis management) για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, προκειμένου να επιλύονται άμεσα τυχόν θέματα που ανακύπτουν. Και αυτό διότι, όπως σημείωναν οι κυβερνητικές πηγές, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της συνεργασίας μέσω μίας τέτοιας γραμμής επικοινωνίας, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί.

Τρίτον, οι δύο πλευρές επεσήμαναν ότι πρέπει να υπάρξει εξειδίκευση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, πριν το τέλος του χρόνου, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα στις αγορές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών υπουργών της κυβέρνησης με τον κ. Μοσκοβισί δεν έγινε καμία συζήτηση για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ. Ωστόσο, δεν απέκλειαν αυτό το θέμα να συζητηθεί στο σημερινό Euroworking Group που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου, όπως τόνισαν καλά ενημερωμένες ευρωπαϊκές πηγές, η εν λόγω συνάντηση ήταν μία ευκαιρία να συνεχιστούν οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούλιο.

Οι δύο πλευρές κατέγραψαν την πρόοδο που σημειώνεται σε σχέση με τα ορόσημα και συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να συμβάλει στη δημιουργία μίας θετικής δυναμικής ενόψει της δεύτερης αναθεώρησης αυτό το φθινόπωρο.

Επίσης, συμφωνήθηκε ότι η αξιολόγηση θα πρέπει με τη σειρά της να προχωρήσει σε ταχεία ολοκλήρωση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν πριν από το τέλος του έτους για το χρέος και για την εμπλοκή του ΔΝΤ.

Τέλος, για τη διευκόλυνση αυτών των στόχων, συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να εργαστούν από κοινού για την περαιτέρω βελτίωση των μεθόδων εργασίας και για τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού και την αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια επί τάπητος στη συνάντηση Σταθάκη - Χαρίτση με την Επίτροπο Κρέτσου

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν ενεργοποιηθεί σχεδόν τα μισά από τα εγκεκριμένα προγράμματα για το σύνολο της περιόδου 2014-20.


Αυτό ανέφεραν ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης και ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στη συνάντηση που είχαν χτες Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, με την Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου.


Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης, η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των επιπλέον πόρων που θα λάβει η Ελλάδα μέσω της «ρήτρας αναθεώρησης», η οποία συνδέεται με τις απώλειες που κατεγράφησαν τα προηγούμενα χρόνια στο ΑΕΠ της χώρας λόγω της κρίσης.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας «η συνάντηση εξελίχθηκε σε θετικό κλίμα, στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που έχουν αναπτύξει οι δύο πλευρές» ενώ εκτός από την ενεργοποίηση των προγραμμάτων της περιόδου 2014-20, συζητήθηκε εκτενώς και η ομαλή ολοκλήρωση των έργων που χρηματοδοτούνται από προγράμματα της περιόδου 2007-13.



«Ευκαιρία να ξεκαθαρίσει η ατμόσφαιρα» χαρακτηρίζουν ευρωπαϊκές πηγές τη συνάντηση Μοσκοβισί με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο

Προαπαιτούμενα και δεύτερη αξιολόγηση

Αναφορικά με το EWG, σε αυτή τη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα που σχετίζονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία αποτελεί “ουρά” της πρώτης αξιολόγησης. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σε πρώτο πολιτικό επίπεδο έχει ήδη εγκριθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, όμως θα πρέπει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η Αθήνα να έχει εφαρμόσει 15 προαπαιτούμενες δράσεις και να πραγματοποιηθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με την πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ, «η τελευταία ημερομηνία εκταμίευσης του οποιοδήποτε ποσού έχει απομείνει θα είναι η 31η Οκτωβρίου». Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ψηφίσει και υλοποιήσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις μέχρι τότε.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών υπουργείων Οικονομικών αλλά και των θεσμών στο προγραμματισμένο εδώ και καιρό EWG θα δώσουν μια πρώτη γεύση για τις προθέσεις τους. Περιμένουν όμως να δουν και στοιχεία για τις όποιες εκκρεμότητες, αλλά και για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Στόχος τους είναι να διαμορφώσουν τη θέση που θα τηρήσουν στην πρώτη φθινοπωρινή σύνοδο του Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα.

Στη συζήτηση το χρέος

Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), που έχει αναλάβει να διαμορφώσει τις προτάσεις για τα προς εφαρμογή μέτρα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 24ης Μαΐου, έχει ήδη καταρτίσει κάποια σενάρια για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες. Τα συγκεκριμένα σενάρια παρουσιάστηκαν στους εκπροσώπους των χωρών της Ευρωζώνης τις προηγούμενες ημέρες και πλέον είναι σε θέση να διαμορφώσει τις τελικές του προτάσεις έως τις 29 Αυγούστου.

Στόχος είναι να τις παρουσιάσει στο EWG και να εγκριθούν από το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή τους αμέσως. Και αυτό προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ετοιμάσουν τις νέες εκθέσεις τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στο επίκεντρο οι επενδύσεις

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομίας θα συναντηθούν με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου. Εκεί αναμένεται να συζητηθούν επενδυτικές πρωτοβουλίες που έλαβε το υπουργείο το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και η πορεία ταχείας ενεργοποίησης του νέου ΕΣΠΑ και επιτυχούς ολοκλήρωσης του προηγούμενου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΑΥΓΗ
ΠΡΕΖΑ TV
30-8-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: