Τρίτη, Αυγούστου 02, 2016

ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΗΠΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

To σενάριο του πραξικοπήματος στην Τουρκία «γράφτηκε από το εξωτερικό» υποστήριξε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι υποστηρίζουν τους πραξικοπηματίες. Ωστόσο σε συνέντευξή του στην ιταλική RAI ζήτησε εκ νέου την απελευθερώσουν του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους πολίτες, απειλώντας ότι σε αντίθεση περίπτωση δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό. 

Αναλυτικά, σε μια ομιλία σε συνάντηση οικονομικών παραγόντων στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι «αυτό το πραξικόπημα δεν είναι μονάχα ένα γεγονός που σχεδιάστηκε εκ των έσω. Οι δράστες ενήργησαν στη χώρα βάσει ενός σεναρίου που είχε γραφτεί από το εξωτερικό». 


Επιπλέον κατηγόρησε εκ νέου και με πιο σκληρή γλώσσα ότι «υποστηρίζουν την τρομοκρατία» και τους πραξικοπηματίες: «Δυστυχώς, η Δύση υποστηρίζει την τρομοκρατία και τάσσεται στο πλευρό των πραξικοπηματιών. Αυτοί που φανταζόμασταν ότι ήταν οι φίλοι μας παίρνουν το μέρος των πραξικοπηματιών και των τρομοκρατών». 

Παράλληλα, ζήτησε για μία ακόμη φορά την έκδοση από τις ΗΠΑ του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση της Αγκυρας κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, θέτοντας υπ’ αμφιβολία το είδος της στρατηγικής συνεργασίας που θα έχει η Τουρκία με τις ΗΠΑ στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον αρνηθεί να προχωρήσει στην έκδοση του καταζητούμενου από την Τουρκία ιεροκήρυκα. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Άγκυρα, που αναμεταδόθηκε απευθείας, ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αθέτησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει βάσει της συμφωνίας για την προσφυγική κρίση που είχε συνάψει με την Τουρκία και παρά τις επιτυχίες, όπως είπε, της Αγκυρας στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών. 

Την ίδια θέση επανέλαβε ο κ. Ερντογάν και σε συνέντευξή του στο ιταλικό δίκτυο Rai. Όπως είπε, αν δεν ελευθερωθεί το καθεστώς χορήγησης βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Άγκυρα δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία για το προσφυγικό. 

Ζήτησε, επίσης, από την ιταλική δικαιοσύνη και την εισαγγελία της Μπολόνια να ασχοληθεί με την καταπολέμηση της μαφίας και όχι με έρευνες σε βάρος του γιου του, σχετικά με την στοιχειοθέτηση αδικήματος που αφορά ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. 

Τέλος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρεται ενάντια στην ιταλικής καταγωγής υπάτη εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, και διερωτάται αν θα έκανε τις ίδιες δηλώσεις σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, αν είχε δει να καταστρέφεται το Κοινοβούλιό της χώρας της.  .IN.GR 
ΠΡΕΖΑ TV
2-8-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: