Παρασκευή, Αυγούστου 12, 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Οι καλλιέργειες... ήπιαν το νερό της Σαμοθράκης. Σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες το πανέμορφο νησί του Εβρου, που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών. Σε αυτές τις συνθήκες και με τις υψηλές θερμοκρασίες των ημερών, ο δήμος αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση περιορισμού της χρήσης στο νερό.

«Επειδή η παρατεταμένη ανομβρία συνεχίζεται και τα αποθέματα νερού έχουν μειωθεί πάνω από 50% σε σχέση με την 1η Ιουνίου 2016, απευθύνω έκκληση σε όλους τους δημότες και εποχικούς καταναλωτές να μειώσουν στο ελάχιστο την κατανάλωση νερού για εξοικονόμηση» τονίζει ο δήμαρχος Αθανάσιος Βίτσας, σημειώνοντας:


«Ο δήμος λαμβάνει όλα τα μέτρα και κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, κινητοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, οχήματα και προσωπικό καθώς και έκτακτες προμήθειες για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ακόμη και στην περίπτωση των γεωτρήσεων ύδρευσης, η συνεχής λειτουργία των αντλιών καταπονεί μηχανήματα και εξοπλισμό, γι’ αυτό και οι βλάβες εκδηλώνονται πιο συχνά» καταλήγει.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η λειψυδρία οφείλεται αφενός στον μη επαρκή εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα εξαιτίας του ξηρού χειμώνα που προηγήθηκε, αφετέρου στην κακή διαχείριση τα προηγούμενα χρόνια του πολύτιμου φυσικού αγαθού.

Τα τελευταία 20 χρόνια φαίνεται ότι ένα μεγάλο μέρος από το νερό του νησιού χρησιμοποιείτο για την άρδευση των καλλιεργειών, ενέργεια που αποτελεί και τη βασική αιτία μείωσης κατά 50% των αποθεμάτων ήδη από τις αρχές Ιουλίου.

Μάλιστα, πριν από ένα μήνα, το δημοτικό συμβούλιο της Σαμοθράκης συζήτησε το πρόβλημα της λειψυδρίας επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων.

Τότε, τονίστηκαν ιδιαίτερα τα θέματα που αντιμετώπιζαν η Καμαριώτισσα, η Χώρα και τα Αλώνια, ενώ καταγγέλθηκαν «φαινόμενα λαθραίας χρήσης νερού σε ποσοστό που αγγίζει το 30% των χρηστών».

Ετσι, το δημοτικό συμβούλιο εν μέσω τουριστικής περιόδου αποφάσισε τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υδροδότησης ως εξής:

■ Εξουσιοδοτώντας τον δήμαρχο να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη λαθραία χρήση νερού από το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Σαμοθράκης.

■ Να κλείσουν άμεσα οι κοινόχρηστες βρύσες.

■ Να εφαρμοστούν άμεσα οι προβλέψεις του κανονισμού ύδρευσης, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τη διακοπή των παράνομων υδρεύσεων, την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων για παράνομη υδροληψία και τη διακοπή των υδροδοτήσεων από το δίκτυο ύδρευσης για άρδευση ή άλλες χρήσεις εκτός οικισμών πέραν τις κάλυψης αναγκών πόσιμου ύδατος όπου υπάρχει ανεπάρκεια νερού.

■ Να συσταθεί στους ιδιοκτήτες πισίνας να κάνουν οικονομία νερού ή να αναζητήσουν άλλες λύσεις (παροχή νερού από γεώτρηση), όπου είναι εφικτό, έως ότου επιλυθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της λειψυδρίας.   
Νίκος Φωτόπουλος
efsyn.gr 
ΠΡΕΖΑ TV
12-8-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: