Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 19, 2016

ΕΞΕΠΝΕΥΣΕ Η ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Η εκεχειρία επτά ημερών που κήρυξε ο συριακός στρατός εξέπνευσε τα μεσάνυχτα, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής ανακοίνωση για παράτασή της.

Το «καθεστώς ηρεμίας» είχε ανακοινωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου, έπειτα από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Ρωσίας, και είχε ημερομηνία λήξης την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στις 23:59.

Ωστόσο, το «λάθος» των Αμερικανών αεροπόρων το Σάββατο και η «απάντηση» Μόσχας και Δαμασκού είχαν προαναγγείλει ότι το όνειρο εκατομμυρίων ανθρώπων για σταδιακή έστω ειρήνευση θα παραμείνει όνειρο.


Θυμίζουμε ότι το «ατύχημα» πραγματοποιήθηκε σε στρατιωτική βάση στο βουνό Θάρντα, στα περίχωρα της υπό κυβερνητικό έλεγχο πόλης Ντέιρ αλ Ζορ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ στην ανατολική Συρία, που πολιορκείται από το «Ισλαμικό κράτος» - το οποίο, άλλωστε, ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας.

Υποτίθεται ότι οι Αμερικανοί αεροπόροι νόμισαν ότι βομβάρδιζαν μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης, και γι' αυτό όπως λένε σταμάτησαν την επιχείρηση αμέσως μόλις ενημερώθηκαν (από τους Ρώσους) πως χτυπούσαν λάθος στόχο: μάλιστα η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ εξέφρασε τη λύπη της Ουάσινγκτον για το φονικό πλήγμα, υποστηρίζοντας πως «δεν έγινε από πρόθεση».
Ομως οι Σύροι επιμένουν πως επρόκειτο για προμελετημένο πλήγμα, σε γνωστή θέση τους, με σαφή σκοπό να βοηθηθεί το «Ι.Κ.» στην κατάληψη του στρατηγικού αυτού υψώματος, όπως και έγινε. Λένε δηλαδή ότι οι ΗΠΑ ενήργησαν ως... αεροπορία του «Χαλιφάτου»!

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και κατηγόρησε ευθέως την Ουάσινγκτον ότι παραβίασε τη δέσμευσή της να μη στοχεύει τις θέσεις του συριακού στρατού, τονίζοντας με έμφαση πως η τραγωδία αυτή είναι «ένας κακός οιωνός» για την από εδώ και πέρα εφαρμογή της αμερικανο-ρωσικής συμφωνίας εκεχειρίας στη Συρία.

Ωστόσο, αυτές δεν ήταν οι μόνες απαντήσεις από Ρώσους και Σύρους. Χτες σημειώθηκαν νέες αεροπορικές επιδρομές στο πολύπαθο Χαλέπι, με αεροσκάφη, ελικόπτερα και πυροβολικό να χτυπούν τα ανταρτοκρατούμενα προάστια Καράμ αλ Τζαμπάλ, Καράμ αλ Μπέεκ, Σαχούρ και Σέιχ Χάνταρ.
Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ νιώθει «λύπη και απογοήτευση» που η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει φτάσει ακόμη στις πολιορκούμενες συνοικίες του ανατολικού Χαλεπίου.

«Αισθάνομαι πόνο και απογοήτευση που η αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ δεν έχει ακόμη διασχίσει τα σύνορα της Συρίας από την Τουρκία και να φτάσει με ασφάλεια στο ανατολικό Χαλέπι, όπου έως 275.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι χωρίς τροφή, νερό, κατάλληλο κατάλυμα και ιατρική φροντίδα», δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Στίβεν Ο' Μπράιεν.

http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
19-9-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: