Τρίτη, Σεπτεμβρίου 20, 2016

ΣΥΡΙΑ: ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΟ ΚΟΝΒΟΙ

Με τον ΟΗΕ να διακόπτει κάθε παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία μετά την αεροπορική επιδρομή σε οχηματοπομπή στο Χαλέπι, o βομβαρδισμός των φορτηγών που θα έφερναν βοήθεια στους αποκλεισμένους διαβρώνει ακόμη περισσότερο το διπλωματικό κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. 

Το θέμα τέθηκε σε συνομιλία μεταξύ των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας στη Νέα Υόρκη. Προηγουμένως, η μεν Ουάσινγκτον προειδοποιεί ότι θα «επανεξετάσει» τις προοπτικές συνεργασίας με τη Μόσχα, δηλώνοντας εξοργισμένη για την επιδρομή στο κονβόι, η δε Ρωσία (όπως και ο συριακός στρατός) αρνούνται από την πλευρά τους ευθύνη για το χτύπημα. 



Καθώς ημέρα με την ημέρα περιορίζονται ακόμη περισσότερο οι όποιες ελπίδες για κάποιου είδους επιστροφή σε σχήμα παύσης πυρός, ΗΠΑ και Ρωσία επιρρίπτουν η μία στην άλλη κατηγορίες για το αδιέξοδο -το οποίο πλέον βαρύνεται ακόμη περισσότερο με την αεροπορική επιδρομή (που δεν έγινε από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ) με στόχο τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο. 

Η Ουάσινγκτον είχε τονίσει πως Μόσχα και Δαμασκός γνώριζαν το δρομολόγιο του κονβόι, «παρόλα αυτά οι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να ανακουφίσουν το συριακό λαό».

Η πρώτη αντίδραση από τη ρωσική πλευρά ήταν στην κατεύθυνση της αντεπίθεσης: «Δυστυχώς, οι αμερικανοί συναδέλφοί μας απέτυχαν να διαχωρίσουν τους τρομοκράτες από τη λεγόμενη μετριοπαθή αντιπολίτευση» ανέφερε αρχικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. 

Η κατάσταση στη Συρία «είναι πηγή έντονης ανησυχίας» περιορίστηκε να αναφέρει ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πέσκοφ. Η Μόσχα «εξετάζει τις αναφορές για την επιδρομή» και αναμένεται να προχωρήσει έπειτα σε σχετική ανακοίνωση.

Αρνούνται Ρωσία και Δαμασκός την ευθύνη

Στη συνέχεια, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε πως ρωσικά μαχητικά ενεπλάκησαν στο χτύπημα στο κονβόι, δείχνοντας προς την κατεύθυνση αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ είπε, μιλώντας στο Rossiya 24, πως δεν υπήρξε εμπλοκή ρωσικών μέσων και πως «όλες οι πληροφορίες για τις θέσεις του κονβόι ήταν διαθέσιμες μόνο στους ενόπλους που ελέγχουν αυτές τις περιοχές». 

Μέσω διαρροών, ανάλογη στάση κράτησε και η Δαμασκός. Στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana υποστήριξαν ότι «δεν υπάρχει αλήθεια σε ορισμένες αναφορές πως ο συριακός στρατός έβαλε στόχο οχηματοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας».  http://www.efsyn.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
20-9-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: