Τρίτη, Σεπτεμβρίου 06, 2016

ΠΟΤΑΜΙ: ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ;

Εξηγήσεις από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό ζητούν οι οι βουλευτές του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας (Αχαΐα) και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (Λάρισας) σχετικά με τις καταγγελίες των ασθενών με κυστική ίνωση για προβληματική πρόσβαση στην φαρμακευτική τους αγωγή. 

Όπως αναφερόταν σε σχετικό δελτίο τύπου του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αποσπασματική προμήθεια δύο συγκεκριμένων Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) για τη νόσο, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών. Ο Σύλλογος αποδίδει την κατάσταση τόσο στην ανεπαρκή χρηματοδότηση για το κόστος των ΦΥΚ, όσο και στο ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν ολοκληρωμένη καταγραφή των ασθενών και των αναγκών τους στα συγκεκριμένα φάρμακα. 


Οι κ.κ. Μπαργιώτας και Φωτήλς ρωτούν λοιπόν τον υπουργό, εάν προβλέπεται το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε πλήρη καταγραφή των ασθενών με κυστική ίνωση που τους έχουν συνταγογραφηθεί ΦΥΚ με σκοπό τη σωστή διαχείριση του αποθέματος σε φάρμακα, πώς θα δράσει σε περίπτωση έλλειψης αποθέματος και εάν πρόκειται να βρει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την εξόφληση των υφιστάμενων οφειλών προς την προμηθεύτρια εταιρία.

Να σημειωθεί ότι, η κυστική ίνωση είναι μία χρόνια και κληρονομική νόσος που προκαλείται από τη μετάλλαξη ενός γονιδίου και προσβάλει ζωτικά όργανα και συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Το τελικό αποτέλεσμα για τον ασθενή είναι η καταστροφή ζωτικών οργάνων και τελικώς η ανεπάρκεια αυτών. 

Σύμφωνα με τον Σύλλογο για την Κυστική Ίνωση υπολογίζεται ότι 1 στα 2.000-2.500 παιδιά γεννιούνται με την εν λόγω νόσο και 50-60 παιδιά στην Ελλάδα. Έχει επίσης υπολογιστεί ότι πάνω από 800 ασθενείς διαβιούν σήμερα στην Ελλάδα. Δεδομένης της προόδου στην ιατρική έρευνα, το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών διαρκώς αυξάνεται. Στις αναπτυγμένες χώρες, το προσδόκιμο έχει εκτιμηθεί ότι φτάνει τα 35-40 χρόνια. Ωστόσο στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι φτάνει τα 20-25 χρόνια.

Μαίρη Μπιμπή in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
6-9-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: