Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 09, 2016

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΕΝΑΣ ΚΙΜ «ΠΑΤΗΣΕ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ» ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΔΟΚΙΜΗΣ

Τον Οκτώβριο του 2006, πραγματοποιήθηκε η πρώτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, στις εγκαταστάσεις του Πανγκάι-ρι στα βορειοανατολικά της χώρας, σε υπόγειες στοές.

Εκτιμάται ότι η συσκευή χρησιμοποίησε πλουτώνιο που προήλθε από την αντίστοιχη πυρηνική εγκατάσταση του Γιουνγκμπιον, ενώ η ισχύς προσέγγισε τον ένα κιλοτόνο, δηλαδή το ένα δέκατο της πρώτης πυρηνικής βόμβας στη Χιροσίμα. Κάποιοι από τους αναλυτές ότι είναι πιθανό να μην υπήρξε καν πλήρης αντίδραση μεταξύ των ραδιενεργών υλικών, από κάποια αστοχία.

Σε κάθε περίπτωση, η Πιονγκγιάνγκ δήλωσε ότι πλέον είναι μέλος των πυρηνικών δυνάμεων του πλανήτη και το γεγονός θα συμβάλλει στην ειρήνη και την σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο.

Δύομιση χρόνια αργότερα, το Μάιο του 2009, η δεύτερη δοκιμή έφτασε ένα μέγεθος ισχύος από 2 ως 4 κιλοτόνους, κάτι που υπογράμμισε η Βόρεια Κορέα κάνοντας λόγο για «υψηλότερες επιδόσεις σε εκρηκτική ισχύ και τεχνολογία».


Οι αναλυτές επεσήμαναν ότι η απουσία ραδιενέργειας, που αποδεικνύει την δυνατότητα πλήρως ελεγχόμενης πυρηνικής αντίδρασης, ήταν τεράστιο άλμα για την Πιονγκγιάνγκ.

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ η ανησυχία για την πιθανότητα κάποιος να «πατήσει το κουμπί» είχε ενταθεί, μετά την δοκιμή πυραύλου που θεωρητικά είχε βεληνεκές ικανό ώστε να φτάσει σε αμερικανικό έδαφος.

Σε πολιτικό επίπεδο, πολλοί είδαν τις κινήσεις αυτές ως την προσπάθεια του Κιμ Γιονγκ Ιλ να αποδείξει την ισχύ της χώρας του πριν πεθάνει.

Οι πρώτες ενδείξεις για ουράνιο ήρθαν στο προσκήνιο με την τρίτη δοκιμή, τοΦεβρουάριο του 2013, όταν και πάλι καταγράφηκε σεισμική δραστηριότητα στο Πανγκάι-ρι και ανακοινώθηκε ότι δοκιμάστηκε «πολύ μικρότερη και ελαφρύτερη πυρηνική συσκευή με μεγαλύτερη εκρηκτική ισχύ από τις προηγούμενες», 6 ως 9 κιλοτόνων.

Η αναφορά στο μέγεθος έφερε στο προσκήνιο την πιθανότητα η Βόρεια Κορέα να αποκτήσει πυρηνικό όπλο αρκετά μικρό για να τοποθετηθεί σε βαλλιστικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς.

Ιδιαίτερη ανησυχία υπήρχε και για το υλικό που χρησιμοποιήθηκε, καθώς οι ενδείξεις περί χρήσης ουρανίου υποδείκνυαν την δυνατότητα δημιουργίας οπλοστασίου πυρηνικών βομβών, με εμπλουτισμό ουρανίου σε εγκαταστάσεις που δεν χρειάζονται μεγάλο χώρο και είναι εύκολο να παραμείνουν μυστικές.

Φέτος τον Ιανουάριο, καταγράφηκε και πάλι σεισμική δόνηση, ισχύος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στο ίδιο σημείο και η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε, σοκάροντας την διεθνή κοινότητα, ότι επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου, πολύ ισχυρότερη σε σχέση με όλες τις προηγούμενες, αν και η εκτίμηση είναι ότι επρόκειτο για 7 ως 9 κιλοτόνους.

Παράλληλα, σημειώθηκε ότι περιορίστηκε περαιτέρω το μέγεθός της και τον Μάρτιο ο ίδιος ο νέος ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ανακοίνωσε ότι η χώρα διαθέτει πυρηνική κεφαλή ικανή να χωρέσει σε βαλλιστικό πύραυλο.

Αυτή ακριβώς τη δυνατότητα φαίνεται να επιδεικνύει σήμερα στην Δύση, παράλληλα με τις αλλεπάλληλες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από αέρα και θάλασσα τους τελευταίους μήνες.

Και όπως φαίνεται, η Δύση θα αναγκαστεί να «κάτσει στο τραπέζι» και με την Πιονγκγιάνγκ, όπως συνέβη και με το Ιράν, σε σχέση με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το πρόβλημα είναι ότι το Ιράν εξαρχής δήλωνε και συνεχίσει να δηλώνει ότι παράγει ενέργεια (και τελικά βρέθηκε η οδός προς τη συμφωνία), ενώ η Βόρεια Κορέα δηλώνει ευθαρσώς ότι έχει στόχο να αντιμετωπίσει την απειλή των γειτόνων της και των ΗΠΑ...  
http://www.stokokkino.gr/article/1000000000042418/Oi-pente-fores-pou-enas-Kim-patise-to-koumpi
ΠΡΕΖΑ TV
9-9-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: