Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 09, 2016

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: ΓΙΑ ΤΗΝ ... ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ!

Η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ σε «κεφαλιάτικο», που θα πληρώνει ο άνεργος στις επιχειρήσεις για μια προσωρινή θέση εργασίας, είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης, όπως την περιέγραψε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, απαντώντας χτες από το βήμα της Βουλής στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη. Οπως είπε κυνικά, «δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα. Λέμε ότι όποιος θέλει να συμμετέχει, να δώσει τα 360 ευρώ σαν υποστήριξη σε μία επιχείρηση για να τον προσλάβει»!

«Ούτε ευρώ απ' αυτά που πληρώνει ο εργαζόμενος δεν θα πρέπει να δώσετε στην εργοδοσία. Ούτε ευρώ!», απάντησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ξεπέρασε και τους προκατόχους της σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων. Οπως ανέφερε, η εξαγγελία της κυβέρνησης για το επίδομα ανεργίας «πράγματι εξέπληξε και τους εκπροσώπους των βιομηχάνων και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων. Δεν περίμεναν αυτό το βήμα της παραπέρα ενίσχυσής τους με τις εισφορές των εργαζομένων».
Σημείωσε, ακόμα, ότι ξεπερνάει τα όρια της πρόκλησης «αυτή η ελάχιστη βοήθεια του επιδόματος ανεργίας των 360 ευρώ, που λαμβάνει μόλις το 10% των ανέργων, να δίνεται από την κυβέρνηση της "δεύτερη φορά Αριστεράς" απλόχερα στους εργοδότες, να αυξάνει τον τζίρο τους και τα κέρδη τους, αφού αυτοί που θα παράγουν τον πλούτο δεν θα πληρώνονται από τον εργοδότη, αλλά από τις εισφορές που παρακρατούνται από τους εργαζόμενους, που σκοπός τους είναι η επιδότηση κατά την περίοδο της ανεργίας τους».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι αυτό το πρόγραμμα «ανοίγει νέα γραμμή παραγωγής οικειοθελών αποχωρήσεων, που θα "βαφτίζονται" στη συνέχεια "προσλήψεις ανέργων". Η μετατροπή του επιδόματος σε επιταγή εργασίας προκαλεί νέο χτύπημα στους κλαδικούς μισθούς, γιατί, όπως κι εσείς είπατε σε συνέντευξή σας, κυρία υπουργέ, θα διασφαλίσετε τον κατώτερο μισθό. Οχι τον κλαδικό, αλλά τον κατώτερο μισθό. Αρα, λοιπόν, θα συμβάλετε στην προσπάθεια που κάνει η εργοδοσία να κατεβάσει τους κλαδικούς μισθούς στα επίπεδα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».
Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η αναπληρώτρια υπουργός συνέχισε να προκαλεί, λέγοντας ότι οι προσλήψεις «δεν είναι με τον κατώτατο μισθό υποχρεωτικά. Εμείς δίνουμε 360. Το τι θα εμφανιστεί σαν τάση μέσα στην αγορά, θα το δούμε». Στην πραγματικότητα, επιβεβαίωσε ότι είναι στην καλή προαίρεση των εργοδοτών να δώσουν κάτι παραπάνω από τα 226 ευρώ που υπολείπονται των 360 ευρώ του επιδόματος, για να συμπληρωθεί ο σημερινός κατώτερος μισθός του αίσχους.
Επανέλαβε υποκριτικά ότι το μέτρο αυτό αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όταν με βεβαιότητα το επίδομα ανεργίας θα καταλήξει στους μεγαλοεργοδότες, αφού οι μικροί δεν μπορούν να συντηρήσουν ούτε τις επιχειρήσεις τους, πόσο μάλλον να προσλάβουν και προσωπικό. Αυτό ανέδειξε στην απάντησή του και ο Χρ. Κατσώτης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση κινείται «στην κατεύθυνση που έχει χαράξει η ΕΕ για στήριξη της εργοδοσίας με κάθε τρόπο», σε συνδυασμό με το χτύπημα των κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, της πλήρους και σταθερής εργασίας, τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε να έρθει για συζήτηση στη Βουλή η πρόταση νόμου για την ουσιαστική προστασία των ανέργων που έχει καταθέσει το ΚΚΕ από το Μάρτη του 2016.

http://www.rizospastis.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
9-9-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: