Σάββατο, Σεπτεμβρίου 17, 2016

ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΚΕΣ: ΑΠΟ ΤΗ MARFIN ΣΕ SIEMENS, ENERGA ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ

Ακόμα μία γεμάτη χρονιά περιμένει την ελληνική Δικαιοσύνη. Από τη μία η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους τον χειμώνα, από την άλλη τα συνεχή σκάνδαλα που έχει επιληφθεί να διελευκάνει, οι δικαστικές αίθουσες αναμένεται να φιλοξενήσουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες υποθέσεις και για το νέο δικαστικό έτος, το οποίο ξεκίνησε χθες, 16 Σεπτεμβρίου.

Υποθέσεις πολιτικού, οικονομικού αλλά και κοινωνικού ενδιαφέροντος θα μονοπωλήσουν για ακόμη μία χρονιά την ποινική Δικαιοσύνη. Αρκετές υποθέσεις έχουν δρομολογηθεί να  ξεκινούν ήδη τις επόμενες ημέρες, όπως τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το σκέλος της λίστα Λαγκάρντ που αφορά στην εμπλοκή του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιω. Διώτη, αλλά και η δίκη για το δολοφονικό εμπρησμό της τράπεζας Marfin στο κέντρο της Αθήνας.
Το news247.gr παρουσιάζει σήμερα τις σημαντικότερες δίκες, οι οποίες αναμένεται ή έχουν ήδη προσδιοριστεί ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης:

1. Τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου:

Σε λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου πρόκειται να ξεκινήσει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η δίκη γα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η υπόθεση, που ξεκίνησε με τις ταυτόχρονες συλλήψεις δεκάδων εμπλκομένων, αφορά στα εκατομμύρια δανείων που χορηγήθηκαν από τη διοίκηση της τράπεζας σε επιχειρηματίες, χωρίς -όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο- να είχαν δόσει τις απαραίτητες εγγυήσεις.
Συνολικά 35 κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο του δικαστηρίου, μεταξύ των οποίων ο πρώην επικεφαλής του ΤΤ, Άγγελος Φιλλιπίδης, η πρώην επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου και ο Σπύρος Παντελιάς, συνεργάτης του Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και οι επιχειρηματίες Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Δημήτρης Κοντομηνάς και το ζεύγος Γριβέα - Βάτσικα. Κατά περίσταση κατηγορούνται για βαρύτατα κακουργήματα, όπως απιστία, απάτη και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αξίζει να σημειωθεί πως οι κατηγορούμενοι αρνούνται την εμπλοκή τους στην υπόθεση, υποστηρίζοντας πως ακολούθησαν όλες τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να λάβουν τα δάνεια.
2. Ο εμπρησμός της Marfin

Εκλογικές αναμετρήσεις, αποχή δικηγόρων, απουσία ουσιωδών μαρτύρων, κωλύματα στο πρόσωπο συνηγόρων της πολιτικής αγωγής είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που εδώ και έξι χρόνια η υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για το πρώτο Μνημόνιο, με τραγικό απολογισμό τρεις νεκρούς, δεν έχει ακόμη εκδικαστεί.
Πλέον η δίκη έχει προσδιοριστεί (και αυτή) για την ερχόμενη Δευτέρα, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, στο εδώλιο του οποίου κάθονται για την επίθεση στο τραπεζικό κατάστημα και στο βιβλιοπωλείο Ιανός, δύο άτομα. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, η αρχική ομάδα περίπου 12 νεαρών ατόμων, που έφεραν ξύλα, ρόπαλα, βαριοπούλες και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, διαχωρίστηκε σε δύο υποομάδες, η μία από τις οποίες κατευθύνθηκε στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» και η άλλη στο υποκατάστημα της Marfin. Κατηγορούμενοι είναι ο Θ. Σίψας και ο Παύλος Αντρέεβ, που βαρύνονται κατά περίσταση τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της έκρηξης, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας.
Παρά τα όσα τους αποδίδονται όμως στο κατηγορητήριο, και οι δύο κατηγορούμενοι μετά την απολογία τους στον ανακριτή αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα). Ο εκ των συνηγόρων Δημήτρης Κατσαρής υποστηρίζει πάντως, πως η εμπλοκή του εντολέα του Θ. Σίψα είναι αποτέλεσμα "ενός άθλιου επικοινωνιακού παιχνιδιού πάνω στους τάφους τριών νεκρών ανθρώπων".
3. Οι ενέργειες του Ιω. Διώτη στη λίστα Λαγκάρντ:

Το Β' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα επωμιστεί να ερευνήσει την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ στο σκέλος που αφορούσε στα μη - πολιτικά πρόσωπα. Έτσι, μετά την ποινή "χάδι" του Ειδικού Δικαστηρίου σε βάρος του πρώην τσάρου της Οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σειρά έχει πλέον ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελέας, Ιωάννης Διώτης, ο οποίος θα καθίσει στις 30 Σεπτεμβρίου στο εδώλιο, αντιμέτωπος με το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι μεταξύ των μαρτύρων κατηγορητηρίου περιλαμβάνεται και ο τότε πολιτικός του προϊστάμενος και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα κληθεί να καταθέσει τα όσα μεσολάβησαν την περίοδο εκείνη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι χειρισμοί του Ιω. ΔΙώτη στην υπόθεση δεν ήταν οι ενδεδειγμένοι, καθώς αν και είχε στην κατοχή του την περιβόητη λίστα, δεν άντλησε στοιχεία από αυτή ούτε προχώρησε σε φορολογικούς ελέγχους. Ο ίδιος πάντως, έχει αναφέρει στο παρελθόν πως εκτίμησε ότι επρόκειτο για παρανόμως αποκτηθέν υλικό και κατ' επέκταση η χρήση του δεν ήταν σύννομη.
4. Τα "μαύρα ταμεία" της Siemens

Ένα βήμα πριν προσδιοριστεί -για δεύτερη φορά- η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης είναι η δίκη για τα "μαύρα ταμεία" της Siemens. Ήδη η μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών έχει ολοκληρώσει τη μετάφραση σημαντικών εγγράφων στη μητρική γλώσσα κατηγορουμένων, μετά και την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Πλέον αναμένεται τα έγγραφα να επιδοθούν στους αλλοδαπούς κατηγορούμενους, προκειμένου να λάβουν γνώση για τη σε βάρος τους κατηγορία, και στη συνέχεια η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας θα προσδιορίσει την έναρξη διεξαγωγής της δίκης. Μεταξύ των κατηγορουμένων για δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων, βρίσκονται 70 υπάλληλοι του ΟΤΕ καθώς και συγγενικά τους πρόσωπα, χρηματιστές, κομματικά στελέχη, τραπεζίτες και μεγαλοστελέχη της μητρικής Siemens. Οι κατηγορίες που τους βαραίνουν είναι: παθητική και ενεργητική δωροδοκία, άμεση συνέργεια σε αυτή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
5. Υπόθεση ProtonBank

Ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης έχει οριστεί η 7η Νοεμβρίου και μπροστά στο εδώλιο θα παρουσιαστούν συνολικά 34 κατηγορούμενοι. Η δίκη αφορά τις πράξεις εγκληματικής οργάνωσης, απιστίας, απάτης, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και άλλες. Μεταξύ των κατηγορούμενων βρίσκονται υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας και εταιρειών που ανήκαν στον όμιλο Λαυρεντιάδη. Η υπόθεση έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα «μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης» καθώς η ζημιά που έφερε στο Δημόσιο υπολογίζεται στα 900 εκατομμύρια ευρώ.
6. Σκάνδαλο Energa - Hellas Power

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εκδίκαση του αποκαλούμενου σκανδάλου της Energa - Hellas Power, που φαίρονται να ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Τους επόμενους μήνες μάλιστα, εκτός απροόπτου θα έχουμε και την πρωτόδικη απόφαση, αφού ήδη η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έχει προτείνει την ενοχή του Άρη Φλωρου και την απαλλαγή του Βασίλη Μηλιώνη.
Πρόκειται για τους δύο επικεφαλής των εμπλεκόμενων εταιριών και -κατά την κατηγορία- εγκέφαλοι του όλου σχεδίου. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η Energa - Hellas Power εισέπραττε από τους πελάτες της τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας (χαράτσι), γνωστό τότε ως ΕΕΤΗΔΕ, δεν κατέβαλαν τα χρήματα, ως όφειλαν, στα κρατικά ταμεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνολικά 19 κατηγορούμενοι βαρύνονται με τα αδικήματα της υπεξαίρεσης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, για λαθρεμπορία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
7. To μαύρο πολιτικό χρήμα

Λίγο πριν το στάδιο των απολογιών βρίσκεται η πολύκροτη δίκη για το "μαύρο πολιτικό χρήμα", με βασικούς κατηγορούμενους τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη.
Η υπόθεση εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων, με πρώτο τον πρώην υπουργού Εθνικής Αμύνης. Το ίδιο χρονικό διάστημα, δεν αποκλείεται να δούμε και την αποφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος σύμφωνα με τις ευεργετικές διατάξεις για τους υπερήλικιες, δεν αποκλείεται να έχει συμπληρώσει τα εκτιτέα χρόνια που απαιτούνται.  Αντωνία Ξυνού http://news247.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
17-9-2016

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ άλλη δικαιοσύνη.