Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15, 2016

UNICEF: ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την επικείμενη έναρξη μαθημάτων ένταξης στα σχολεία, των παιδιών προσφύγων που διαμένουν στη χώρα μας προχώρησε η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF.

Η οργάνωση επισημαίνει πως, σύμφωνα  με τον υπάρχοντα σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, τα μαθήματα για τα προσφυγόπουλα θα είναι απογευματινά, 2-6μμ, ενώ τονίζει ότι, αντίθετα με τις ανησυχίες που εκφράζονται,  τα παιδιά θα είναι εμβολιασμένα και η καλή υγειονομική τους κατάσταση διασφαλίζεται ήδη στα κέντρα φιλοξενίας.
"Τα παιδιά ανεξάρτητα με το που βρίσκονται ή από πού προέρχονται, είναι πάνω απ’ όλα παιδιά" υπογραμμίζει η UNICEF και υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από το Άρθρο 2 της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού   "Το Άρθρο 2 της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού που έχει επικυρώσει η χώρα μας, καθορίζει ότι κάθε παιδί έχει δικαιώματα, ανεξάρτητα από το ποιο είναι, που ζει, τι κάνουν οι γονείς του, τι γλώσσα μιλάει, ποια είναι η θρησκεία του, αν είναι αγόρι ή κορίτσι, ποιες είναι οι παραδόσεις του, αν έχει κάποια αναπηρία, αν είναι πλούσιο ή φτωχό. Κανένα παιδί δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται άδικα για κανένα λόγο" αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς προτίθεται να συμβάλλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ευρύτερης σχολικής κοινότητας σχετικά με τα δικαιώματα όλων των παιδιών και ειδικότερα στην πρόσβαση στην εκπαίδευση, απ’ όπου και αν προέρχονται, διευκολύνοντας την ομαλή υποδοχή των παιδιών των προσφύγων και την ένταξή τους στη σχολική ζωή.
Χωρίς εκπαίδευση επιδεινώνεται μια ήδη απελπιστική κατάσταση

"Η UNICEF αγωνιά ότι χωρίς εκπαίδευση, μια γενιά παιδιών που ζει σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές και ακραία φτώχεια, θα μεγαλώσει χωρίς τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να συμβάλλει στις χώρες και τις οικονομίες τους, επιδεινώνοντας την ήδη απελπιστική κατάσταση για εκατομμύρια παιδιά και τις οικογένειές τους" καταλήγει η ανακοίνωση. 

Σημειώνεται πως η UNICEF σε συνεργασία με άλλες ΜΚΟ και σε συνεννόηση με τα υπουργεία Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής υλοποιεί προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για τα προσφυγόπουλα στο Κέντρο Φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά, τις οποίες σχεδιάζει να συνεχίσει και να επεκτείνει και σε άλλα κέντρα φιλοξενίας, καθώς και να συμβάλει στη διαδικασία ένταξης των προσφυγόπουλων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, που σχεδιάζεται από το υπουργείο Παιδείας, με τη δημιουργία τάξεων υποδοχής είτε στα σχολεία είτε μέσα στα κέντρα φιλοξενίας.
Με δηλώσεις του στο NEWS247 ο Γενικός Διευθυντής Ηλίας Λυμπέρης τόνισε τη σημασία της πρόσβασης των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση, εξηγώντας πως ενισχύει την αίσθηση της κανονικότητας , που είναι πολύ σημαντική για όλα τα παιδιά: "Παράλληλα με τη μάθηση, που είναι ούτως η άλλως σημαντική, η ζωή τους γίνεται πιο ομαλή, πιο φυσιολογική".
Διαβεβαιώσεις για τους εμβολιασμούς στα παιδιά των προσφύγων έδωσε μιλώντας στο NEWS 247 και ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης. Ο ίδιος ανέφερε πως χρειάζεται ψυχραιμία και ενημέρωση, μετά το ζήτημα που προέκυψε στο Ωραιόκαστρο και τις αντιδράσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης.
Όπως μας ανέφερε, ο ίδιος προσωπικά μαζί με την ομάδα των Γιατρών του Κόσμου, ήταν στον καταυλισμό του Ωραιοκάστρου. Σημειώνει πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για επιδημίες καθώς τα παιδιά έχουν δεχθεί τη δέουσα περίθαλψη και υγειονομική φροντίδα, ενώ παιδίατρος υπάρχει σε καθημερινή βάση μέσα στο camp.
Μεταξύ άλλων προανήγγειλε κοινή δράση ενημέρωσης με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την κατάσταση όλων των παιδιών προσφύγων σε όλη την επικράτεια, έτσι ώστε να κατευναστούν οι αντιδράσεις πολιτών που ανησυχούν. http://news247.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
15-9-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: