Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016

ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΣΡ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ - ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΙΑΤΑΞΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 2Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει πρώτα να συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, και μετά θα καταθέσει τον νέο νόμο-γέφυρα για τις τηλεοπτικές άδειες στη Βουλή. Η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για το νέο ΕΣΡ ορίστηκε για τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας.  Με τη φράση «αύριο το βράδυ, θα ξέρουμε τι θα γίνει αύριο» απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε ερώτηση δημοσιογράφου τι περιμένει να γίνει στην πέμπτη Διάσκεψη των Προέδρων.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση πρότεινε χτες στον Βύρωνα Πολύδωρα να αναλάβει τη θέση του ΕΣΡ. Την πρόταση απέρριψε η ΝΔ δηλώνοντας: «Το πρόσωπο του κ. Β. Πολύδωρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το ΕΣΡ». «Αυτοί κάνουν τακτικισμούς για να ρίξουν την κυβέρνηση και να ικανοποιήσουν τις μωροφιλοδοξίες τους», τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Β. Πολύδωρας, και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν είμαι φίλος του Χριστοφοράκου, γι’ αυτό δεν είμαι αρεστός στον κ. Μητσοτάκη», ενώ έκανε λόγο για επηρρεασμό των δικαστών.


«Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την αντιπολίτευση. Η συνέχιση της άρνησης  για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, το μόνο που θα καταδεικνύει είναι την επιδίωξη για τη συνέχιση της ασυδοσίας», τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε την Κυριακή. Όπως επισημαίνει: «Ο Βύρων Πολύδωρας προέρχεται από τη δεξιά παράταξη. Δεν είναι πολιτικός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτόν, ακριβώς, το λόγο η πρόταση για να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ δεν είναι μια πρόταση παραταξιακής λογικής. Είναι μια πρόταση στο πλαίσιο της αναζήτησης συναινέσεων. Η ΝΔ έχει την ευκαιρία αλλά και τη συνταγματική υποχρέωση να προσέλθει στη διάσκεψη των προέδρων της βουλής και να συμβάλλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, αφού, επαναλαμβάνουμε η αντιπαράθεση για τις αρμοδιότητες δεν έχει πλέον καμία βάση. Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαία μία νομοθετική παρέμβαση η οποία θα καλύπτει το νομικό κενό μη αδειοδότησης και μη συγκρότησης του ΕΣΡ από τώρα μέχρι και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τάχιστα σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία».

Ο Νίκος Παππάς, από την πλευρά του, κάλεσε εκ νέου τη Νέα Δημοκρατία να συμβάλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ δηλώνοντας ότι «έχει την υποχρέωση να αποδείξει ότι έχει τη στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης». Ακόμη ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι «η δικαιολογία των αρμοδιοτήτων δεν υπάρχει για τη ΝΔ. Ουδείς αντιλαμβάνεται ποιες προϋποθέσεις, ή μήπως δικαιολογίες, θέτει για ακόμα μία φορά». Επανέλαβε δε ότι «η αρμοδιότητα για όποιον νέο διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες είναι πλέον στο ΕΣΡ, όπως προέβλεπε από την αρχή ο Ν. 4339/15». Με τη σειρά του ο Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε πως θα είναι τεράστια η ευθύνη των κομμάτων αν δεν προχωρήσει και αυτήν τη φορά η συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και η διάσκεψη των προέδρων θα έχει όλη την ευχέρεια να συζητήσει αύριο με ανοιχτά χαρτιά.

Κατατίθεται σήμερα διάταξη που καταργεί το άρθρο 2Α του νόμου για τις τηλεοπτικές άδεις (N 4339/15), το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι όλες οι αρμοδιότητες, καθώς και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του, επανέρχονται στο ΕΣΡ, σύμφωνα με τη διάταξη. Η συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης είναι συνταγματική υποχρέωση των κομμάτων τόνισαν χτες κυβερνητικές πηγές. Η διαρκής, μέχρι σήμερα, άρνηση της ΝΔ να συμβάλει στη συγκρότησή του αποτελεί θεσμική παρεκτροπή, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η οποία επισημαίνει ότι ιδιαίτερα τώρα, μετά και την απόφαση του ΣτΕ ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες πρέπει να γίνει αποκλειστικά από το ΕΣΡ, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία κωλυσιεργίας.  left.gr 

ΠΡΕΖΑ TV
31-10-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: